LinuxQuestions.org
Review your favorite Linux distribution.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Networking > Linux - Wireless Networking
User Name
Password
Linux - Wireless Networking This forum is for the discussion of wireless networking in Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 06-25-2005, 08:25 PM   #1
d4m
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2004
Distribution: Slack 9.1
Posts: 9

Rep: Reputation: 0
Need help with Madwifi/Atheros on Slack10.1


I've tried to following the instructions on madwifi but to no avail. I keep finding posts via google about how easy it is, but I don't ever seem to find this easy method, heh.

I am very close, but something is just not right.

My wifi card is a NetGear WG511T with Atheros as seen below.

lspci -v
Code:
01:06.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
        Subsystem: Unknown device 161f:202d
        Flags: bus master, medium devsel, latency 64, IRQ 5
        I/O ports at d800 [size=256]
        Memory at e00ffc00 (32-bit, non-prefetchable) [size=256]
        Capabilities: [50] Power Management version 2

02:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications, Inc. AR5212 802.11abg NIC (rev 01)
        Subsystem: Netgear: Unknown device 5b00
        Flags: medium devsel
        Memory at 2e800000 (32-bit, non-prefetchable) [size=64K]
        Capabilities: [44] Power Management version 2
dmesg | grep ath0 gives me nothing unfortunately.

lsmod
Code:
root@subnexus:~# lsmod
Module                  Size  Used by    Tainted: P
snd-pcm-oss            36704   0  (unused)
snd-mixer-oss          12152   0  [snd-pcm-oss]
keybdev                 1892   0  (unused)
mousedev                4020   1
hid                    20804   0  (unused)
usbmouse                1880   0  (unused)
input                   3200   0  [keybdev mousedev hid usbmouse]
uhci                   24284   0  (unused)
ehci-hcd               17516   0  (unused)
usbcore                58860   1  [hid usbmouse uhci ehci-hcd]
snd-intel8x0           18080   0
snd-intel8x0m           8708   1
snd-ac97-codec         52472   0  [snd-intel8x0 snd-intel8x0m]
snd-pcm                54504   1  [snd-pcm-oss snd-intel8x0 snd-intel8x0m snd-ac97-codec]
snd-timer              13412   0  [snd-pcm]
snd                    31268   0  [snd-pcm-oss snd-mixer-oss snd-intel8x0 snd-intel8x0m snd-ac97-codec snd-pcm snd-timer]
snd-page-alloc          4712   0  [snd-mixer-oss snd-intel8x0 snd-intel8x0m snd-pcm snd-timer snd]
soundcore               3396   7  [snd]
8139too                13928   1
mii                     2272   0  [8139too]
crc32                   2880   0  [8139too]
ath_pci                38352   0  (unused)
ath_rate_onoe           3880   0  [ath_pci]
wlan                   81240   0  [ath_pci ath_rate_onoe]
ath_hal               133744   0  [ath_pci]
ds                      6548   2
yenta_socket           10436   1
pcmcia_core            39172   0  [ds yenta_socket]
ide-scsi                9392   0
agpgart                45092   0  (unused)
root@subnexus:~#
ifconfig
Code:
root@subnexus:~# ifconfig
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:03:25:0A:D9:61
          inet addr:10.10.10.103  Bcast:10.10.10.255  Mask:255.255.255.0
          UP BROADCAST NOTRAILERS MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:3768 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:3874 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:1 txqueuelen:1000
          RX bytes:3035177 (2.8 Mb)  TX bytes:570542 (557.1 Kb)
          Interrupt:5 Base address:0xac00

lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:54 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:54 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:2736 (2.6 Kb)  TX bytes:2736 (2.6 Kb)
/etc/rc.d/rc.wireless start

Code:
root@subnexus:~# /etc/rc.d/rc.wireless start
Bringing up ath0...Done.
Error for wireless request "Set Encode" (8B2A) :
    SET failed on device ath0 ; No such device.
Error for wireless request "Set Frequency" (8B04) :
    SET failed on device ath0 ; No such device.
Error for wireless request "Set ESSID" (8B1A) :
    SET failed on device ath0 ; No such device.
SIOCSIFADDR: No such device
ath0: unknown interface: No such device
SIOCSIFBRDADDR: No such device
ath0: unknown interface: No such device
SIOCSIFNETMASK: No such device
SIOCADDRT: Network is unreachable
root@subnexus:~#
Not sure what else you need to help me with this.

If someone has some method which they have gotten this to work, I would love it. I just want to get this wifi working.
 
Old 06-26-2005, 11:01 AM   #2
Bruce Hill
HCL Maintainer
 
Registered: Jun 2003
Location: Tupelo, MS
Distribution: Gentoo
Posts: 6,926

Rep: Reputation: 124Reputation: 124
You built a madwifi package, and modprobed your modules,
by the look of your post. Now, here's the problem. Slackware's
network configuration does not allow for interfaces other than
eth0, eth1, etc...

I'm running Slackware -current, and have an Atheros 5212 mini
PCI in one lappy. There are two things I can offer.

First, if you want to get the scripts to work, I'll give you a link
to a guy who has this stuff worked out. No need in me repeating
it when you can get the stuff from him.

Second, if you don't want to deal with the scripts now, even
though that's the proper way, you can put this in rc.local
Code:
ifconfig eth0 down
iwconfig ath0 essid philemon channel 6
ifconfig ath0 192.168.1.42 netmask 255.255.255.0
route add default gw 192.168.1.1 dev ath0
You should of course change the name of your essid, channel, and
also the IP, netmask, and gateway for your box.

Either way, try it and post back if you need more help.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
madwifi/ndiswrapper on Atheros AR5004G biggjimmy7 Linux - Wireless Networking 7 01-05-2008 01:11 PM
Atheros/MadWifi pccard hack masoni Slackware 2 12-04-2005 08:28 PM
atheros madwifi install problem k4ution Linux - Wireless Networking 3 11-05-2005 05:54 PM
madwifi - atheros - and WPA-PSK , anyone? dimgr Linux - Wireless Networking 1 07-05-2005 06:24 AM
Atheros AR5004G and madwifi/ndiswrapper biggjimmy7 Linux - Wireless Networking 1 05-03-2005 03:17 PM


All times are GMT -5. The time now is 07:00 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration