LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Mandriva (http://www.linuxquestions.org/questions/mandriva-30/)
-   -   Mand. 2007: Screen found but none have usable config; fatal error (http://www.linuxquestions.org/questions/mandriva-30/mand-2007-screen-found-but-none-have-usable-config%3B-fatal-error-513210/)

dxf173 12-23-2006 01:34 PM

Mand. 2007: Screen found but none have usable config; fatal error
 
Hello,

I run a PC with ECS Mainboard K7SEM and chipset SIS730S for video. PC is a Duron 1,8MHZ , 768Mb of RAM

Installing many times the last 2007 version of Mandriva (full pack), I end up with a screen freeze.

In the display configuration, there is only SIS630 as a choice, not SIS730S. So that's what I used; I tried also other configs / resolutions of screens but with no success.

When starting KDE or StartX, I am getting:
Error given color depth (15) is not supported by this driver. Screen found but none have a usable configuration. Fatal server no screen found.
Xwindows 7.1.1 Xprotocole version 11
Operating linux 2.6.17-4mdv i686


I also tried to install with and without ACPI, without success. By the way what is ACPI ?

MAny thanks in advance for your time !

rufius 12-23-2006 02:01 PM

Please post your xorg.conf so I can check it.

dxf173 12-23-2006 05:20 PM

Hello
This is the file requested:
# File generated by XFdrake (rev 57713)

# **********************************************************************
# Refer to the xorg.conf man page for details about the format of
# this file.
# **********************************************************************

Section "Files"
# font server independent of the X server to render fonts.
FontPath "unix/:-1"

# minimal fonts to allow X to run without xfs
FontPath "/usr/share/fonts/misc:unscaled"
EndSection

Section "Extensions"
Option "Composite"
EndSection

Section "ServerFlags"
#DontZap # disable <Crtl><Alt><BS> (server abort)
#DontZoom # disable <Crtl><Alt><KP_+>/<KP_-> (resolution switching)
AllowMouseOpenFail # allows the server to start up even if the mouse does not work
EndSection

Section "Module"
Load "dbe" # Double-Buffering Extension
Load "v4l" # Video for Linux
Load "extmod"
Load "type1"
Load "freetype"
Load "glx" # 3D layer
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard1"
Driver "kbd"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "ca"
Option "XkbOptions" "compose:rwin"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Mouse1"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "ExplorerPS/2"
Option "Device" "/dev/mouse"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "monitor1"
VendorName "Daytek"
ModelName "Daytek DT-1531D"
HorizSync 30.0-70.0
VertRefresh 50.0-120.0

# TV fullscreen mode or DVD fullscreen output.
# 768x576 @ 79 Hz, 50 kHz hsync
ModeLine "768x576" 50.00 768 832 846 1000 576 590 595 630

# 768x576 @ 100 Hz, 61.6 kHz hsync
ModeLine "768x576" 63.07 768 800 960 1024 576 578 590 616
EndSection

Section "Device"
Identifier "device1"
VendorName "Silicon Integrated Systems [SiS]"
BoardName "SiS 630"
Driver "sis"
Option "DPMS"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "screen1"
Device "device1"
Monitor "monitor1"
DefaultColorDepth 8

Subsection "Display"
Depth 8
Modes "640x480" "480x360" "320x240"
EndSubsection

Subsection "Display"
Depth 15
Modes "640x480" "480x360" "320x240"
EndSubsection

Subsection "Display"
Depth 16
Modes "640x480" "480x360" "320x240"
EndSubsection

Subsection "Display"
Depth 24
Modes "640x480" "480x360" "320x240"
EndSubsection
EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "layout1"
InputDevice "Keyboard1" "CoreKeyboard"
InputDevice "Mouse1" "CorePointer"
Screen "screen1"
EndSection


Thank you for your help

reddazz 12-23-2006 07:42 PM

Try configuring the graphics card manually using the xorgconfig command.

dxf173 12-24-2006 11:37 AM

Thank you for info; didn't help but I found out that the Xwindows library for display (SIS630/730) provided by Mandriva is not correct and dated May 2006. The name of this library is sis_drv.so and can be found in /usr/lib/xorg/modules/drivers. It should be replaced by a new version compatible with Xwindows 7.1.1 and can be found on the site www.winischhofer.at (redirection). This version of sis_drv.so binary file is dated as August 2006. I did it and it solved the problem; KDE could appear finally. The SIS company was bought by another company and does not support drivers for XWin.
Hope it can help others, since it took me quite a while to figure out , as a novice Linux adept. Merry Xmas and Xwindows !


All times are GMT -5. The time now is 05:16 AM.