LinuxQuestions.org
Visit the LQ Articles and Editorials section
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Networking > Linux - Wireless Networking
User Name
Password
Linux - Wireless Networking This forum is for the discussion of wireless networking in Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 11-23-2005, 12:18 PM   #1
wlan_security
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2005
Location: in the core.
Distribution: suse 9.3, 10.0 laptop
Posts: 8

Rep: Reputation: 0
SUSE 10.0 wlan Problem with Intel PRO/Wireless 2915ABG


###########################################

release: suse10.0
hardware: Ibm ThinkpadR52/Intel PRO/Wireless 2915ABG

###########################################

Hello,

Problem: wlan adapter wont get the DHCP Adress, i guess > Driver-Encryption not working right.

Linux 10.0 has connect to the router and the system detects the Infrastructure and tells signal, ssid, etc. but wont get any IP Adress from the dhcp router.

When i use the same configuration with the phisical Lan Adapter,
everything works fine, DHCP Adress is received emediately when pluged the cable.

I think the Problem might be the Encryption but why !!!

prev. release used: suse9.3 (everything working fine with Intel
PRO/Wireless 2915ABG, so there is no Hardware Problem)


###########################################

Here some detailed Information about the 10.0 configuration:


52Thinkpad:~ # iwconfig eth1 essid giganet key open s:blablabla retry 100

R52Thinkpad:~ # iwconfig
lo no wireless extensions.

eth0 no wireless extensions.

eth1 IEEE 802.11g ESSID:"giganet"
Mode:Managed Frequency:2.462 GHz Access Point: 00:01:E3:08:40:90
Bit Rate=54 Mb/s Tx-Power=20 dBm
Retry limit:100 RTS thrff Fragment thrff
Encryption key:this_is_not_my_hex_key Security modepen
Power Managementff
Link Quality=85/100 Signal level=-45 dBm Noise level=-82 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:713 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:6

sit0 no wireless extensions.

###########################################

I dont like to disable the Wep128 Encryption becouse there could no Problem whithin the hardware, Windows XP works fine within. Also the previous Installtion of Suse 9.3 works with the ndiswanwrapper !

I bought this release again in hope Novell have solved the wlandriver missery.

But after hours of testing and trying every possability i know i guess it wont works like Novell promissed!

Hopefully awaiting your Answers.

###########################################

Nice regards,
Dominic Vollmer


Last edited by wlan_security; 11-23-2005 at 12:19 PM.
 
Old 11-23-2005, 04:25 PM   #2
Poneyboy
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2005
Location: Tennessee
Distribution: SUSE 10.0
Posts: 25

Rep: Reputation: 15
On my post, the one you replied to, in the first post is the answer to your question. there is a link to a site for a driver to amke it work. I believe hardware vendors decided to make everything not work with 10.0 The only answer I have found is this drive, go back to where you replied to my post and read the top and you will get it up and running if you follow the directions on the site.
 
Old 11-23-2005, 07:02 PM   #3
macandlinuxuser
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2005
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
I'm a Mac, Linux, and WinBlows user, in that order. I recently installed the retail version of SuSE 10 on my Uniwill 257SA1 laptop. Knock wood, so far, no hitches. It's running perfect. I also recently upgraded the wireless NIC to the 2915ABG. I haven't tried the NIC on Linux, but I do have one advice, and this comes from MicroCrap. Pertaining to drivers, if you have a choice between a driver that came with the OS, and one from the hardware manufacturer, install the driver from the manufacturer not the OS. Drivers from the OS are generic, at best. I have found this to be 100% true.

http://downloadfinder.intel.com/scri...ProductID=1784

Pat
 
Old 11-25-2005, 02:55 AM   #4
wlan_security
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2005
Location: in the core.
Distribution: suse 9.3, 10.0 laptop
Posts: 8

Original Poster
Rep: Reputation: 0
>>> Problem: wont get any IP from the router, it drops my request becouse the encryption wont work.
>>> i configure yast/network... wlan with encrytion and key settings, everthing looks fine with yast.
>>> end yast, start over again, network wlan seems Ok, encryption and key seems allright.
>>> BUT then the deeper look !!!
>>> iwconfig tells the encryption is OFF and dont shows any wlan key.

iwconfig
lo no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.

eth1 IEEE 802.11g ESSID:"giganet"
Mode:Managed Frequency:2.462 GHz Access Point: 00:01:E3:08:40:90
Bit Rate=54 Mb/s Tx-Power=20 dBm
Retry limit:100 RTS thrff Fragment thrff
Encryption key: Security mode: off
Power Managementff
Link Quality=85/100 Signal level=-45 dBm Noise level=-82 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:713 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:6


>>> but why is iwconfig telling this, yast shows it all right how can i fix this ?
>>> i tryed to configure the wlan manually with the options.

52Thinkpad:~ # iwconfig eth1 essid "giganet" key restricted s:blablabla retry 100 commit

>>> but then the needed changes wont get commited, a failure uccures "Operation not supportet (D800)".
>>> Hardware is ok, because Suse 9.3 with the same accespoint and configuration works 100%.

iwconfig (after parameters set, no commit)
lo no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.

eth1 IEEE 802.11g ESSID:"giganet"
Mode:Managed Frequency:2.462 GHz Access Point: 00:01:E3:08:40:90
Bit Rate=54 Mb/s Tx-Power=20 dBm
Retry limit:100 RTS thrff Fragment thrff
Encryption key:this_is_not_my_hex_key Security modepen
Power Managementff
Link Quality=85/100 Signal level=-45 dBm Noise level=-82 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:713 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:6

Please help, if someone knows a solf.

Thanx & regards.
Dominic
 
Old 11-25-2005, 03:00 AM   #5
wlan_security
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2005
Location: in the core.
Distribution: suse 9.3, 10.0 laptop
Posts: 8

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Quote:
Originally posted by macandlinuxuser
I'm a Mac, Linux, and WinBlows user, in that order. I recently installed the retail version of SuSE 10 on my Uniwill 257SA1 laptop. Knock wood, so far, no hitches. It's running perfect. I also recently upgraded the wireless NIC to the 2915ABG. I haven't tried the NIC on Linux, but I do have one advice, and this comes from MicroCrap. Pertaining to drivers, if you have a choice between a driver that came with the OS, and one from the hardware manufacturer, install the driver from the manufacturer not the OS. Drivers from the OS are generic, at best. I have found this to be 100% true.

http://downloadfinder.intel.com/scri...ProductID=1784

Pat
But why is with SUSE 9.3 everything working fine ?
Is dont understand why the release 10.0 gets such Problems.


i also use Windows XP with the same Hardware, everthing is fine and working.

The Problem must be cumming with Suse 10.0.

I bought the release 10.0 and like to support the linux-community, but what i get is not what i requested to get from a payed Product!

Sorry, i am realy disapointed if no solf could get for wlan.
 
Old 11-29-2005, 07:09 AM   #6
wlan_security
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2005
Location: in the core.
Distribution: suse 9.3, 10.0 laptop
Posts: 8

Original Poster
Rep: Reputation: 0
does anyone know more to configurat this wlan problem with Suse 10.0 ?

... i am really puzzeled and disapointed about wlan configuration.

what to hell a user needs to do here lovely LinuxQuestions.org ?!
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
suse 9.3 intel pro/wlan 2200bg lonley soul Linux - Laptop and Netbook 3 06-07-2006 03:07 AM
SuSE Wireless Intel Pro/Wireless 2915 busaussie Linux - Wireless Networking 2 12-05-2005 12:53 AM
SUSE 10.0 wlan Problem with Intel PRO/Wireless 2915ABG wlan_security Linux - Laptop and Netbook 1 11-23-2005 11:22 PM
suse 9.3 and Intel 2915ABG aholden Linux - Wireless Networking 1 09-07-2005 04:51 PM
Wireless intel PRO/Wireless 2100 802.11b WLAN gummimann Linux - Hardware 0 03-01-2004 04:20 PM


All times are GMT -5. The time now is 10:55 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration