LinuxQuestions.org
View the Most Wanted LQ Wiki articles.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Red Hat
User Name
Password
Red Hat This forum is for the discussion of Red Hat Linux.

Notices

Closed Thread
 
LinkBack Search this Thread
Old 02-20-2007, 05:58 AM   #1
Count_Cloppy
Member
 
Registered: Jan 2007
Posts: 32

Rep: Reputation: 15
Internet connection problems - connection times out


Howdy ho,
Well I'm finally settling into using Red Hat 8.0 now after a lot of teething trouble (and a re-install after I totally messed it up), but I'm still having an issue with the internet.

My Red Hat server is connected via eth0 to a LAN. The ip address is dynamic (but I have also tried static ip) my firewall is turned off (iptables is disabled) and I have entered the proxy address to access the net.

When I open Mozilla and try to get to Google it sits there for a while then says "Operation timed out when attempting to contact www.google.com"

The server is online as I can ping it from a desktop machine and I can ping the default gateway from the server.

DNS is correctly configured.

Has anyone come across this problem before or has anyone got a lead I can follow or anything? I think I've exhausted everything on the web.

Many thanks to anyone who tries to help,
Clara

Last edited by Count_Cloppy; 02-20-2007 at 05:59 AM.
 
Old 02-21-2007, 02:11 AM   #2
blackhole54
Senior Member
 
Registered: Mar 2006
Posts: 1,896

Rep: Reputation: 61
The two thoughts I have are:

1) Did you correctly enter the info about your default gateway? If you did, your routing table (run the command route -n) will have an entry similar to the following:

Code:
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
0.0.0.0         192.168.1.123   0.0.0.0         UG    0      0        0 eth0
where, in this case, the default gateway is available via eth0 at 192.168.1.123

2) Are you sure your DNS is configured properly? If item (1) was correct, try the following 3 commands:

Code:
ping localhost
ping 64.179.4.146
ping www.linuxquestions.org
If the first two work, but the third does not, you have DNS problems.



Good luck. Post back with more info if you still have problems.
 
Old 02-21-2007, 06:09 AM   #3
Count_Cloppy
Member
 
Registered: Jan 2007
Posts: 32

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Thanks for the advice...however...
Routing table is correct. The entry for the default gateway is correct. I can ping localhost (127.0.0.1) and I can resolve the IP of www.linuxquestions.org but I cannot ping it. DNS is fine as I can resolve all domain names but I cannot ping them (or access the page online).

I think it is something to do with the fact that our default gateway doesn't go straight out to the WWW, it actually goes to a broadband consortium proxy server which is miles away. They have no idea why I can't get to the internet...
 
Old 02-22-2007, 02:51 AM   #4
blackhole54
Senior Member
 
Registered: Mar 2006
Posts: 1,896

Rep: Reputation: 61
The fact that you are not directly connected to the I-net might be why your pings are not working.

Have you tried getting to the internet with any other browsers? Even a text browser such as lynx? Do you maybe need to configure proxy settings on your browser? I am just trying to come up with some explanation no matter how remote ...
 
Old 02-22-2007, 03:02 AM   #5
reddazz
Guru
 
Registered: Nov 2003
Location: N. E. England
Distribution: Fedora, CentOS, Debian
Posts: 16,298

Rep: Reputation: 73
Please post your thread in only one forum. Posting a single thread in the most relevant forum will make it easier for members to help you and will keep the discussion in one place. This thread is being closed because it is a duplicate.

Discussion continues here.
 
  


Closed Thread


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
my internet connection disconnects my network connection? emre polat Linux - Networking 2 12-19-2006 01:11 PM
internet connection kind of slow, occasionally times out or locks up agentchange Linux - Newbie 3 11-01-2006 08:05 AM
Internet connection timeout on Fedora Core 5 using USB connection mike1111 Linux - Networking 0 07-23-2006 09:44 PM
problems with internet connection aertim Linux - Wireless Networking 0 12-04-2004 11:16 AM
i can get internet connection in windows but in LINUX there is no connection ruzvay Linux - Networking 2 06-08-2004 07:02 PM


All times are GMT -5. The time now is 09:44 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration