Visit Jeremy's Blog.
Go Back > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > MEPIS
User Name
MEPIS This forum is for the discussion of MEPIS Linux.


  Search this Thread
Old 06-25-2005, 03:04 PM   #1
Registered: Jul 2004
Posts: 115

Rep: Reputation: 15
KDE system notifications won't play !

I screwed something up and the KDE system notifications won't play at all. Other sounds (CD, XMMS, etc.) play find, but I don't get any of the KDE sounds (start-up 'music', error sounds, etc.).

They work fine when booted to the CD 3.0. What file can I copy from there to reset this thing on the HD?

Old 06-25-2005, 03:32 PM   #2
Registered: Jul 2004
Posts: 115

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Get this. I fixed it by setting "User External Player" to 'artsplay'.

Found this 'fix' on Google.

Looks like for some reason the 'automatic' setting of alsa or my sound card or whatever does not work.

Any idea what is going on? I don't have to use this when booted to Mepis CD. I borked something in KDE and this seems to 'fix' it.

Old 06-25-2005, 04:21 PM   #3
Registered: Jul 2004
Posts: 115

Original Poster
Rep: Reputation: 15

Bottom line, KDE has a bug such that something (not sure what) can change the file


It should look like:

Arts Init=true
KNotify Init=true
Use Arts=true

But something in KDE's system can turn these to false and that's the end of the game. Set it back to the above and restart the session and all is well.

Old 07-02-2005, 03:24 AM   #4
Registered: Apr 2005
Location: Minneap USA
Distribution: Debian, Mepis, Sidux
Posts: 470

Rep: Reputation: 32
crazibri (in this thread, post number seven

To fix your sound effects in KDE3.4, do this:

go to /opt/kde3/bin as root and edit "startkde" (kwrite should work fine)

find this line

LD_BIND_NOW=true kdeinit +kcminit

Now change it to look like this:

kdeinit +kcminit +knotify

(yes now its 2 lines)

restart your computer and your sound notifications should be back
and that worked for my SuSE 9.2 install. Might work for you too...

Good luck, let us know!
Old 03-23-2006, 10:18 AM   #5
LQ Newbie
Registered: Mar 2006
Posts: 7

Rep: Reputation: 0
Same problem: No notification, continuous rewriting of knotifyrc. Kde even complained on startup that it was unable to write knotifyrc when I took away write permission.

Same solution: Change the lines in startkde as suggested.

Same results: Worked, and no bad side effects noted so far. I am using kde 3.3.2 from the Debian sarge distribution.

Thanks for the help,
James Hofmann


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
KDE System Notifications GibsonDL Linux - Newbie 2 07-25-2005 12:38 PM
Upgrade from KDE 3.2 to 3.3 broke System Notifications... AvatarofVirgo SUSE / openSUSE 4 03-15-2005 07:16 AM
Problem with KDE system notifications.. _UnPrEdictAbLe_ Fedora 2 10-17-2004 08:05 AM
KDE System Notifications mykrob Linux - Software 0 08-31-2004 07:00 AM
kde system notifications don't work mrtwice Linux - Software 1 07-08-2003 04:25 PM

All times are GMT -5. The time now is 11:33 AM.

Main Menu
Write for LQ is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration