LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Mandriva
User Name
Password
Mandriva This Forum is for the discussion of Mandriva (Mandrake) Linux.

Notices



Reply
 
Search this Thread
Old 04-16-2006, 12:10 PM   #1
KaizerShoze
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2006
Posts: 4

Rep: Reputation: 0
dell latitude display


Ok went thru the forums and serached for the same issue. i ave a dell latitude d610 with ati 300 dispaly drivers.
Install will go all the way to configure display and hang. Have to reboot to get machine working. thought it was a faulty instal of mandriva one 2006 so burnt another disk to no avail. i have instaled mandriva one ok on my other machines so im stumped about this issue.
btw i have the latest bios for this machine.

Last edited by KaizerShoze; 04-18-2006 at 12:22 PM.
 
Old 04-18-2006, 12:23 PM   #2
KaizerShoze
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2006
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Bump!
 
Old 04-22-2006, 06:22 AM   #3
Emmanuel_uk
Senior Member
 
Registered: Nov 2004
Distribution: Mandriva mostly, vector 5.1, tried many.Suse gone from HD because bad Novell/Zinblows agreement
Posts: 1,604

Rep: Reputation: 47
See http://www.linuxquestions.org/questi...d.php?t=436178
check ram
try to boot with acpi=off and variation on the theme, (but I do not think problem is there)
including
installing vesa driver first during the install rather than an ati driver

Lots of people running same laptop
http://www.linux-on-laptops.com/dell.html
if you read that you may have some ideas

A bad thread about the ati radeon
http://www.linuxquestions.org/questi...d.php?t=349355
 
Old 04-27-2006, 03:31 PM   #4
KaizerShoze
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2006
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
The Noacpi option is no help
Computer will boot up ok until it gets to the starting graphics check list .
Then it will go blank and hang .
 
Old 04-28-2006, 03:54 AM   #5
Emmanuel_uk
Senior Member
 
Registered: Nov 2004
Distribution: Mandriva mostly, vector 5.1, tried many.Suse gone from HD because bad Novell/Zinblows agreement
Posts: 1,604

Rep: Reputation: 47
What is the last message?

Also did you read the links I send you?

try at the boot prompt
video=intelfb:mtrr,noaccel vga=0x834

Otherwise we can instruct you to boot in command line and
change the video driver to
Code:
Section "Device"
	Identifier	"Generic Video Card"
	Driver		"i810"
EndSection

Last edited by Emmanuel_uk; 04-28-2006 at 03:56 AM.
 
Old 04-28-2006, 08:19 PM   #6
KaizerShoze
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2006
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
still no luck
the worst thing is that i like mandriva and the other distros will boot from the live cd even if they are not using the ati drivers
So instruct me oh Mandriva Guru! on how to boot from command using the live cd.(bows low)
 
Old 05-02-2006, 02:27 AM   #7
Emmanuel_uk
Senior Member
 
Registered: Nov 2004
Distribution: Mandriva mostly, vector 5.1, tried many.Suse gone from HD because bad Novell/Zinblows agreement
Posts: 1,604

Rep: Reputation: 47
suggestion 1)
insert cd and type rescue <enter> to go in rescue mode
cannot remember the menus then, but you should have some,
go around until you find one for the graphic driver, set it to i810
(test vesa as well)
If there is no menu, drop to command line and type
drakconf
A blue window will appear with choices, select video (do as above)

Suggestion 2)
If this does not work,
reboot and remove cd,
reboot with boot command single
when you see sh#
type su
to become root
type drakconf
configure video

Let us know how this goes

Suggestion 3) is single mode + learning vim (an editor) to edit /etc/X11/xorg.conf
Suggestion 4) in single mode run xorgcfg or xorgconfig
 
Old 02-01-2007, 12:39 PM   #8
Libertes
Member
 
Registered: Jan 2007
Posts: 86

Rep: Reputation: 16
i have installed mandriva one to an HP Centrino 1.6
but my old
Dell CPx J750 does not open any graphical screen. I tried the advices above but it did not worked.
 
Old 02-01-2007, 04:07 PM   #9
ernie
Senior Member
 
Registered: Nov 2001
Location: Toledo, Ohio - USA
Distribution: Mageia 1
Posts: 1,079
Blog Entries: 4

Rep: Reputation: 70
If the troublesome Mandriva installation will start in text mode, when you get to the login prompt, enter 'root' (no quotes) for the user name and your root password. When you are logged in enter:

Xorg -configure

Xorg will automatically create a configuration file for your configuration in /root/xorg.conf.new.

You will be directed to test the configuration with a provided command which should be:

X -config /root/xorg.conf.new

This should bring up a blank screen with only a mouse cursor (which should work). If it does, press <CTRL>+<ALT>+<Backspace> to return to the console.

The next step is to copy your new Xorg configuration file to where Xorg will look for it on system start:

cp /root/xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf

If there is an existing /etc/X11/xorg.conf cp will ask if you want to overwrite it. Answer y for yes.

Press <CTRL>+<D> to log out as root.

Log in as a regular user, then enter:

startx

The GUI should load. If it does, then the final step is to log out, then press <CTRL>+<ALT>+<DEL> to restart the computer. If Xorg loads automatically, you are good to go.

HTH,

Last edited by ernie; 02-01-2007 at 04:09 PM.
 
  


Reply

Tags
dell, display, laptop, latitude


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Dual Head display on Dell Latitude D400 dodger346 Linux - Laptop and Netbook 1 11-24-2005 08:30 AM
Display issues with Suse 9.3 on dell latitude 610 naveens1 Linux - Laptop and Netbook 3 10-23-2005 07:20 PM
Display Resolution Dell Latitude 610 with Suse 9.2 edualfaia Linux - Laptop and Netbook 1 09-27-2005 11:04 AM
suse 9.1 dell latitude cpt display probs daveyboy Linux - Laptop and Netbook 4 05-03-2005 09:36 AM
no display after install RH 7.3 on dell latitude laptop hockeyman17 Linux - Newbie 1 08-04-2002 04:14 AM


All times are GMT -5. The time now is 07:28 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration