LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 12-26-2003, 04:46 PM   #1
theom
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2003
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
Strange sendmail problem


Hi,

The following problem is driving me nuts. I have setup a RH8 server with sendmail running. It has been setup in a small network, default gateway is 192.168.0.1.

a) Sending mail to local users -> no problem.

b) Sending mail to external users (valid email address like me@hccnet.nl) -> mail is rejected, errror:

----- The following addresses had permanent fatal errors -----
<me@hccnet.nl>
(reason: 553 <root@localhost.localdomain> unable to verify address)

c) Sending mail to a valid hotmail account (e.g. me@hotmail.com) -> success, mail is delivered without problem!!

Why is c) working and b) not? What is wrong in the setup?
I can ping any address in the outside world and also nslookup works fine.
E.g. nslookup -silent www-hccnet-nl gives:
Server: 192.168.0.1
Address: 192.168.0.1#53

Non-authoritative answer:
Name: www-hccnet-nl
Address: 62.251.0.16

Help!
 
Old 12-26-2003, 05:09 PM   #2
Dewar
Member
 
Registered: Sep 2003
Location: Washington State
Distribution: SuSE 8.0, SuSE 9.0, Slack 9.1
Posts: 90

Rep: Reputation: 15
Most e-mail servers do a DNS look up on the sending domain before the accept any e-mails. A lot of the popular pop3 providers (such as hotmail) don't bother becasue it's primarily a spam reducing effort.

Basicaly, the recieving server is trying to do a DNS lookup on localhost.localdomain and not getting anything. To solve it, I guess change your domain to something that's resolvable, or tell sendmail to send things from addresses like root@162.59.23.8 (Please note this is a random IP address)

Unforutnately, I don't know the mechanics of the change, so I can't help you there. Hopefully what I did say helps you understand what's up at least.

-Derek
 
Old 12-26-2003, 05:38 PM   #3
theom
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2003
Posts: 2

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Thanks Derek,

At least I have an idea what is going on. Point is that I am running this server from my homeplace. I have an ADSL connection (with a fixed IP address) but no 'official' hostname. So I guess I have to change the sendmail config. Anybody having an idea?

Thanks, Theo M.
 
Old 12-27-2003, 03:53 AM   #4
J_Szucs
Senior Member
 
Registered: Nov 2001
Location: Budapest, Hungary
Distribution: SuSE 6.4-11.3, Dsl linux, FreeBSD 4.3-6.2, Mandrake 8.2, Redhat, UHU, Debian Etch
Posts: 1,126

Rep: Reputation: 58
The best is to get an own domain name.
If it is not possible, you might try to use your ISP's mail server to send your mails.

If you insist on sending mails by your own mailserver, setting up sendmail to use features masquerade_envelope and masquerade_all, and specifying a real domain as the masquerade domain might help.

Say, if you have an email address at your ISP: someone@your.isp, then you can
setup sendmail to masquerade all mails as if sent by domain "your.isp".

However, you might still have problems, since domain "your.isp" does not resolve to your IP address. If so, you may try to set sendmail to relay mails through your ISP's mail relay by setting smart_relay_host to your ISP's smtp server.
However, you may still have problems, if your ISP's smtp server is not willing to relay your mails...



Last edited by J_Szucs; 12-27-2003 at 04:07 AM.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
strange, strange alsa problem: sound is grainy/pixellated? fenderman11111 Linux - Software 1 11-01-2004 06:16 PM
Strange problem with Sendmail Klian Linux - Software 2 12-21-2003 11:28 AM
strange Sendmail startup failure Amerist Linux - Software 2 10-13-2002 01:56 PM
strange sendmail problem in slackware Anubis Linux - Networking 1 03-13-2002 02:59 PM
sendmail config being strange bluecadet Linux - Networking 0 01-20-2002 08:43 AM


All times are GMT -5. The time now is 10:17 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration