LinuxQuestions.org
Register a domain and help support LQ
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > MEPIS
User Name
Password
MEPIS This forum is for the discussion of MEPIS Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 01-28-2006, 05:29 PM   #1
smiley_lauf
Member
 
Registered: Jan 2006
Location: NY
Distribution: Fedora 15 x64
Posts: 344

Rep: Reputation: 30
Installed Mepis 3.4_rc3: only allows command line login (black screen)


I an trying out various distros; I have installed Mepis in 2004 and liked it; i now have just installed 3.4_rc3 (Jan 23 2006). Everything instlled well and I can boot into it (duall booting WinXP).

Here is my problem, when I boot into it, it gives me a black screen with all the details of what it is loading; as far as I can see there are no errors. then goves me a text login; the problem is I do not know how to get the GUI login. Or is there a command for me to issue before I boot into Mepis???

I suspect this probably has to do with the screen not being recognized. I have DEll 700m laptop with a 1280x800 widescreen; during the installation I found display settings and selected DELL 1280x800 screen, but left screen as 'default"

Could someone help me resolve this please.

Many many thanks,
SL
 
Old 01-28-2006, 06:22 PM   #2
smiley_lauf
Member
 
Registered: Jan 2006
Location: NY
Distribution: Fedora 15 x64
Posts: 344

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Quote:
Originally Posted by smiley_lauf
I an trying out various distros; I have installed Mepis in 2004 and liked it; i now have just installed 3.4_rc3 (Jan 23 2006). Everything instlled well and I can boot into it (duall booting WinXP).

Here is my problem, when I boot into it, it gives me a black screen with all the details of what it is loading; as far as I can see there are no errors. then goves me a text login; the problem is I do not know how to get the GUI login. Or is there a command for me to issue before I boot into Mepis???

I suspect this probably has to do with the screen not being recognized. I have DEll 700m laptop with a 1280x800 widescreen; during the installation I found display settings and selected DELL 1280x800 screen, but left screen as 'default"

Could someone help me resolve this please.

Many many thanks,
SL
Soory it was my screen. I reinstalled Mepis this time with VESA settings, it and booted into a GUI. Now I am not sure how to set my screen resolution to make it smooth 1280x800. Do I have to get the 855resoltuion as in suse 10 or ubuntu?

Let me give it a try and will come back if there are problems. Thanks again
SL
 
Old 01-28-2006, 06:22 PM   #3
rjcrews
Member
 
Registered: Apr 2004
Distribution: Debian
Posts: 193

Rep: Reputation: 30
I just installed this on an old computer at work..went fairly easy.

Do you have a prompt you can type in or nothing at all?

You could try starting X from the prompt and seeing what happens then. On my install I did I told it to boot command line bc the computer cannot handle KDE..
 
Old 01-28-2006, 06:56 PM   #4
smiley_lauf
Member
 
Registered: Jan 2006
Location: NY
Distribution: Fedora 15 x64
Posts: 344

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Quote:
Originally Posted by rjcrews
I just installed this on an old computer at work..went fairly easy.

Do you have a prompt you can type in or nothing at all?

You could try starting X from the prompt and seeing what happens then. On my install I did I told it to boot command line bc the computer cannot handle KDE..
I got it going after a clean install, and used VESA settings.

Can you help me get my reslution right; I tried installing 855resoultion using

#apt-get install 855resolution

but it installs the 915resolution.

I tried editing the /etc/default/915resolution file to my my resolution specifications, but nothing happens.

how can i get 855resolution installed either using apt-get or synpatic

Please I am desparate now
 
Old 01-28-2006, 09:50 PM   #5
mos
Member
 
Registered: May 2005
Location: Orlando, Fl
Distribution: ArchLinux (Can use any distro though)
Posts: 231

Rep: Reputation: 30
what is your graphics card. you will need to add the apropriate driver first, then add the mode to you xorg config file.
 
Old 01-28-2006, 10:06 PM   #6
smiley_lauf
Member
 
Registered: Jan 2006
Location: NY
Distribution: Fedora 15 x64
Posts: 344

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Graphic card is a Intel 855GM 1200x800 12.1" widescreen; I have had not luck. Sitting with a 1024x768 and it is hurting me bad.
 
Old 01-28-2006, 11:18 PM   #7
smiley_lauf
Member
 
Registered: Jan 2006
Location: NY
Distribution: Fedora 15 x64
Posts: 344

Original Poster
Rep: Reputation: 30
If this information helps:

in KDE.control center>Display>size & orientation, the setting for screen option is greyed out; screen size is 1024x768 max; and refresh is set to 70hz (no choice).

Please can anyone help out...
tx,
SL
 
Old 01-29-2006, 10:23 AM   #8
mdmarmer
Member
 
Registered: Jul 2005
Location: dayton ohio
Distribution: Mepis
Posts: 54

Rep: Reputation: 15
See here -- same questions

http://www.mepislovers.org/modules/n...=13887&forum=9

Post to http://www.mepislovers.org -- very helpful forum

See Mepis Wiki http://www.mepislovers-wiki.org/

;-)

Mike
 
Old 01-29-2006, 04:03 PM   #9
smiley_lauf
Member
 
Registered: Jan 2006
Location: NY
Distribution: Fedora 15 x64
Posts: 344

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Thanks, have done that. The wiki was very helpful!
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Is there a single command to list all hardware installed (command line)? davee Linux - Hardware 6 02-28-2009 07:19 PM
Installed wrong video drivers - now black screen on logon :( gonzouk Linux - Newbie 10 07-27-2005 09:20 AM
HELP!!!! Installed Linux: Black screen, faint writing and no response supercoolio1 Linux - Newbie 5 06-18-2005 11:10 AM
Changin Graphical Login to command line login 3DLirio Linux - Newbie 2 10-16-2003 09:43 PM
Got Linux Installed, At The Command Black Screen, XF86 PROBLEM!! Gnute Slackware 7 04-20-2003 10:43 PM


All times are GMT -5. The time now is 01:59 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration