Welcome to the most active Linux Forum on the web.
Go Back > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Mandriva
User Name
Mandriva This Forum is for the discussion of Mandriva (Mandrake) Linux.


  Search this Thread
Old 12-09-2003, 01:01 AM   #1
Registered: Oct 2003
Location: Canada
Distribution: Ubuntu Server LTS 14.04.1
Posts: 553

Rep: Reputation: 36
Help me get my Vid Accelerator working again.

Someone Please help me again...

I know I've asked this before, and I had lots of help with it. But the new Mandy 9.2 has something different in it than 9.1. My problem is that I dont have Acceleration in X anymore.

Here is my XF86 config -4 file.

File generated by XFdrake.

# **********************************************************************
# Refer to the XF86Config man page for details about the format of
# this file.
# **********************************************************************

Section "Files"
# Multiple FontPath entries are allowed (they are concatenated together)
# By default, Mandrake 6.0 and later now use a font server independent of
# the X server to render fonts.
FontPath "unix/:-1"

Section "ServerFlags"
#DontZap # disable <Crtl><Alt><BS> (server abort)
AllowMouseOpenFail # allows the server to start up even if the mouse doesn't work
#DontZoom # disable <Crtl><Alt><KP_+>/<KP_-> (resolution switching)

Section "Module"
Load "dbe" # Double-Buffering Extension
Load "v4l" # Video for Linux
Load "extmod"
Load "type1"
Load "freetype"
Load "glx" # 3D layer
Load "dri" # direct rendering

Section "DRI"
Mode 0666

Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard1"
Driver "Keyboard"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "en_US"
Option "XkbOptions" ""

Section "InputDevice"
Identifier "Mouse1"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "IMPS/2"
Option "Device" "/dev/usbmouse"
Option "ZAxisMapping" "4 5"

Section "Monitor"
Identifier "Monitor1"
VendorName "Monitor Vendor"
ModelName "Generic Laptop Display Panel 1280x800"
HorizSync 31.5 - 67.0
VertRefresh 50.0 - 71.0
Option "dpms"

Section "Device"
Identifier "Videocard1"
Driver "radeon"
VendorName "Videocard vendor"
BoardName "ATI Radeon Mobility U1"
VideoRam 32768
ChipId 0x4242
Option "dpms"
#Option "UseFBDev"
Option "noaccel"
Option "AGPMode" "4"
BusID "PCI:1:5:0"

Section "Screen"
Identifier "Screen1"
Device "Videocard1"
Monitor "Monitor1"
DefaultDepth 24

SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1280x800" "1024x768" "800x600" "640x480"


Section "ServerLayout"
Identifier "layout1"
InputDevice "Keyboard1" "CoreKeyboard"
InputDevice "Mouse1" "CorePointer"
Screen "Screen1"

I know that I have the option noaccel there, cause apparently that is "needed" but like I said, I didn't have that line in 9.1 and it worked... Anyone out there know anything that might help? Someone told me that it might be a DRI thing?

Oh, I should also say what happens when I comment out the noaccel line, my screen (and apparently my laptop) just dies. I cant switch to a different TTY or anything, screen goes black also, then im left to use VI to edit in failsafe. Peeze help
Old 12-09-2003, 03:07 AM   #2
Senior Member
Registered: Nov 2003
Location: Knoxville, TN
Distribution: Kubuntu 9.04
Posts: 1,168

Rep: Reputation: 53
glxinfo command will tell you if direct rendering is working or not. I'm waiting for the next version of XFree, which is supposed to include a fixed driver for my vid card (integrated SiS), but understand there's a way to downgrade Mesa 4 back to 3 that would make DRI work with current version.


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help getting vid card working (i810 intel) edman007 Linux - Software 3 01-24-2005 11:46 AM
trident: ALi Audio Accelerator not working NiteWolf Linux - Laptop and Netbook 0 06-16-2004 10:06 PM
vid drivers not working how do i go back? V_LESTAT Linux - Hardware 9 01-22-2004 08:59 PM
download accelerator zaman Linux - Software 5 07-13-2003 12:39 AM
3d accelerator not working DAChristen29 Linux - Hardware 2 12-05-2002 07:25 PM

All times are GMT -5. The time now is 09:22 AM.

Main Menu
Write for LQ is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration