LinuxQuestions.org
Register a domain and help support LQ
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Mandriva
User Name
Password
Mandriva This Forum is for the discussion of Mandriva (Mandrake) Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 12-11-2004, 11:07 PM   #1
mothsmoke
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2004
Posts: 12

Rep: Reputation: 0
Blank screen on boot


Hello guys,

Need help out here.

I installed Mandrake Linux on my machine. Had Windows XP (working perfectly fine). The whole partition and installation went well as I hoped. Installation was done. System starts, services start all fine, but when the time comes for the Mandrake Linux to appear to login, the screen just goes blank (not black).

Note, the system doesnt hang. Because I check my caps lock/num lock key and they are all working fine. I think I even heard the sound (sort of a welcoming linux screen) when you start mandrake linux for the first time.

I think the problem is with my vga card. NVIDIA GeForce FX 5500, I've got. A sony Multiscan e220 monitor.

I tried putting the installation cd-rom and sort of reconfigured my system, and put the vga card to 800x600 16 bit mode. I saw a thread which recommended this, so I tried, but to no avail. Tried checking Lilo for my vga configuration and its vga=788, so thats's fine. In lilo, linux, linux-nonfb, 263-7(I think), neither of them work.

Help me out please. I am a newbie. If there is some patch to install, a step by step tutorial would be great.

Mandrake Linux 10.0 Official
SATA 80GB HDD
NVIDIA GeForce FX 5500
P4 2.4 GHz 512 MB DDR RAM
ASUS P4SE-800

Thanks.
Mothsmoke

Last edited by mothsmoke; 12-11-2004 at 11:13 PM.
 
Old 12-11-2004, 11:46 PM   #2
opjose
Senior Member
 
Registered: Sep 2004
Location: Outlying D.C.
Distribution: Mandriva
Posts: 2,090

Rep: Reputation: 46
After you see the blank black screen, wait about 2 minutes.

Then press

[CTRL][ALT][F1]

which should take you to a text console where you can log in.

If this doesn't work, your system is hanging for reasons which may not be directly related to the video card.

If this does work then log in as root.

At the prompt type

service dm stop

Then type

XFdrake

which will bring up a text dialog which permits you to configure your video card and monitor.

Try different configs (hint: start by LOWERING the type of monitor you have to something inferior to yours..) and test each one.

If the screen goes blank during the test, wait 12 seconds for the text mode to appear again.

Once you see the rainbow colored test screen, click ok.

Then save and exit.

Now restart the gui with

service dm start

Done.
 
Old 12-12-2004, 02:13 AM   #3
mothsmoke
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2004
Posts: 12

Original Poster
Rep: Reputation: 0
I tried doing what you said.

I go to XFdrake and then choose the configuration. However, I dont get it right when I test. Well actually when I test, I wait for around 12 seconds and then a very short glimpse of some color screen appears and then it goes back to the prompt.

I tried setting the configuration to the exact specs of my vga card, monitor. I even downgraded my resolutions and bits hoping that might be a shortcut solution. Didnt work. Tested 4-5 different settings. Will continue test a few more.

However when I tried configuring using the installation cd, I tried configuring and the color screen (although not rainbow) didnt disappear after a glimpse. It appeared on the screen for a few seconds and then went back to the configuration menu. But with XFdrake, a few milliseconds and it goes back to the XFdrake prompt. Is it suppose to act this way?
 
Old 01-18-2005, 06:41 PM   #4
eikeland
Member
 
Registered: Nov 2004
Location: Newport, RI, USA
Distribution: Mandriva 2006
Posts: 125

Rep: Reputation: 15
I tried it, and it didn't work.
It looks like 'glx' is not loading. When I check the /var/log/Xorg.0.log, I see error messages that the file can't be opened. I know the file is there, and have read access, so I am not sure what the deal is.
Here is what I see in the log:
EE) Unable to open /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libglx.a
(II) UnloadModule: "glx"
(EE) Failed to load module "/usr/X11R6/lib/modules/extensions/libglx.a" (open failed, 2)
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Blank Screen after Suse Boot - HowTo boot from grub to command line benco420 Linux - Newbie 3 02-13-2005 05:50 AM
Blank screen even before BIOS screen on boot josce Linux - Laptop and Netbook 3 01-04-2005 08:27 AM
Blank Screen, and Dual Boot phekno Linux - Newbie 1 05-23-2003 08:57 AM
blank screen on first boot... cell0 Linux - Newbie 9 01-18-2003 02:07 AM
Blank screen on boot stav Linux - General 14 08-20-2002 06:07 AM


All times are GMT -5. The time now is 10:51 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration