LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Linux - Software (http://www.linuxquestions.org/questions/linux-software-2/)
-   -   Unable to reserve mem region (http://www.linuxquestions.org/questions/linux-software-2/unable-to-reserve-mem-region-306014/)

Ephracis 03-25-2005 03:44 PM

Unable to reserve mem region
 
I have a VIA Unichrome video card intergrated in the K8N800 chipset. I installed a drm module and a via module under that. Downloaded from http://dri.freedesktop.org/

The modules loaded successfully but here is an error I got in syslog:
Code:

PCI: Unable to reserve mem region #1:4000000@f0000000 for device 0000:01:00.0
Here is the card from lspci:
Code:

01:00.0 VGA compatible controller: VIA Technologies, Inc.: Unknown device 3108 (rev 01)
What is the problem? And how to fix it?

tw001_tw 03-26-2005 01:28 PM

MezzyMeat,

This is just a wild guess, but I thinik ( and I stress the word 'think' ), that when you
lspci and you get a " Unknown device xxxx ", (xxxx = device number) it means that
the kernel does not support the device.

You may need to find a kernel patch for the device, OR upgrade the kernel maybe?
What kernel are you running? IF slack 10.0 (under your name), you still have the
2.4.xx kernel?

-tw

Ephracis 03-26-2005 02:21 PM

Quote:

Originally posted by tw001_tw
MezzyMeat,

This is just a wild guess, but I thinik ( and I stress the word 'think' ), that when you
lspci and you get a " Unknown device xxxx ", (xxxx = device number) it means that
the kernel does not support the device.

You may need to find a kernel patch for the device, OR upgrade the kernel maybe?
What kernel are you running? IF slack 10.0 (under your name), you still have the
2.4.xx kernel?

-tw

You are right, I get that with lspci
Code:

01:00.0 VGA compatible controller: VIA Technologies, Inc.: Unknown device 3108 (rev 01)
I have upgraded my kernel to 2.6.11.5 and I there are no support for the chipset by default. BUT, I have compiled two modules (drm and via). Drm was already in the kernel but under drm there was no via, so I replaced them both as a how-to said I should do. Both modules load fine, I modprobe via and then both via and drm are loaded. Here is what that action leaves in dmesg:
Code:

[drm] Initialized drm 1.0.0 20040925
PCI: Unable to reserve mem region #1:4000000@f0000000 for device 0000:01:00.0
[drm] Initialized via 2.5.0 20050314 on minor 0: PCI device 1106:3108 (VIA Technologies, Inc.)
[drm] Used old pci detect: framebuffer loaded



All times are GMT -5. The time now is 06:11 PM.