LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 11-30-2005, 06:19 PM   #1
cassini83
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2005
Posts: 4

Rep: Reputation: 0
System slows down when large area is selected


Hi!
I just installed KDE 3.5 on Suse 10.0. The problem is when I try to select large groups of icons on the desktop or in konqueror the whole system slows down while I'm moving the mouse. CPU usage jumps to 100%. I've seen absolutely the same thing in different version of kde and different distros. I suspect it's all caused from the way selections are drawn on the monitor (with transparency). If someone knows how to fix that pls reply.
I have AMD semptron processor 3100+, 512 MB RAM, nvidia GeForce FX 5500 with nvidia drivers installed
 
Old 12-01-2005, 01:57 AM   #2
rylan76
Senior Member
 
Registered: Apr 2004
Location: Potchefstroom, South Africa
Distribution: Fedora 17 - 3.3.4-5.fc17.x86_64
Posts: 1,475

Rep: Reputation: 87
I am assuming you have the appropriate Nvidia Linux drivers installed, and that you have correctly configured Xwindows to use them?

This kind of laggy bitmap behaviour seems to me to be symptomatic of running the Xserver in VESA compatibility mode (which will work, but you'll have no OpenGL or bitmap acceleration support) on the Nvidia based card you have.

I would advise (if you have not done so already) to install the latest Nvidia Linux drivers, and make sure they are correctly configured and used. Post again if you need pointers on how to do this.

Regards,
 
Old 12-01-2005, 06:26 AM   #3
cassini83
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2005
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
I found a solution for the problem. I simply had to add the followig in the device section in /etc/X11/xorg.conf :
Option "RenderAccel" "1"
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
samba slows down system dramatically johannlo Linux - Networking 1 07-08-2005 01:03 PM
Coordinate Capturing of selected area pihu Programming 4 06-26-2005 10:53 PM
System slows/ SCSI bus error? weppnesp Red Hat 1 01-19-2004 05:27 PM
system slows down or hangs when connected to the internet flipboi Linux - General 4 12-02-2003 05:36 PM
Network slows down system davecs Linux - Software 10 07-13-2003 10:39 AM


All times are GMT -5. The time now is 07:38 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration