LinuxQuestions.org
Support LQ: Use code LQ3 and save $3 on Domain Registration
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 02-15-2004, 11:08 PM   #1
repeater75
Member
 
Registered: Jan 2004
Location: Laguna Niguel, CA
Distribution: Mandrake 10 Official
Posts: 52

Rep: Reputation: 15
Angry xawtv doesn't remember my config!


Dangitall!
I had xawtv working pretty nice under mandrake 9.2, but this mandrake 10 beta2 is not as good at certain things.

Every time I start up xawtv to view my directv source (through an svideo connector), the xawtv defaults to PAL, EUROPE-WEST and the "TELEVISION" (coaxial input). I need it to default to NTSC, US-CABLE and SVIDEO. It works fine once you manually adjust EVERY TIME THE APP IS STARTED.

Now, I know how to RTFM, so I checked out man xawtv and xawtvrc. I then created a
$HOME/.xawtvrc file that looks like this:

# this is a comment
# empty lines are ignored too
[global]
freqtab = us-cable
audio = stereo
capture = overlay
osd = on
input = SVHS
norm = ntsc

[defaults]
input = SVHS
norm = ntsc

I have tried copying this file into a $HOME/.xawtvrc/ folder as just "xawtvrc"
I don't know if my pathing has anything to do with it.
I installed bttv and xawtv from urpmi, by the way.

Any help is appreciated. Its just a nuisance, but annoying none the less.
-Nick
 
Old 02-15-2004, 11:19 PM   #2
maroonbaboon
Senior Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Sydney
Distribution: debian
Posts: 1,495

Rep: Reputation: 48
Try 'xawtv -v 2' for full debugging information. It should tell you if it is reading your config files in the way that you expect.
 
Old 02-15-2004, 11:32 PM   #3
repeater75
Member
 
Registered: Jan 2004
Location: Laguna Niguel, CA
Distribution: Mandrake 10 Official
Posts: 52

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Interesting...

[nick@localhost nick]$ xawtv -v 2
This is xawtv-3.91, running on Linux/i686 (2.6.2-0.rc3.1mdk)
Cannot open plugin directory /usr/lib/libquicktime
Did you forget "make install"? You need it because
libquicktime cannot load plugins out of the sourcetree
visual: id=0x21 class=4 (TrueColor), depth=24
visual: id=0x22 class=5 (DirectColor), depth=24
visual: id=0x23 class=4 (TrueColor), depth=24
visual: id=0x24 class=4 (TrueColor), depth=24
visual: id=0x25 class=4 (TrueColor), depth=24
visual: id=0x26 class=4 (TrueColor), depth=24
visual: id=0x27 class=4 (TrueColor), depth=24
visual: id=0x28 class=4 (TrueColor), depth=24
visual: id=0x29 class=4 (TrueColor), depth=24
visual: id=0x2a class=4 (TrueColor), depth=24
visual: id=0x2b class=4 (TrueColor), depth=24
visual: id=0x2c class=4 (TrueColor), depth=24
visual: id=0x2d class=4 (TrueColor), depth=24
visual: id=0x2e class=4 (TrueColor), depth=24
visual: id=0x2f class=4 (TrueColor), depth=24
visual: id=0x30 class=4 (TrueColor), depth=24
visual: id=0x31 class=4 (TrueColor), depth=24
visual: id=0x32 class=4 (TrueColor), depth=24
visual: id=0x33 class=4 (TrueColor), depth=24
visual: id=0x34 class=4 (TrueColor), depth=24
visual: id=0x35 class=4 (TrueColor), depth=24
visual: id=0x36 class=5 (DirectColor), depth=24
visual: id=0x37 class=5 (DirectColor), depth=24
visual: id=0x38 class=5 (DirectColor), depth=24
visual: id=0x39 class=5 (DirectColor), depth=24
visual: id=0x3a class=5 (DirectColor), depth=24
visual: id=0x3b class=5 (DirectColor), depth=24
visual: id=0x3c class=5 (DirectColor), depth=24
visual: id=0x3d class=5 (DirectColor), depth=24
visual: id=0x3e class=5 (DirectColor), depth=24
visual: id=0x3f class=5 (DirectColor), depth=24
visual: id=0x40 class=5 (DirectColor), depth=24
visual: id=0x41 class=5 (DirectColor), depth=24
visual: id=0x42 class=5 (DirectColor), depth=24
visual: id=0x43 class=5 (DirectColor), depth=24
visual: id=0x44 class=5 (DirectColor), depth=24
visual: id=0x45 class=5 (DirectColor), depth=24
visual: id=0x46 class=5 (DirectColor), depth=24
visual: id=0x47 class=5 (DirectColor), depth=24
visual: id=0x48 class=5 (DirectColor), depth=24
x11: color depth: 24 bits, 3 bytes - pixmap: 4 bytes
x11: color masks: red=0x00ff0000 green=0x0000ff00 blue=0x000000ff
x11: server byte order: little endian
x11: client byte order: little endian
check if the X-Server is local ... * ok (unix socket)
main: dga extention...
DGA version 2.0
main: xinerama extention...
main: xvideo extention [video]...
Xvideo: 4 adaptors available.
Xvideo: video4linux: input video, ports 139-139
Xvideo: NV10 Video Overlay: input image, ports 140-140
Xvideo: NV05 Video Blitter: input image, ports 141-172
Xvideo: NVIDIA Video Interface Port: input video, ports 173-173
Xvideo: using port 139 for video
XV_ENCODING get set, -1000 -> 1000
XV_BRIGHTNESS get set, -1000 -> 1000
XV_CONTRAST get set, -1000 -> 1000
XV_SATURATION get set, -1000 -> 1000
XV_HUE get set, -1000 -> 1000
XV_MUTE get set, 0 -> 1
XV_FREQ get set, 0 -> 16000
XV_COLORKEY get set, 0 -> 16777215
XV_AUTOPAINT_COLORKEY get set, 0 -> 1
XV_SET_DEFAULTS set, 0 -> 0
XV_ITURBT_709 get set, 0 -> 1
main: xvideo extention [image]...
image format list for port 140
0x32595559 (YUY2) packed [ok: 16 bit YUV 4:2:2 (packed, YUYV)]
0x32315659 (YV12) planar
0x59565955 (UYVY) packed [ok: 16 bit YUV 4:2:2 (packed, UYVY)]
0x30323449 (I420) planar [ok: 12 bit YUV 4:2:0 (planar)]
main: init main window...
main: install signal handlers...
main thread [pid=8360]
main: checking wm...
wm cap: _NET_SUPPORTED
(these wm cap entries continue forever...cut for obvious reasons)
wm cap: _KDE_NET_WM_FRAME_STRUT
wmhooks: netwm state fullscreen
main: creating windows ...
main: init frequency tables ...
freq: reading /usr/share/xawtv/Index.map
main: read config file ...
xt: checking for randr extention ...
xrandr: 1152x864 1024x768 832x624 1024x480 800x600 768x576 640x512 640x480 720x400 640x400 576x432 640x350 512x384 416x312 400x300 320x240 320x200 320x175
xt: checking for vidmode extention ...
xt: checking for lirc ...
xawtv: could not connect to socket
xawtv: No such file or directory
lirc: no infrared remote support available
xt: checking for joystick ...
xt: checking for midi ...
xt: adding kbd hooks ...
main: mapping main window ...
xt: pointer show
main: initialize hardware ...
xv: get XV_BRIGHTNESS: 0
xv: get XV_CONTRAST: 0
xv: get XV_SATURATION: 0
xv: get XV_HUE: 0
xv: set XV_MUTE: 0
xv: get XV_MUTE: 0
main: parse channels from config file ...
xt: handle_pending: start ...
PropertyNotify WM_NAME
PropertyNotify WM_ICON_NAME
PropertyNotify WM_COMMAND
PropertyNotify WM_CLIENT_MACHINE
PropertyNotify WM_NORMAL_HINTS
PropertyNotify WM_HINTS
PropertyNotify WM_CLASS
PropertyNotify _KDE_NET_WM_USER_CREATION_TIME
PropertyNotify WM_LOCALE_NAME
PropertyNotify WM_LOCALE_NAME
PropertyNotify WM_CLIENT_LEADER
video: shell: size 384x288+0+0
gd: init
blit: init
blit: gl: init
blit: gl: DRI=Yes
blit: gl: texture max size: 0
video: shell: ReparentNotify
PropertyNotify _NET_WM_DESKTOP
PropertyNotify _KDE_NET_WM_FRAME_STRUT
PropertyNotify _NET_AM_ALLOWED_ACTIONS
PropertyNotify WM_STATE
video: shell: size 384x288+764+514
video: shell: map
PropertyNotify WM_PROTOCOLS
PropertyNotify WM_NORMAL_HINTS
PropertyNotify _NET_WM_STATE
xt: handle_pending: ... done
cmd: "setfreqtab" "europe-west"
freq: newtab 5
freq: reading /usr/share/xawtv/europe-west.list
freq: reading /usr/share/xawtv/ccir-i-iii.list
freq: reading /usr/share/xawtv/ccir-sl-sh.list
freq: reading /usr/share/xawtv/ccir-h.list
freq: reading /usr/share/xawtv/uhf.list
cmd: "capture" "overlay"
Xvideo: video: win=0x280004b, src=384x288+0+0 dst=384x288+0+0
main: setting defaults
xv: set XV_SATURATION: 0
xv: set XV_BRIGHTNESS: 0
xv: set XV_HUE: 0
xv: set XV_CONTRAST: 0
xt: enter main event loop...
PropertyNotify _XAWTV_STATION
PropertyNotify WM_NAME
video: shell: size 384x288+764+514
Xvideo: video: win=0x280004b, src=768x576+0+0 dst=384x288+0+0
PropertyNotify _NET_WM_ICON_GEOMETRY
PropertyNotify _NET_WM_ICON_GEOMETRY
xt: pointer hide
xt: pointer show
xt: pointer hide
PropertyNotify _NET_WM_ICON_GEOMETRY
keypad: timeout
PropertyNotify WM_NAME

I guess of primary interest are these lines:
main: init frequency tables ...
freq: reading /usr/share/xawtv/Index.map
main: read config file ...
(doesn't say where it is looking for the config file)

and later:
cmd: "setfreqtab" "europe-west"

I just don't know why it isn't finding my config file.
Any ideas?
(thanks for responding, maroonbaboon, btw)
 
Old 02-16-2004, 06:30 AM   #4
maroonbaboon
Senior Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Sydney
Distribution: debian
Posts: 1,495

Rep: Reputation: 48
Hmm - the man page says the file is called $HOME/.xawtv, not $HOME/.xawtvrc. Could this be the problem?
 
Old 02-17-2004, 12:25 AM   #5
repeater75
Member
 
Registered: Jan 2004
Location: Laguna Niguel, CA
Distribution: Mandrake 10 Official
Posts: 52

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Good point...I must've misread that.
I fixed that but still no luck.
I wonder if my formatting is off int the .xawtv file wiht the config options.
 
Old 02-17-2004, 02:51 AM   #6
maroonbaboon
Senior Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Sydney
Distribution: debian
Posts: 1,495

Rep: Reputation: 48
I'm mystfied. I don't have a TV card in this PC, although xawtv has worked OK in the past. I seem to recall you can use xawtv to generate its own config file, which would certainly be more reliable than writing your own.
 
Old 02-17-2004, 06:56 AM   #7
BruceCadieux
Member
 
Registered: Apr 2002
Location: Wales MA.
Distribution: openSuSE 11.1
Posts: 409

Rep: Reputation: 32
Here is a copy of mine if it is any help. I am not using S-Video but other then that the settings should be similar.

I believe your configuration "overlay" should be "over" and S-Video rather then SVHS

Below is my working xawtv configuration.

[global]
ratio = 4:3
freqtab = us-cable
pixsize = 128 x 96
pixcols = 1
jpeg-quality = 75
keypad-ntsc = yes
keypad-partial = yes
osd = yes
osd-position = 30 , 20
use-wm-fullscreen = no

# [Station name]
# capture = overlay | grabdisplay | on | off
# input = Television | Composite1 | S-Video | ...
# norm = PAL | NTSC | SECAM | ...
# channel = #
# fine = # (-128..+127)
# key = keysym | modifier+keysym
# color = #
# bright = #
# hue = #
# contrast = #

[defaults]
group = main
norm = ntsc
input = television
capture = over
color = 49%
contrast = 42%

[2]
channel = 2
norm = ntsc
input = television
capture = over
color = 49%
contrast = 42%
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
I can't quite remember... oldstinkyfish Linux - Software 4 06-12-2005 03:42 PM
XawTV - Sound continues after closing XawTV ministre Linux - Software 5 11-05-2003 11:26 AM
XAWTV finding the config file... thenebula Linux - Software 2 10-30-2003 07:40 PM
@#$@# I can't remember odious1 Linux - General 1 10-29-2003 10:27 AM
How do you remember? violaten General 8 08-03-2003 12:31 AM


All times are GMT -5. The time now is 03:25 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration