LinuxQuestions.org
Did you know LQ has a Linux Hardware Compatibility List?
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 01-13-2006, 04:11 AM   #1
lievendp
Member
 
Registered: Jan 2006
Location: Belgique
Distribution: Gentoo, Debian, Redhat, Centos, (x)Ubuntu
Posts: 111

Rep: Reputation: 27
X11 forwarding to putty client - Slackware


Hi,

I have a small problem regarding X11 forwarding.
The X-server is working on my slackware 10.2 box. When I log on locally to the machine, I can run KDE with the X-server without any problem.
But now, I'm trying to forward this X11 to my windows pc. The windows pc is using putty to set up ssh sessions to the slackware box and they work fine. However, when I try to get the desktop from linux on my windows system, it doesn't work.
I've been looking around on this and other forums but could not find a working solution for me.

These are the uncommented lines in the sshd_config file:
X11Forwarding yes
X11DisplayOffset 10
X11UseLocalhost yes
# override default of no subsystems
Subsystem sftp /usr/libexec/sftp-server


And this is whats in the ssh_config file:
ForwardX11 yes


In the putty client on the winxp system, I have the following settings:
enable X11 forwarding: checked
X display location: localhost:0
MIT-magic-cookie-1 or XDM-authorization-1 give the same result no matter which one I check.



And when I logon via putty ssh session, I get my normal prompt.
Then I just do "startx" on the command line and this is what follows:
(I know I should not use root but a normal user account gives the same result)

root@zavlintst:~# startx

_XSERVTransSocketOpenCOTSServer: Unable to open socket for inet6
_XSERVTransOpen: transport open failed for inet6/zavlintst:0
_XSERVTransMakeAllCOTSServerListeners: failed to open listener for inet6

X Window System Version 6.8.2
Release Date: 9 February 2005
X Protocol Version 11, Revision 0, Release 6.8.2
Build Operating System: Linux 2.6.13 i686 [ELF]
Current Operating System: Linux zavlintst 2.4.31 #6 Sun Jun 5 19:04:47 PDT 2005 i686
Build Date: 11 September 2005
Before reporting problems, check ????cannot post this url????
to make sure that you have the latest version.
Module Loader present
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Fri Jan 13 11:51:53 2006
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
Could not init font path element /usr/X11R6/lib/X11/fonts/CID/, removing from list!
xset: bad font path element (#64), possible causes are:
Directory does not exist or has wrong permissions
Directory missing fonts.dir
Incorrect font server address or syntax
startkde: Starting up...
kbuildsycoca running...
KWrited - Listening on Device /dev/pts/1
kdecore (KLibLoader): WARNING: KLibrary: /opt/kde/lib/kde3/kcm_kdnssd.so: undefined symbol: init_kdnssd
SetClientVersion: 0 8
QFont::setPointSize: Point size <= 0 (-3)


the $DISPLAY looks correct to me:
root@zavlintst:~# echo $DISPLAY
localhost:10.0


When I try to start the x server in another session, I get the message that the server is already running.
I have no firewall or iptables scripts whatsoever in place.

And I have no idea what directory the message is pointing to:
xset: bad font path element (#64), possible causes are:
Directory does not exist or has wrong permissions
Directory missing fonts.dir
Incorrect font server address or syntax


This is what ps aux shows me after startx:
....
root 1535 0.0 0.3 2352 1264 pts/0 S+ 11:51 0:00 /bin/sh /usr/X11R6/bin/startx
root 1548 0.0 0.1 2200 648 pts/0 S+ 11:51 0:00 xinit /root/.xinitrc --
root 1549 0.1 2.9 79244 11216 ? S< 11:51 0:01 X :0
root 1553 0.0 0.3 2344 1212 pts/0 S 11:51 0:00 sh /root/.xinitrc
root 1554 0.0 0.3 2360 1280 pts/0 S 11:51 0:00 /bin/sh /opt/kde/bin/startkde
root 1579 0.0 2.9 24004 11264 ? Ss 11:51 0:00 kdeinit Running...
root 1582 0.0 2.7 23156 10448 ? S 11:51 0:00 kdeinit: dcopserver --nosid
root 1584 0.0 3.0 25260 11576 ? S 11:51 0:00 kdeinit: klauncher
root 1587 0.0 4.0 29528 15492 ? S 11:51 0:00 kdeinit: kded
root 1592 0.0 4.0 29528 15492 ? S 11:51 0:00 kdeinit: kded
root 1593 0.0 4.0 29528 15492 ? S 11:51 0:00 kdeinit: kded
root 1598 0.2 1.9 11920 7644 ? S 11:52 0:01 artsd -F 10 -S 4096 -s 60 -m artsmessage -c drkonqi -l 3 -f
root 1600 0.0 3.2 24464 12668 ? S 11:52 0:00 kdeinit: kaccess
root 1601 0.0 0.0 1376 336 pts/0 S 11:52 0:00 kwrapper ksmserver
root 1603 0.0 3.3 24448 12748 ? S 11:52 0:00 kdeinit: ksmserver
root 1606 0.0 3.8 25676 14644 ? S 11:52 0:00 kdeinit: kwin
root 1608 0.0 4.1 27104 15944 ? S 11:52 0:00 kdeinit: kdesktop
root 1610 0.0 4.3 28760 16660 ? S 11:52 0:00 kdeinit: kicker
root 1611 0.0 3.0 24276 11804 ? S 11:52 0:00 kdeinit: kio_file file /tmp/ksocket-root/klauncherQbCCJb.slave-socket /tmp/ksocket-roo
root 1613 0.0 3.5 24948 13752 ? S 11:52 0:00 kdeinit: klipper
root 1617 0.0 3.1 20564 12064 ? S 11:52 0:00 ktip
root 1619 0.0 3.9 28144 15116 ? S 11:52 0:00 korgac --miniicon korganizer
root 1620 0.0 4.3 33056 16908 ? S 11:52 0:00 kdeinit: knotify
root 1621 0.0 1.9 11920 7644 ? S 11:52 0:00 artsd -F 10 -S 4096 -s 60 -m artsmessage -c drkonqi -l 3 -f
....

Do I need to install anything else except putty on my windows pc to get this working?

thanks in advance for your suggestions.

kind regards,
Lieven
 
Old 01-13-2006, 04:41 AM   #2
spooon
Senior Member
 
Registered: Aug 2005
Posts: 1,755

Rep: Reputation: 48
You need to run an X server on your Windows for it to forward X to (obviously). Try Cygwin/X (the X server in Cygwin) or Xming (same thing without Cygwin, has some problems lately).
 
Old 01-13-2006, 09:40 AM   #3
lievendp
Member
 
Registered: Jan 2006
Location: Belgique
Distribution: Gentoo, Debian, Redhat, Centos, (x)Ubuntu
Posts: 111

Original Poster
Rep: Reputation: 27
Thanks, I'm currently downloading this cygwin thingy.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
X11 forwarding BigNate Linux - Software 16 06-21-2011 01:39 AM
ssh with putty and x11 forwarding provkitir Debian 4 06-10-2005 09:58 PM
X11 forwarding paul_mat Linux - Newbie 3 12-12-2004 06:30 PM
X11 forwarding JanDeMan Mandriva 1 04-17-2004 09:02 PM
ssh and using putty from the client ashley75 Linux - General 12 09-11-2003 01:21 PM


All times are GMT -5. The time now is 03:38 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration