LinuxQuestions.org
LinuxAnswers - the LQ Linux tutorial section.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Red Hat
User Name
Password
Red Hat This forum is for the discussion of Red Hat Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 06-30-2008, 04:08 PM   #1
JMCraig
Member
 
Registered: Feb 2003
Location: Utah, USA
Distribution: Red Hat EL/CentOS, Ubuntu/Debian
Posts: 113

Rep: Reputation: 15
Unhappy Anyone get LSI SAS drivers to load properly?


Hi Folks,

I've been fussing with this fine piece of hardware (Supermicro MB w/ LSI SAS1068e RAID controller) and have not been able to get the drivers to work w/ a trial install of RH EL 5 (2.6.18-92.el5). The OS is installed and happy on two SATA drives, but the RAID array--composed of my expensive SAS drives :-( --is invisible (fdisk doesn't list it).

I've got the RH 5 RPM available from LSI. (I tried Debian before without success [no luck building from source as guided by someone who knew how to do it] but I think I may have had the wrong version of the source--it built but the drivers wouldn't load.) I decided to try RH because there was an RPM available:

LSI's Downloads for 1068 controller

The latest stuff from LSI seems to be version 2.6.18-53 (loading the RPM apparently created several directories in /lib/modules) while the balance of the stuff in /lib/modules is under 2.6.18-92.el5 (I don't know if the version number in the paths to the drivers [2.6.18-53] means the kernel won't find them, but I'm assuming that might be so--I'm a DB guy so I'm beyond my knowledge here). The RPM loaded up fine but the /etc/init.d/fusion.mptctl service doesn't want to start (I get this error as part of the startup as well as when attempting manually it after bootup):

Code:
[root@superm]# /etc/init.d/fusion.mptctl start
Starting MPT Fusion (ctl) drivers:                         [FAILED]
Not sure what my next step should be.

How do I find any error log entry there may be? (Nothing seems to show up in /var/log/messages.)

Can I just copy the /lib/modules/2.6.18-53.el5 files into the /lib/modules/2.6.18-92.el5 directory (and maybe they'll work)?

Do I need to recompile from source for the particular kernel version I'm dealing with? (If so I'll have to find/hire someone to help with that!)

Any suggestions most gratefully accepted!

John
 
Old 07-02-2008, 12:50 PM   #2
JMCraig
Member
 
Registered: Feb 2003
Location: Utah, USA
Distribution: Red Hat EL/CentOS, Ubuntu/Debian
Posts: 113

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Got the arrays recognized.

OK. Although I was unable to get the mpt LSI drivers to load, I was able to find drivers that did work (they were already installed--I assume by Red Hat).

Here's what worked (flailing around to arrive at the relatively simple fix omitted!):


/etc/modprobe.conf
Code:
alias eth0 forcedeth
alias eth1 forcedeth
alias scsi_hostadapter sata_nv
alias scsi_hostadapter1 megaraid # added this line
/etc/modprobe.d/modprobe.conf.dist
Code:
...
install scsi_hostadapter /bin/true
install scsi_hostadapter1 /bin/true # added this line
...
Ran depmod to rebuild dependencies.

Rebooted and now I can see the SAS RAID arrays as devices via fdisk -l.
 
Old 07-03-2008, 06:57 AM   #3
erickwellem
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2008
Posts: 5

Rep: Reputation: 0
Smile cannot load LSI SAS megaraid on Fedora 9 installation

Hey, glad to see somebody who did it. Mine is on Fedora 9 installation. Here's my thread: http://www.linuxquestions.org/questi...8/#post3202806

Can you share with me how to solve this? Thanks so much.

EW
 
Old 09-24-2008, 08:02 AM   #4
JMCraig
Member
 
Registered: Feb 2003
Location: Utah, USA
Distribution: Red Hat EL/CentOS, Ubuntu/Debian
Posts: 113

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Sorry not to be any help, EW. All I know is what worked for me.

Just BTW, when I upgraded to the next kernel: 2.6.18-92.1.10.el5, I lost access to the SAS drives again.

Here's the very terse and unhelpful reply I got from Supermicro support:

Quote:
You run Linux red hat 5 update 2 kernel, the driver only available for red hat 5.0 or red hat 5.1` update.
And Red Hat support wasn't much help either. After a lot of back and forth (because they didn't pay attention to what I'd sent), I got this:

Quote:
From the sosreports provided following information was obtained

1)In kernel 2.6.18-92.el5 version the SAS drives were detected by "megasr" driver for MegaRAID SAS 8208ELP/8208ELP card which is LSI Proprietary driver.Please note that third party driver(might have supplied by OEM) which is not shipped with RHEL will remain out of support scope.

2)When ever you upgrade to a new kernel you need to reinsert the driver module for successfully detecting MegaRAID SAS 8208ELP/8208ELP card and connected drives.For this you need to contact the hardware vendor or follow the documentation of driver module.
So, for now, I'm just sticking with the .92 kernel--I don't know where this megasr driver supposedly comes in--something from an sosreport; makes no sense to me.

Last edited by JMCraig; 11-13-2008 at 12:57 PM.
 
Old 12-19-2011, 03:48 PM   #5
JMCraig
Member
 
Registered: Feb 2003
Location: Utah, USA
Distribution: Red Hat EL/CentOS, Ubuntu/Debian
Posts: 113

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Corrections and final notes

(In case anyone comes looking for info on LSI 1608-based controllers to get an older box working.)

The megasr driver that worked for me is from LSI. It's closed source (as of this writing).

Check out the reply too this thread labeled "Current State of Affairs ..." (it's probably at the very end of the thread--as I don't expect anyone else will post to it):
http://www.linuxquestions.org/questi...93#post4553993
 
  


Reply

Tags
lsi, megaraid, mpt, raid, sas


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
LSI SAS RAID driver for Debian JMCraig Linux - Hardware 10 12-19-2011 03:43 PM
RHEL 5 LSI megasr SAS RAID does not find VolGroup after install thetawave84 Linux - Newbie 1 01-17-2008 03:12 AM
LSI Logic SAS based MegaRAID. HDD not seing. azastro Fedora - Installation 0 12-27-2007 03:31 PM
LSI 1068 SATA/SAS controller on DELL 690 hashbrown Mandriva 2 08-31-2006 08:21 PM
Loading LSI/Dell PERC SAS driver under Openfiler (CentOS) MitchD Linux - Hardware 0 07-30-2006 06:35 AM


All times are GMT -5. The time now is 11:41 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration