LinuxQuestions.org
View the Most Wanted LQ Wiki articles.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Networking > Linux - Wireless Networking
User Name
Password
Linux - Wireless Networking This forum is for the discussion of wireless networking in Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 02-16-2010, 08:07 PM   #1
gdesai
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2010
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
Wifi device not coming up


I am new to linux and bit frustrated. I am using an embedded system running linux. My problem is my wifi device/network does not come up.

I am using WEP key and I use /etc/wifi-radar.conf and /etc/network/interface to configure (see in the bottom)

1) Sometimes (after reboot) wifi device come up but I do not see key in the iwconfig.
root@taodemo:~# iwconfig eth2
eth2 IEEE 802.11b/g ESSID:"default"
Mode:Managed Frequency:2.437 GHz Access Point: 00:14:A5:35:918
Bit Rate=11 Mb/s Tx-Power=15 dBm
Retry short limit:8 RTS thr=2347 B Fragment thr=2346 B
Encryption keyff
Power Managementff
Link Quality=33/100 Signal level=-85 dBm Noise level=-96 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:30 Invalid misc:7650 Missed beacon:0

root@taodemo:~# ifconfig eth2
eth2 Link encap:Ethernet HWaddr 00:1F:7B:35:00:E7
inet6 addr: fe80::21f:7bff:fe35:e7/64 Scope:Link
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:2 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:25 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:84 (84.0 B) TX bytes:5331 (5.2 KiB)

If I go ahead and put the WEP key manually it shows up in iwconfig but still no ip address:
root@taodemo:~# iwconfig eth2 key 4072440724
root@taodemo:~# iwconfig eth2

eth2 IEEE 802.11b/g ESSID:"default"
Mode:Managed Frequency:2.437 GHz Access Point: 00:14:A5:35:918
Bit Rate=11 Mb/s Tx-Power=15 dBm
Retry short limit:8 RTS thr=2347 B Fragment thr=2346 B
Encryption key:4072-4407-24 Security modepen
Power Managementff
Link Quality=36/100 Signal level=-84 dBm Noise level=-96 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:36 Invalid misc:9180 Missed beacon:0


root@taodemo:~# ifconfig eth2
eth2 Link encap:Ethernet HWaddr 00:1F:7B:35:00:E7
inet6 addr: fe80::21f:7bff:fe35:e7/64 Scope:Link
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:20 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:25 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:840 (840.0 B) TX bytes:5331 (5.2 KiB)

root@taodemo:~
2) Sometime (after reboot) I get following error message and device does not come up:
[ 39.653869] libertas_sdio: Copyright Pierre Ossman
.
[ 39.670318] libertas_sdio mmc1:0001:1: firmware: requesting sd8686_helper.bin
[ 39.908081] libertas: failed to load helper firmware
[ 39.913513] libertas_sdio: probe of mmc1:0001:1 failed with error -110

3) Sometimes (after reboot) wifi device does not come up. I see following error:
[ 5167.019317] libertas_sdio: Copyright Pierre Ossman
[ 5167.040283] libertas_sdio mmc1:0001:1: firmware: requesting sd8686_helper.bin
[ 5167.346405] libertas_sdio mmc1:0001:1: firmware: requesting sd8686.bin
[ 5167.428741] libertas: failed to load firmware
[ 5167.444976] libertas_sdio: probe of mmc1:0001:1 failed with error -5
done.

My configuration files are as follows:
wifi-radar.conf
root@taodemo:/etc# more wifi-radar.conf
[DEFAULT]
ifup_required = False
auto_profile_order = HOME_WITHDHCP
speak_up = False
scan_timeout = 5
loglevel = 0
interface = auto_detect
commit_required = False

[HOME_WITHDHCP]
prescript =
use_wpa = no
postscript =
essid = default
use_dhcp = yes
key = 4072440724

/etc/network/interface
root@taodemo:/etc/network# more interfaces
# /etc/network/interfaces -- configuration file for ifup(8), ifdown(8)

# The loopback interface
auto lo
iface lo inet loopback



iface wlan0 inet dhcp
wireless-essid default
wireless-key 4072440724

iface eth1 inet dhcp
# address 192.168.2.110
# netmask 255.255.255.0
# gateway 192.168.2.1
iface eth2 inet dhcp
wireless-essid default
wireless-key 4072440724
wireless-rate 11


Any help would be greatly appreciated.
 
Old 02-17-2010, 07:53 AM   #2
jvaldivia
Member
 
Registered: Sep 2007
Distribution: Debian Lenny
Posts: 61
Blog Entries: 2

Rep: Reputation: 19
2 errors you have:

ifup wlan0 won't configure you wireless card, why? you have to add wlan0 to this line:

auto lo

Second after you setup the key using iwconfig, you have to ask for an ip address, try dhclient wlan0.

I have a blog with manual and automatic connection to access points using wep and wap, i'm sure if you follow the steps you can make it work:

http://soad1982.blogspot.com/search/label/Wireless
 
  


Reply

Tags
device, ip, wifi


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
no wifi device found on new ubuntu install pirhana Linux - Laptop and Netbook 2 07-28-2008 05:56 PM
ndiswrapper can't initialize my wifi usb device vicenterb Linux - Wireless Networking 4 04-06-2008 07:43 PM
Q: WiFi Interface ath0 - No such device solamour Slackware 2 10-13-2006 01:55 AM
External WiFi connectivity device lothario Linux - Wireless Networking 1 10-03-2006 06:30 PM
need help urgently!!! display not coming and error mesage coming when user is logging rddreamz Linux - Newbie 0 08-14-2003 11:11 AM


All times are GMT -5. The time now is 06:54 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration