LinuxQuestions.org
Review your favorite Linux distribution.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Mandriva
User Name
Password
Mandriva This Forum is for the discussion of Mandriva (Mandrake) Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 03-03-2004, 03:21 AM   #1
svalovic
Member
 
Registered: Mar 2004
Location: Slovakia
Distribution: debian lenny, squeeze, Ubuntu Netbook Remix, Puppy
Posts: 32

Rep: Reputation: 16
How to configure via8233 audio AC97 codec?


I've got a Jetway motherboard with the audio codec AC97. Mandrake 9.2 uses via82xx sound module, but I don't know how to make it play a sound.
Alsa is running, but when I run XMMS (also totem, etc.) it hangs and I do have to kill it.

Could somebody help me please?
 
Old 03-04-2004, 08:57 AM   #2
pradeepmenon777
Member
 
Registered: Jan 2004
Location: India
Distribution: Ubuntu 8.04
Posts: 122

Rep: Reputation: 16
try to update your drivers from viarena.com
even i faced the same prob.
 
Old 03-05-2004, 07:40 AM   #3
Nixu
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2004
Posts: 15

Rep: Reputation: 0
Try to switch to other driver offered by draksound tool. Atleast I had two options in a pulldown menu. You have to atleast logout and log in after that.

I guess the default is alsa driver and other option is OSS driver.

For more information see alsa-project web pages to see if your soundchip is supported. There is also user comments for each driver. Page is http://www.alsa-project.org/ -> supported soundcards.
 
Old 03-05-2004, 07:50 AM   #4
svalovic
Member
 
Registered: Mar 2004
Location: Slovakia
Distribution: debian lenny, squeeze, Ubuntu Netbook Remix, Puppy
Posts: 32

Original Poster
Rep: Reputation: 16
Sorry, it works, I have manually turned on the sound and alsa deamons and sound is playing now.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
install ac97 audio codec problem on debian. donaldtalbert Linux - Software 3 06-18-2005 01:34 PM
VIA VT8233/A/8235 AC97 Audio Codec problems spank Linux - Newbie 0 02-22-2004 10:51 AM
ac97 audio codec shini Linux - Software 3 08-18-2003 12:44 AM
Slackware, AC97 onboard, VIA8233 - can't install ALSA - help please zerillos Slackware 5 07-15-2003 07:16 AM
Trouble to configure my Crystal Audio Codec sound device Idriss BEK Linux - Software 1 05-22-2001 03:19 PM


All times are GMT -5. The time now is 03:41 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration