LinuxQuestions.org
Go Job Hunting at the LQ Job Marketplace
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 04-01-2013, 10:29 AM   #1
bosje
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2004
Posts: 4

Rep: Reputation: 0
XSANE sees scanner but does not scan


Hi,
I've a problem with xsane. I wish to use xsane instead of other frontends as it can save scanned images to pdf quite easily.

I'm using OpenSuse 12.2 and the scanner is on the network.
Kooka, Skanlight and scanimage all do work (recognize the network scanner and can scan images to e.g. .jpg files).

When starting xsane, the scanner is found (like scanimage -L does: "device `net:192.168.2.3ixma:04A91728_16FFA6' is a CANON Canon PIXMA MX310 multi-function peripheral"). But when I hit the scan button nothing happens, not even an error message in /var/log/messages.

It used to work under Ubuntu 12.4.

Anyone an idea to get me on track again?
Thx

Mike
 
Old 04-01-2013, 11:28 AM   #2
amani
Senior Member
 
Registered: Jul 2006
Location: Kolkata, India
Distribution: 64-bit GNU/Linux, Kubuntu64, Fedora QA, Slackware,
Posts: 2,758

Rep: Reputation: Disabled
Ubuntu has specific drivers for most canon scanners.
Are they not available in opensuse?
 
Old 04-01-2013, 02:29 PM   #3
bosje
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2004
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Mm... AFAIK OpenSuse DOES have sufficient drivers, as it CAN see the scanner and it CAN scan using scanimage. However, as said, when I use XSANE it does SEE the scanner but does NOT SCAN, when I pus the scan button. And also does not spit out errors to the system, nor on the terminal when I start it from the commandline.

Any other options?
Thx
Mike

---------- Post added 04-01-13 at 06:29 PM ----------

Mm... AFAIK OpenSuse DOES have sufficient drivers, as it CAN see the scanner and it CAN scan using scanimage. However, as said, when I use XSANE it does SEE the scanner but does NOT SCAN, when I pus the scan button. And also does not spit out errors to the system, nor on the terminal when I start it from the commandline.

Any other options?
Thx
Mike
 
Old 04-01-2013, 02:58 PM   #4
bosje
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2004
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Mmm.. issue solved!!!

Some idiot (probably myself :-( ) set the behaviour of xsane to 'button controlled scanning'. Apparently the scanner and xsane were waiting for a button to be pushed.

Cheers,
Mike
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[SOLVED] Fedora 18 x64, xsane won't detect scanner even though sane-find-scanner does SharpyWarpy Linux - Hardware 8 03-17-2013 07:18 PM
[SOLVED] Can only scan from xsane as super user using Ubuntu 9.04 lunardragon Linux - Newbie 2 09-19-2009 04:09 PM
Vertical lines on scan Artec E+Pro/Xsane sonichedgehog Linux - Hardware 0 01-06-2008 06:07 PM
scanner with xsane rksprst Mandriva 3 02-10-2005 06:23 PM
XSane win32 crashes on 2nd scan ppmaster2k3 Linux - Software 0 03-06-2004 09:05 PM


All times are GMT -5. The time now is 08:50 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration