LinuxQuestions.org
View the Most Wanted LQ Wiki articles.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Red Hat
User Name
Password
Red Hat This forum is for the discussion of Red Hat Linux.

Notices



Reply
 
Search this Thread
Old 03-06-2008, 11:06 AM   #1
monz
Member
 
Registered: Apr 2004
Location: Cph, dk
Distribution: Gentoo, Slackware, RHEL. Debian/Ubuntu, FreeBSD, Solaris, OSX, MS
Posts: 57

Rep: Reputation: 15
X problem on i82Q35 chipset


Intel DQ35J0 mobo fitted PC with i82Q35 Express Integrated Graphics.
RHEL Client 5.2, almost full custom install as base for a vmWare setup, i.e. excluded all the fun, but still with full X, dev.kit et al..

Problems:
1. Right after 'startx', PC goes to sleep and then immidiately reboots.
Video driver was at installtime selected as i810 (in xorg.conf).

2. Replacing driver for vesa, X starts, but in both KDE and Gnome, the lower panel bar consists of garbled text.


It's a basic default xorg.conf . Tried a mode line with various/multiple resolutions; no change. Monitor is a Philips Brill 200P / 1600x1200.
 
Old 03-07-2008, 08:29 AM   #2
Caeda
Senior Member
 
Registered: Jul 2003
Location: Indiana
Distribution: Suse 6.0+, Mandrake 5.0-10.0, Redhat 6.0-9.0, Gentoo 1.2+, Gnoppix, Knoppix, Sabayon, Ubuntu 5.04+
Posts: 1,811

Rep: Reputation: 45
Well, checking with a hardware review of the MB says that it's officially an Intel Graphics Media Accelerator 3100.
Searching on this card gets me the info that it's the same as most of the Dell Ubuntu systems which all work fine.
That leads me to say your particular board may have a bug? And why not try booting a live cd of something like ubuntu or your choice of other distro to see if it can get the card working correctly.

If ubuntu or other does manage to set the card up correctly try copying it's xorg or just switch distros. Other than that, it's only an intel card so you wouldnt be losing out on performance to pick up a dirt cheap used graphics card on ebay and just not use the intel.
 
Old 03-07-2008, 03:32 PM   #3
monz
Member
 
Registered: Apr 2004
Location: Cph, dk
Distribution: Gentoo, Slackware, RHEL. Debian/Ubuntu, FreeBSD, Solaris, OSX, MS
Posts: 57

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Ain't that easy.. this is work in a security company; no other software allowed than the regulated stuff.
It's especially weird as others use almost the same setup/board - well almost, as the one I'm working on is a newer revision, and is fitted with a faster quadcore and more mem.
Just wanted to know which driver others use for this chipset; i.e. the i810 or something else?
Notn seemingly wrong with the mobo; windblows loaded fine (before getting zapped).
 
Old 04-24-2009, 07:15 PM   #4
ShadowCat8
Member
 
Registered: Nov 2004
Location: Arcadia, CA
Distribution: Gentoo, Arch, (RedHat4.x-9.x, FedoraCore 1.x-4.x, Debian Potato-Sarge, LFS 6.0, etc.)
Posts: 209

Rep: Reputation: 43
Quote:
Originally Posted by monz View Post
Ain't that easy.. this is work in a security company; no other software allowed than the regulated stuff.
It's especially weird as others use almost the same setup/board - well almost, as the one I'm working on is a newer revision, and is fitted with a faster quadcore and more mem.
Just wanted to know which driver others use for this chipset; i.e. the i810 or something else?
Notn seemingly wrong with the mobo; windblows loaded fine (before getting zapped).
Greetings,

When I first got this motherboard, I knew to check around for possible ways to get the integrated gfx working and managed to find this:
Intel GMA - Gentoo Linux Wiki

I had also found a page somewhere (iirc, I saw it on http://intellinuxgraphics.org/) where an Intel engineer had put together a series of C flags with which to compile the kernel such that would help get the functionality of the chipset activated, but it seems the page has been moved or removed.

And, as a note, depending on the distro/version of linux you are using, the driver *should* be xf86-video-intel and not xf86-video-i810. Different distros have different times that they do the updates of such things, but Gentoo has been using the new convention since October 2008.

Hope this helps.

Last edited by ShadowCat8; 04-24-2009 at 07:19 PM. Reason: Adding tags
 
  


Reply

Tags
gma, intel, x3100, xorg, xorgconf


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Prism rev#1 chipset problem. wood@addanc Linux - Wireless Networking 6 08-18-2007 03:21 PM
soundcard problem on dsl (VIA chipset) antoni_NT DamnSmallLinux 1 05-18-2006 10:27 AM
Intel 536ep chipset problem patecone Linux - Kernel 0 05-03-2006 05:44 AM
ISL3890 chipset problem bluesmanu Linux - Wireless Networking 6 08-29-2005 12:32 PM
realtek 8139 chipset problem w3bbuilder Linux - Newbie 1 08-18-2003 05:12 AM


All times are GMT -5. The time now is 01:17 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration