LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Mandriva
User Name
Password
Mandriva This Forum is for the discussion of Mandriva (Mandrake) Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 06-27-2005, 12:04 PM   #1
mjm70
Member
 
Registered: Dec 2004
Location: Canada
Posts: 34

Rep: Reputation: 15
ATI Radion graphics card drivers


I am having problems with the ATI drivers and getting them to run correclty inside of Mandriva. I got the latests ATI driver: http://www2.ati.com/drivers/linux/at...er-8.14.13.run

after chaning the status of the download to executable, you can run this as SU. It says that it laods. If you do a modprobe -l fglrx is shows the module is loaded into memory. I have tried to configure with fglrxconfig, and the Xwindows conf file is reconfigured. I reboot but still I don't get any performance from the GLgear. (about 200 frames)

I have manually installed fglrx on a SUSE distro, but it was very unstable. ( did however get 1000fps)

I am sure that the card is capable of doing much more but can't figure out how to get it loaded. Are there any success stories out there with an ATI Radion 9800pro?

thanks
 
Old 06-27-2005, 04:33 PM   #2
Micro420
Senior Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Berkeley, CA
Distribution: Mac OS X Leopard 10.6.2, Windows 2003 Server/Vista/7/XP/2000/NT/98, Ubuntux64, CentOS4.8/5.4
Posts: 2,986

Rep: Reputation: 45
I gave up on ATI drivers once Mandriva switched to X.org. I had good results with XFree86.

Good luck!
 
Old 06-28-2005, 10:08 AM   #3
racpok
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2005
Distribution: Mandriva 2005 LE & WinXP
Posts: 14

Rep: Reputation: 0
i had same problem with 9600XT

1. install kernel source if it is not installed
2. download http://www2.ati.com/drivers/linux/fg....13-1.i386.rpm
3. in console run this as su

after installation you should run fglrxconfig and that's it

Last edited by racpok; 06-28-2005 at 10:15 AM.
 
Old 06-28-2005, 12:30 PM   #4
yaromir
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2004
Posts: 7

Rep: Reputation: 0
I got an erorr that sources don't match the kernel.

Will be trying it again tonight, just wondering if there is an easy way to make sure I have the same version of the kernel and kernel sources.
 
Old 06-28-2005, 06:03 PM   #5
yaromir
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2004
Posts: 7

Rep: Reputation: 0
finally got it to install. Glxgears went from 100 FPS to 2000 FPS

Tux racer went from agonizingly slow to stand-still slow.

what gives??

Grr. I want to run cedega and do away with Windoze altogether. IF linux native Tux Racer is having a cow, I shudder to think what running a windoze game in an emulator must feel like.
 
Old 06-29-2005, 05:57 AM   #6
mjm70
Member
 
Registered: Dec 2004
Location: Canada
Posts: 34

Original Poster
Rep: Reputation: 15
I gave it a try again from the RPM and this time it complained about a set of libsnd++ not being installed. Loaded them it is started to work.

Now I have one last problem with the drivers, and am wondering if it's just my install. It won't let me shut down. You cannot go to a terminal as SU and drop out of Xwindows. (ie init 3, or init 6, or init 0) So you are left that the only way to shutdown is to pull the plug. I don't like doing a hard shutdown, as I don't like testing the journaling filesystem to make sure it's doing its job.

Does anyone else have this same issue?
 
Old 06-29-2005, 08:36 AM   #7
racpok
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2005
Distribution: Mandriva 2005 LE & WinXP
Posts: 14

Rep: Reputation: 0
you want to say that after driver instalation, you cannot shutdown the copmuter?
 
Old 06-29-2005, 11:00 AM   #8
mjm70
Member
 
Registered: Dec 2004
Location: Canada
Posts: 34

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Yes. After installing the FGLRX driver, I now cannot do a clean shutdown. Upon X-windows closing down, the machine just sit's there with a black screen and the power on. It does not pass go, does not collect $200.

I have had the same problem with SUSE 9.1 and the older ATI drivers (around the Jan 2005 era). It has done it on two different machines,and I just figured before that it was a fluke... now ???

I take it that It's something to do with me.
 
Old 08-04-2005, 01:54 AM   #9
kenbo
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2004
Location: upstate NY
Distribution: Manmdrake 9.2
Posts: 12

Rep: Reputation: 4
I'm installing the drivers from the installer script into Mandriva 2005. I can get it to install with no errors. and everything works except 3d accel. Glxgears is giving me 100-200. I check glxinfo and it still shows mesa drivers. BUT the xorg.0.log shows everything loading and enabling succesfully.

the only error in the log I see is:
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:2:0:1) found

which, from what I've found on the net, has to do with not using both heads on my card and it can be ignored. (is this true?)

The entire log is below just in case u see something I missed.

Thanx for any help u can give!


-----------------------------------------------------------------------------------------------------
X Window System Version 6.8.2
Release Date: 9 February 2005
X Protocol Version 11, Revision 0, Release 6.8.2
Build Operating System: Linux 2.6.10-3mdksmp i686 [ELF]
Current Operating System: Linux localhost 2.6.11-6mdk #1 Tue Mar 22 16:04:32 CET 2005 i686
Build Date: 06 April 2005
Before reporting problems, check http://wiki.X.Org
to make sure that you have the latest version.
Module Loader present
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Wed Aug 3 23:46:55 2005
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
(==) ServerLayout "Server Layout"
(**) |-->Screen "Screen0" (0)
(**) | |-->Monitor "Monitor0"
(**) | |-->Device "ATI Graphics Adapter"
(**) |-->Input Device "Mouse1"
(**) |-->Input Device "Keyboard1"
(**) FontPath set to "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1/,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Speedo/,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/"
(**) RgbPath set to "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
(==) ModulePath set to "/usr/X11R6/lib/modules"
(II) Open APM successful
(II) Module ABI versions:
X.Org ANSI C Emulation: 0.2
X.Org Video Driver: 0.7
X.Org XInput driver : 0.4
X.Org Server Extension : 0.2
X.Org Font Renderer : 0.4
(II) Loader running on linux
(II) LoadModule: "bitmap"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/fonts/libbitmap.a
(II) Module bitmap: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.2, module version = 1.0.0
Module class: X.Org Font Renderer
ABI class: X.Org Font Renderer, version 0.4
(II) Loading font Bitmap
(II) LoadModule: "pcidata"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libpcidata.a
(II) Module pcidata: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.2, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org Video Driver, version 0.7
Using vt 7
(--) using VT number 7

.
.

(II) PCI: End of PCI scan
(II) Host-to-PCI bridge:
(II) Bus 0: bridge is at (0:0:0), (0,0,2), BCTRL: 0x0008 (VGA_EN is set)
(II) Bus 0 I/O range:
[0] -1 0 0x00000000 - 0x0000ffff (0x10000) IX[B]
(II) Bus 0 non-prefetchable memory range:
[0] -1 0 0x00000000 - 0xffffffff (0x0) MX[B]
(II) Bus 0 prefetchable memory range:
[0] -1 0 0x00000000 - 0xffffffff (0x0) MX[B]
(II) PCI-to-ISA bridge:
(II) Bus -1: bridge is at (0:1:0), (0,-1,-1), BCTRL: 0x0008 (VGA_EN is set)
(II) PCI-to-PCI bridge:
(II) Bus 1: bridge is at (0:8:0), (0,1,1), BCTRL: 0x0002 (VGA_EN is cleared)
(II) Bus 1 I/O range:
[0] -1 0 0x00008000 - 0x0000bfff (0x4000) IX[B]
(II) Bus 1 non-prefetchable memory range:
[0] -1 0 0xe6000000 - 0xe7ffffff (0x2000000) MX[B]
(II) PCI-to-PCI bridge:
(II) Bus 2: bridge is at (0:30:0), (0,2,2), BCTRL: 0x000a (VGA_EN is set)
(II) Bus 2 I/O range:
[0] -1 0 0x0000c000 - 0x0000cfff (0x1000) IX[B]
(II) Bus 2 non-prefetchable memory range:.
.
.

(II) LoadModule: "dbe"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libdbe.a
(II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.2, module version = 1.0.0
Module class: X.Org Server Extension
ABI class: X.Org Server Extension, version 0.2
(II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
(II) LoadModule: "extmod"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libextmod.a
(II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.2, module version = 1.0.0
Module class: X.Org Server Extension
ABI class: X.Org Server Extension, version 0.2
(II) Loading extension SHAPE
(II) Loading extension MIT-SUNDRY-NONSTANDARD
(II) Loading extension BIG-REQUESTS
(II) Loading extension SYNC
(II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
(II) Loading extension XC-MISC
(II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
(II) Loading extension XFree86-Misc
(II) Loading extension DPMS
(II) Loading extension TOG-CUP
(II) Loading extension Extended-Visual-Information
(II) Loading extension XVideo
(II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
(II) Loading extension X-Resource
(II) LoadModule: "type1"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/fonts/libtype1.a
(II) Module type1: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.2, module version = 1.0.2
Module class: X.Org Font Renderer
ABI class: X.Org Font Renderer, version 0.4
(II) Loading font Type1
(II) Loading font CID
(II) LoadModule: "freetype"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/fonts/libfreetype.so
(II) Module freetype: vendor="X.Org Foundation & the After X-TT Project"
compiled for 6.8.2, module version = 2.1.0
Module class: X.Org Font Renderer
ABI class: X.Org Font Renderer, version 0.4
(II) Loading font FreeType
(II) LoadModule: "glx"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libglx.a
(II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.2, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org Server Extension, version 0.2
(II) Loading sub module "GLcore"
(II) LoadModule: "GLcore"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libGLcore.a
(II) Module GLcore: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.2, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org Server Extension, version 0.2
(II) Loading extension GLX
(II) LoadModule: "dri"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libdri.a
(II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.2, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org Server Extension, version 0.2
(II) Loading sub module "drm"
(II) LoadModule: "drm"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/linux/libdrm.a
(II) Module drm: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.2, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org Server Extension, version 0.2
(II) Loading extension XFree86-DRI
(II) LoadModule: "fglrx"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/drivers/fglrx_drv.o
(II) Module fglrx: vendor="FireGL - ATI Technologies Inc."
compiled for 6.8.0, module version = 8.14.13
Module class: X.Org Video Driver
ABI class: X.Org Video Driver, version 0.7
(II) LoadModule: "mouse"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/input/mouse_drv.o
(II) Module mouse: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.2, module version = 1.0.0
Module class: X.Org XInput Driver
ABI class: X.Org XInput driver, version 0.4
(II) LoadModule: "kbd"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/input/kbd_drv.o
(II) Module kbd: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.2, module version = 1.0.0
Module class: X.Org XInput Driver
ABI class: X.Org XInput driver, version 0.4
.
.
.
(II) Primary Device is: PCI 02:00:0
(--) Assigning device section with no busID to primary device
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:2:0:1) found
(--) Chipset RADEON X800 XT (R420 4A4B) found
(II) resource ranges after xf86ClaimFixedResources() call:
.
.
.
[32] 0 0 0x000003c0 - 0x000003df (0x20) IS[B]
(II) Setting vga for screen 0.
(II) fglrx(0): === [R200PreInit] === begin, [s]
(II) Loading sub module "vgahw"
(II) LoadModule: "vgahw"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libvgahw.a
(II) Module vgahw: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.2, module version = 0.1.0
ABI class: X.Org Video Driver, version 0.7
(II) fglrx(0): PCI bus 2 card 0 func 0
(**) fglrx(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
(II) fglrx(0): Pixel depth = 24 bits stored in 4 bytes (32 bpp pixmaps)
(==) fglrx(0): Default visual is TrueColor
(**) fglrx(0): Option "NoAccel" "no"
(**) fglrx(0): Option "NoDRI" "no"
(**) fglrx(0): Option "Capabilities" "0x00000000"
(**) fglrx(0): Option "GammaCorrectionI" "0x00000000"
(**) fglrx(0): Option "GammaCorrectionII" "0x00000000"
(**) fglrx(0): Option "OpenGLOverlay" "off"
(**) fglrx(0): Option "VideoOverlay" "on"
(**) fglrx(0): Option "DesktopSetup" "0x00000000"
(**) fglrx(0): Option "MonitorLayout" "AUTO, AUTO"
(**) fglrx(0): Option "HSync2" "unspecified"
(**) fglrx(0): Option "VRefresh2" "unspecified"
(**) fglrx(0): Option "ScreenOverlap" "0"
(**) fglrx(0): Option "IgnoreEDID" "off"
(**) fglrx(0): Option "UseInternalAGPGART" "no"
(**) fglrx(0): Option "Stereo" "off"
(**) fglrx(0): Option "StereoSyncEnable" "1"
(**) fglrx(0): Option "UseFastTLS" "0"
(**) fglrx(0): Option "BlockSignalsOnLock" "on"
(**) fglrx(0): Option "ForceGenericCPU" "no"
(**) fglrx(0): Option "CenterMode" "off"
(**) fglrx(0): Option "FSAAScale" "1"
(**) fglrx(0): Option "FSAAEnable" "no"
(**) fglrx(0): Option "FSAADisableGamma" "no"
(**) fglrx(0): Option "FSAACustomizeMSPos" "no"
(**) fglrx(0): Option "FSAAMSPosX0" "0.000000"
(**) fglrx(0): Option "FSAAMSPosY0" "0.000000"
(**) fglrx(0): Option "FSAAMSPosX1" "0.000000"
(**) fglrx(0): Option "FSAAMSPosY1" "0.000000"
(**) fglrx(0): Option "FSAAMSPosX2" "0.000000"
(**) fglrx(0): Option "FSAAMSPosY2" "0.000000"
(**) fglrx(0): Option "FSAAMSPosX3" "0.000000"
(**) fglrx(0): Option "FSAAMSPosY3" "0.000000"
(**) fglrx(0): Option "FSAAMSPosX4" "0.000000"
(**) fglrx(0): Option "FSAAMSPosY4" "0.000000"
(**) fglrx(0): Option "FSAAMSPosX5" "0.000000"
(**) fglrx(0): Option "FSAAMSPosY5" "0.000000"
(**) fglrx(0): Option "NoTV" "yes"
(**) fglrx(0): Option "TVStandard" "NTSC-M"
(**) fglrx(0): Option "TVHSizeAdj" "0"
(**) fglrx(0): Option "TVVSizeAdj" "0"
(**) fglrx(0): Option "TVHPosAdj" "0"
(**) fglrx(0): Option "TVVPosAdj" "0"
(**) fglrx(0): Option "TVHStartAdj" "0"
(**) fglrx(0): Option "TVColorAdj" "0"
(**) fglrx(0): Option "PseudoColorVisuals" "off"
(**) fglrx(0): Qbs disabled
(==) fglrx(0): FAST_SWAP disabled
(==) fglrx(0): RGB weight 888
(II) fglrx(0): Using 8 bits per RGB (8 bit DAC)
(**) fglrx(0): Gamma Correction for I is 0x00000000
(**) fglrx(0): Gamma Correction for II is 0x00000000
(==) fglrx(0): Buffer Tiling is ON
(II) Loading sub module "int10"
(II) LoadModule: "int10"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/linux/libint10.a
(II) Module int10: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.2, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org Video Driver, version 0.7
(II) fglrx(0): initializing int10
(II) fglrx(0): Primary V_BIOS segment is: 0xc000
(**) fglrx(0): Option "mtrr" "off"
(--) fglrx(0): Chipset: "RADEON X800 XT (R420 4A4B)" (Chipset = 0x4a4b)
(--) fglrx(0): (PciSubVendor = 0x1002, PciSubDevice = 0x0002)
(--) fglrx(0): board vendor info: original ATI graphics adapter
(--) fglrx(0): Linear framebuffer (phys) at 0xd0000000
(--) fglrx(0): MMIO registers at 0xe5000000
(--) fglrx(0): ChipExtRevID = 0x00
(--) fglrx(0): ChipIntRevID = 0x01
(--) fglrx(0): VideoRAM: 131072 kByte (64-bit SDR SDRAM)
(II) fglrx(0): board/chipset is supported by this driver (original ATI board)
(II) Loading sub module "ddc"
(II) LoadModule: "ddc"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libddc.a
(II) Module ddc: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.2, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org Video Driver, version 0.7
(II) Loading sub module "i2c"
(II) LoadModule: "i2c"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libi2c.a
(II) Module i2c: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.2, module version = 1.2.0
ABI class: X.Org Video Driver, version 0.7
(II) fglrx(0): I2C bus "DDC" initialized.
(II) fglrx(0): ATI Video BIOS revision 9 or later detected
(II) fglrx(0): Connector Layout from BIOS --------
(II) fglrx(0): Connector0: DDCType-2, DACType-0, TMDSType--1, ConnectorType-2
(II) fglrx(0): Connector1: DDCType-1, DACType-1, TMDSType-0, ConnectorType-3
(II) fglrx(0): All-In-Wonder card detected
(**) fglrx(0): MonitorLayout Option:
Monitor1--Type AUTO, Monitor2--Type AUTO

(II) fglrx(0): I2C device "DDC:ddc2" registered at address 0xA0.
(II) fglrx(0): I2C device "DDC:ddc2" removed.
(II) fglrx(0): I2C device "DDC:ddc2" registered at address 0xA0.
(II) fglrx(0): I2C device "DDC:ddc2" removed.
(II) fglrx(0): I2C device "DDC:ddc2" registered at address 0xA0.
(II) fglrx(0): I2C device "DDC:ddc2" removed.
(II) fglrx(0): DDC detected on DDCType 1 with Monitor Type 0
(II) fglrx(0): I2C device "DDC:ddc2" registered at address 0xA0.
(II) fglrx(0): I2C device "DDC:ddc2" removed.
(II) fglrx(0): I2C device "DDC:ddc2" registered at address 0xA0.
(II) fglrx(0): I2C device "DDC:ddc2" removed.
(II) fglrx(0): I2C device "DDC:ddc2" registered at address 0xA0.
(II) fglrx(0): I2C device "DDC:ddc2" removed.
(II) fglrx(0): DDC detected on DDCType 2 with Monitor Type 0
(II) fglrx(0): Primary head:
Monitor -- CRT
Connector -- DVI-I
DAC Type -- TVDAC/ExtDAC
TMDS Type -- Internal
DDC Type -- MONID
(II) fglrx(0): Secondary head:
Monitor -- NONE
Connector -- VGA
DAC Type -- Primary
TMDS Type -- NONE
DDC Type -- DVI_DDC
(II) fglrx(0):
(II) fglrx(0): DesktopSetup 0x0000
(**) fglrx(0): PseudoColor visuals disabled
(**) fglrx(0): Overlay disabled
(**) fglrx(0): Overlay disabled
(II) fglrx(0): PLL parameters: rf=2700 rd=27 min=20000 max=50000
(==) fglrx(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
(**) fglrx(0): Center Mode is disabled
(==) fglrx(0): TMDS coherent mode is enabled
(II) fglrx(0): Monitor0: Using hsync range of 30.00-72.00 kHz
(II) fglrx(0): Monitor0: Using vrefresh range of 50.00-120.00 Hz
(II) fglrx(0): Clock range: 20.00 to 500.00 MHz
(II) fglrx(0): Not using default mode "320x175" (bad mode clock/interlace/doublescan)
.
.
.
(--) fglrx(0): Virtual size is 1280x1024 (pitch 1280)
(**) fglrx(0): *Default mode "1280x960": 108.0 MHz (scaled from -185967.6 MHz), 60.0 kHz, 60.0 Hz
(II) fglrx(0): Modeline "1280x960" 108.00 1280 1376 1488 1800 960 961 964 1000 +hsync +vsync
.
.

(==) fglrx(0): DPI set to (75, 75)
(II) Loading sub module "fb"
(II) LoadModule: "fb"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libfb.a
(II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.2, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.2
(II) Loading sub module "ramdac"
(II) LoadModule: "ramdac"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libramdac.a
(II) Module ramdac: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.2, module version = 0.1.0
ABI class: X.Org Video Driver, version 0.7
(**) fglrx(0): NoAccel = NO
(II) Loading sub module "xaa"
(II) LoadModule: "xaa"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libxaa.a
(II) Module xaa: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.2, module version = 1.2.0
ABI class: X.Org Video Driver, version 0.7
(==) fglrx(0): HPV inactive
(==) fglrx(0): FSAA enabled: NO
(**) fglrx(0): FSAA Gamma enabled
(**) fglrx(0): FSAA Multisample Position is fix
(**) fglrx(0): NoDRI = NO
(II) Loading sub module "fglrxdrm"
(II) LoadModule: "fglrxdrm"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/linux/libfglrxdrm.a
(II) Module fglrxdrm: vendor="FireGL - ATI Technologies Inc."
compiled for 6.8.0, module version = 8.14.13
ABI class: X.Org Server Extension, version 0.2
(II) fglrx(0): Depth moves disabled by default
(**) fglrx(0): Capabilities: 0x00000000
(**) fglrx(0): cpuFlags: 0x4000000f
(**) fglrx(0): cpuSpeedMHz: 0x000007cc
(==) fglrx(0): OpenGL ClientDriverName: "fglrx_dri.so"
(**) fglrx(0): using built in AGPGART module: no
(**) fglrx(0): UseFastTLS=0
(**) fglrx(0): BlockSignalsOnLock=1
(==) fglrx(0): EnablePrivateBackZ = NO
(--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
(II) do I need RAC? No, I don't.
(II) resource ranges after preInit:
.
.

(II) fglrx(0): UMM area: 0xd0701000 (size=0x078ff000)
(II) fglrx(0): driver needs X.org 6.8.x
(II) fglrx(0): detected X.org 6.8.2
(II) Loading extension ATIFGLRXDRI
(II) fglrx(0): doing DRIScreenInit
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenDevice: open result is -1, (Unknown error 999)
drmOpenDevice: open result is -1, (Unknown error 999)
drmOpenDevice: Open failed
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenDevice: open result is -1, (Unknown error 999)
drmOpenDevice: open result is -1, (Unknown error 999)
drmOpenDevice: Open failed
drmOpenByBusid: Searching for BusID PCI:2:0:0
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenDevice: open result is 8, (OK)
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns 8
drmOpenByBusid: drmGetBusid reports
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card1
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: Open failed
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1023
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card2
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: Open failed
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1023
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card3
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: Open failed
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1023
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card4
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: Open failed
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1023
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card5
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: Open failed
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1023
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card6
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: Open failed
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1023
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card7
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: Open failed
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1023
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card8
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: Open failed
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1023
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card9
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: Open failed
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1023
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card10
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: Open failed
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1023
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card11
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: Open failed
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1023
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card12
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: Open failed
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1023
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card13
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: Open failed
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1023
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card14
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: Open failed
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1023
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenDevice: open result is 8, (OK)
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenDevice: open result is 8, (OK)
drmGetBusid returned ''
(II) fglrx(0): [drm] loaded kernel module for "fglrx" driver
(II) fglrx(0): [drm] DRM interface version 1.0
(II) fglrx(0): [drm] created "fglrx" driver at busid "PCI:2:0:0"
(II) fglrx(0): [drm] added 8192 byte SAREA at 0xf8c31000
(II) fglrx(0): [drm] mapped SAREA 0xf8c31000 to 0xb7d0d000
(II) fglrx(0): [drm] framebuffer handle = 0xd0000000
(II) fglrx(0): [drm] added 1 reserved context for kernel
(II) fglrx(0): DRIScreenInit done
(II) fglrx(0): Kernel Module Version Information:
(II) fglrx(0): Name: fglrx
(II) fglrx(0): Version: 8.14.13
(II) fglrx(0): Date: Jun 8 2005
(II) fglrx(0): Desc: ATI FireGL DRM kernel module
(II) fglrx(0): Kernel Module version matches driver.
(II) fglrx(0): Kernel Module Build Time Information:
(II) fglrx(0): Build-Kernel UTS_RELEASE: 2.6.11-6mdk
(II) fglrx(0): Build-Kernel MODVERSIONS: no
(II) fglrx(0): Build-Kernel __SMP__: no
(II) fglrx(0): Build-Kernel PAGE_SIZE: 0x1000
(II) fglrx(0): [drm] register handle = 0xe5000000
(II) fglrx(0): [agp] Mode=0x1f00421b bridge: 0x10de/0x01e0
(II) fglrx(0): [agp] AGP v1/2 disable mask 0x00000000
(II) fglrx(0): [agp] AGP v3 disable mask 0x00000000
(II) fglrx(0): [agp] enabling AGP with mode=0x1f00431a
(II) fglrx(0): [agp] AGP protocol is enabled for graphics board. (cmd=0x1f004312)
(II) fglrx(0): [agp] graphics chipset has AGP v3.0 (native mode)
(II) fglrx(0): [drm] ringbuffer size = 0x00100000 bytes
(II) fglrx(0): [drm] DRM buffer queue setup: nbufs = 100 bufsize = 65536
(II) fglrx(0): [drm] texture shared area handle = 0xf9201000
(II) fglrx(0): shared FSAAScale=1
(II) fglrx(0): DRI initialization successfull!
(II) fglrx(0): FBADPhys: 0xd0000000 FBMappedSize: 0x00701000
(II) fglrx(0): FBMM initialized for area (0,0)-(1280,1434)
(II) fglrx(0): FBMM auto alloc for area (0,0)-(1280,1024) (front color buffer - assumption)
(==) fglrx(0): Backing store disabled
(==) fglrx(0): Silken mouse enabled
(II) fglrx(0): Using hardware cursor (scanline 1024)
(II) fglrx(0): Largest offscreen area available: 1280 x 402
(**) Option "dpms"
(**) fglrx(0): DPMS enabled
(II) fglrx(0): Using XFree86 Acceleration Architecture (XAA)
Screen to screen bit blits
Solid filled rectangles
8x8 mono pattern filled rectangles
Solid Lines
Dashed Lines
Offscreen Pixmaps
Setting up tile and stipple cache:
30 128x128 slots
(II) fglrx(0): Acceleration enabled
(II) fglrx(0): X context handle = 0x00000001
(II) fglrx(0): [DRI] installation complete
(II) fglrx(0): Direct rendering enabled
(**) fglrx(0): Video overlay enabled on CRTC1
(II) Loading extension FGLRXEXTENSION
(II) Loading extension ATITVOUT
(==) RandR enabled
(II) Setting vga for screen 0.
(II) Initializing built-in extension MIT-SHM
(II) Initializing built-in extension XInputExtension
(II) Initializing built-in extension XTEST
(II) Initializing built-in extension XKEYBOARD
(II) Initializing built-in extension LBX
(II) Initializing built-in extension XC-APPGROUP
(II) Initializing built-in extension SECURITY
(II) Initializing built-in extension XINERAMA
(II) Initializing built-in extension XFIXES
(II) Initializing built-in extension XFree86-Bigfont
(II) Initializing built-in extension RENDER
(II) Initializing built-in extension RANDR
(II) Initializing built-in extension COMPOSITE
(II) Initializing built-in extension DAMAGE
(II) Initializing built-in extension XEVIE
(**) Option "Protocol" "ImPS/2"
(**) Mouse1: Device: "/dev/input/mice"
(**) Mouse1: Protocol: "ImPS/2"
(**) Option "CorePointer"
(**) Mouse1: Core Pointer
(**) Option "Device" "/dev/input/mice"
(==) Mouse1: Emulate3Buttons, Emulate3Timeout: 50
(**) Option "ZAxisMapping" "4 5"
(**) Mouse1: ZAxisMapping: buttons 4 and 5
(**) Mouse1: Buttons: 5
(**) Option "CoreKeyboard"
(**) Keyboard1: Core Keyboard
(**) Option "Protocol" "standard"
(**) Keyboard1: Protocol: standard
(**) Option "AutoRepeat" "500 30"
(**) Option "XkbRules" "xfree86"
(**) Keyboard1: XkbRules: "xfree86"
(**) Option "XkbModel" "pc101"
(**) Keyboard1: XkbModel: "pc101"
(**) Option "XkbLayout" "us"
(**) Keyboard1: XkbLayout: "us"
(**) Option "CustomKeycodes" "off"
(**) Keyboard1: CustomKeycodes disabled
(II) XINPUT: Adding extended input device "Keyboard1" (type: KEYBOARD)
(II) XINPUT: Adding extended input device "Mouse1" (type: MOUSE)
(II) Mouse1: ps2EnableDataReporting: succeeded
Could not init font path element /usr/X11R6/lib/X11/fonts/Speedo/, removing from list!
 
Old 08-04-2005, 09:34 AM   #10
kenbo
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2004
Location: upstate NY
Distribution: Manmdrake 9.2
Posts: 12

Rep: Reputation: 4
I don't know if this is related or not but the symptoms seem to be. I also have a winmodem that requires linuxant drivers. These have been installed and registered, again, with no errors. Trying to dial (either through kppp or a terminal) ATDT causes to modem to pick up (I can hear the dialtone) then nothing it just sits there waiting for "CONNECT." It never actually dials. The Country code is correct. That's the second driver I've installed that says they are working fine but just don't.

I've had both of these installed on past version of Mandrake with no problems. (Ok... some little problems, u know how stuborn ATI drivers have been in the past )

Thanks in advanced

Ken

AMD AThlon XP +2400
GigaByte GA-7N400
1GB
Xtasy x800xt

Last edited by kenbo; 08-04-2005 at 09:37 AM.
 
Old 08-04-2005, 06:23 PM   #11
hashbrown
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2005
Location: Vancouver BC
Distribution: Mandriva 2006
Posts: 28

Rep: Reputation: 15
Kenbo,

If your ATI installation worked (which your X log seems to indicate), then fglrx is the module taking care of 3D accel now. Easier to check its info directly:

> fglrxinfo
display: :0.0 screen: 0
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: RADEON 9800 Pro Generic
OpenGL version string: 1.3.5140 (X4.3.0-8.14.13)

Like I said, according to your log, looks like everything is fine.

So not sure why glxgears is giving such poor performance. Did you try rebooting? After installing my ATI drivers, rebooting casued my performance to jump, although it was as never as low yours to start off with.

Last edited by hashbrown; 08-05-2005 at 12:29 PM.
 
Old 09-05-2005, 01:07 PM   #12
why2jjj
Member
 
Registered: Jan 2005
Location: Oregon
Distribution: Mandrake
Posts: 47

Rep: Reputation: 15
same "slow" problem

Hi,

I just installed the latest ATI drivers, 8.16.20 on my LE distro, and I am having the same slowness when running tuxracer. I have no clue why it is running so slow, especially when I have a 2GHz Centrino CPU and 128MB ATI Radeon 9600 (I have a wide-screen Dell 8600)??? Also, my mouse pointer does not appear in tuxracer anymore.

Anyone have any tips on fixing these two problems? I did not see any possible solutions thus far in this thread.

Thanks!!!
 
Old 09-05-2005, 01:21 PM   #13
why2jjj
Member
 
Registered: Jan 2005
Location: Oregon
Distribution: Mandrake
Posts: 47

Rep: Reputation: 15
Re: same "slow" problem

Quote:
Originally posted by why2jjj
Hi,

I just installed the latest ATI drivers, 8.16.20 on my LE distro, and I am having the same slowness when running tuxracer. I have no clue why it is running so slow, especially when I have a 2GHz Centrino CPU and 128MB ATI Radeon 9600 (I have a wide-screen Dell 8600)??? Also, my mouse pointer does not appear in tuxracer anymore.

Anyone have any tips on fixing these two problems? I did not see any possible solutions thus far in this thread.

Thanks!!!
Couple of other things:

is there some specific things I should and should not activate or set up in my xorg.conf file? I ran fglrxconfig and tried activating and deactivating things for no avail.

when I run glxgears, I get a consistent 250 FPS!! Not what I was expecting for my system of its caliber.
 
Old 09-06-2005, 12:40 PM   #14
hashbrown
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2005
Location: Vancouver BC
Distribution: Mandriva 2006
Posts: 28

Rep: Reputation: 15
If you're using ATI's drivers from their site, then ...

If it's only 3-d acceleration that's not working (what does is say in your X logs?), then most likely it's because the fglrx module is not kosher with your kernel version. Install the kernel-sources package matching your kernel (type uname -r to determine this) and then do the following:

Build the fglrx kernel module

1. cd /lib/modules/fglrx/build_mod
2. sh make.sh

Install the fglrx kernel module
3. cd /lib/modules/fglrx
4. sh make_install.sh

With fglrxconfig, stick with the defaults.

As for your mouse, etc, the stuff ATI writes into xorg.conf file is not optimal. I merged the info (mouse, monitor) from my original conf file into the one created by ATI (deleting the ATI written stuff as appropriate).


Last edited by hashbrown; 09-06-2005 at 12:42 PM.
 
Old 09-06-2005, 01:10 PM   #15
why2jjj
Member
 
Registered: Jan 2005
Location: Oregon
Distribution: Mandrake
Posts: 47

Rep: Reputation: 15
Thanks for the help!

I actually got it to work late last night, although currently I am loading the module manually, but I am seeing 2200 FPS.

Part of the solution was very much what you recommend, install the driver using rpm. I have found the *.run script ATI provides is kind-of worthless. It even knocked out my start-up such that I start up in 'init 3' instead of 'init 5'...need to figure out how to fix that.

I have also discovered I do not even need to run fglrxconfig...I am still using the xorg.conf Mandrake provided me when i did the install!

The big key I found was that upon doing a 'fglrxinfo', if you do not see 'ATI' anywhere, your ATI driver is really not loaded. If you are seeing 200 some-odd FPS, your system is most likely still using Mesa instead of your actual ATI driver and card.

I'll provide my solution later on tonight. (I'll probably do some HOWTO post and then do another reply here providing the link).
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problems with drivers for ATI Graphics card kalpsesh Linux - Software 5 10-19-2005 08:59 PM
ATI drivers for Radion 9600 Tux_Phoenix Linux - Hardware 2 02-08-2005 11:37 AM
Ati Graphics Drivers FrostofSparta Slackware 4 12-08-2004 09:33 PM
ATI Graphics Card and Rendering Linux Vs. ATI xmeson Slackware 2 09-02-2004 12:09 PM
ATI Mobile Radion 9700 arax_luminarium Linux - Laptop and Netbook 1 06-29-2004 05:23 AM


All times are GMT -5. The time now is 06:25 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration