LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices



Reply
 
Search this Thread
Old 09-15-2012, 09:14 PM   #1
CalebW
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2012
Posts: 18

Rep: Reputation: Disabled
Sound output device help.


I use Linux MInt 13, my sound for some reason stopped working so I looked around and tryed to find the problem and I did, but I don't know how to fix it. Under "Sound Preferences" under output there shound be the default device called "Built-in Audio Analog Stereo" but it somehow got replaced by this device called "Dummy Output". Is there any way to replace it or uninstall and then reinstall the sound or what?

Here's a screenshot.
http://i50.tinypic.com/htzhxg.png
 
Old 09-16-2012, 03:21 PM   #2
adamk75
Senior Member
 
Registered: May 2006
Posts: 3,091

Rep: Reputation: 397Reputation: 397Reputation: 397Reputation: 397
Show us the output of 'aplay -l', 'lspci' and 'lsmod'

Adam
 
Old 09-16-2012, 06:30 PM   #3
CalebW
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2012
Posts: 18

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
The output of "aplay -l"

aplay: device_list:256: no soundcards found...


The output of "lspci"

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Memory Controller Hub (rev 07)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller (rev 07)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller (rev 07)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 03)
00:1a.1 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #5 (rev 03)
00:1a.2 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #6 (rev 03)
00:1a.7 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 03)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 1 (rev 03)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 3 (rev 03)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 6 (rev 03)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 03)
00:1d.1 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 03)
00:1d.2 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 03)
00:1d.7 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #1 (rev 03)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev 93)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation ICH9M LPC Interface Controller (rev 03)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 82801IBM/IEM (ICH9M/ICH9M-E) 4 port SATA Controller [AHCI mode] (rev 03)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) SMBus Controller (rev 03)
02:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
06:00.0 Ethernet controller: Marvell Technology Group Ltd. 88E8040 PCI-E Fast Ethernet Controller (rev 12)
07:09.0 Mass storage controller: O2 Micro, Inc. Integrated MS/xD Controller (rev 03)
07:09.2 SD Host controller: O2 Micro, Inc. Integrated MMC/SD Controller (rev 02)


The output of "lsmod"

Module Size Used by
rfcomm 38139 0
bnep 17830 2
parport_pc 32114 0
bluetooth 158438 10 rfcomm,bnep
ppdev 12849 0
binfmt_misc 17292 1
arc4 12473 2
joydev 17393 0
ath9k 117425 0
mac80211 436455 1 ath9k
i915 414782 2
ath9k_common 13781 1 ath9k
ath9k_hw 391554 2 ath9k,ath9k_common
drm_kms_helper 45466 1 i915
drm 197692 3 i915,drm_kms_helper
ath 19387 3 ath9k,ath9k_common,ath9k_hw
psmouse 87213 0
i2c_algo_bit 13199 1 i915
cfg80211 178679 3 ath9k,mac80211,ath
serio_raw 13027 0
lp 17455 0
wmi 18744 0
video 19068 1 i915
uvcvideo 67203 0
videodev 86588 1 uvcvideo
parport 40930 3 parport_pc,ppdev,lp
mac_hid 13077 0
sdhci_pci 18324 0
sdhci 28241 1 sdhci_pci
usbhid 41906 0
hid 77367 1 usbhid
sky2 49545 0
 
Old 09-16-2012, 07:12 PM   #4
adamk75
Senior Member
 
Registered: May 2006
Posts: 3,091

Rep: Reputation: 397Reputation: 397Reputation: 397Reputation: 397
You have no sound modules loaded, despite having an intel HDA audio chipset. What does 'modinfo snd_hda_intel' return?

Adam
 
Old 09-16-2012, 07:40 PM   #5
CalebW
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2012
Posts: 18

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Output for "modinfo snd_hda_intel"

filename: /lib/modules/3.2.0-30-generic/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-intel.ko
description: Intel HDA driver
license: GPL
srcversion: 7994F40114E3845E4EF4AE3
alias: pci:v00001022d*sv*sd*bc04sc03i00*
alias: pci:v00001002d*sv*sd*bc04sc03i00*
alias: pci:v000015ADd00001977sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v000017F3d00003010sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001102d00000009sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00006549d00001200sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v000010DEd*sv*sd*bc04sc03i00*
alias: pci:v000010B9d00005461sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001039d00007502sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001106d00003288sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001002d0000AA48sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001002d0000AA40sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001002d0000AA38sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001002d0000AA30sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001002d0000AA28sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001002d0000AA20sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001002d0000AA18sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001002d0000AA10sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001002d0000AA08sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001002d0000AA00sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001002d0000970Fsv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001002d0000960Fsv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001002d00007919sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001002d0000793Bsv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001022d0000780Dsv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001002d00004383sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001002d0000437Bsv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00008086d*sv*sd*bc04sc03i00*
alias: pci:v00008086d00003A6Esv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00008086d00003A3Esv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00008086d0000293Fsv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00008086d0000293Esv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00008086d0000284Bsv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00008086d0000269Asv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00008086d000027D8sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00008086d00002668sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00008086d0000811Bsv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00008086d00008C20sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00008086d00001E20sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00008086d00001D20sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00008086d00001C20sv*sd*bc*sc*i*
depends: snd-hda-codec,snd-pcm,snd,snd-page-alloc
intree: Y
vermagic: 3.2.0-30-generic SMP mod_unload modversions 686
parm: index:Index value for Intel HD audio interface. (array of int)
parm: id:ID string for Intel HD audio interface. (array of charp)
parm: enable:Enable Intel HD audio interface. (array of bool)
parm: model:Use the given board model. (array of charp)
parm: position_fixMA pointer read method.(0 = auto, 1 = LPIB, 2 = POSBUF, 3 = VIACOMBO). (array of int)
parm: bdl_pos_adj:BDL position adjustment offset. (array of int)
parm: probe_mask:Bitmask to probe codecs (default = -1). (array of int)
parm: probe_only:Only probing and no codec initialization. (array of int)
parm: single_cmd:Use single command to communicate with codecs (for debugging only). (bool)
parm: enable_msi:Enable Message Signaled Interrupt (MSI) (int)
parm: patch:Patch file for Intel HD audio interface. (array of charp)
parm: beep_mode:Select HDA Beep registration mode (0=off, 1=on, 2=mute switch on/off) (default=1). (array of int)
parm: power_save:Automatic power-saving timeout (in second, 0 = disable). (int)
parm: power_save_controller:Reset controller in power save mode. (bool)
parm: align_buffer_size:Force buffer and period sizes to be multiple of 128 bytes. (bool)
parm: snoop:Enable/disable snooping (bool)


I have Linux Mint 13 install as a 32 bit and 64 bit OS on my laptop. This problem is with the 32 bit OS. The sound worked then all of the sudden stopped working, but on the 64 bit sound still works fine.

Last edited by CalebW; 09-16-2012 at 07:41 PM. Reason: Terminology
 
Old 09-18-2012, 10:29 AM   #6
CalebW
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2012
Posts: 18

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
I fixed it by running "sudo aptitude --purge reinstall linux-sound-base alsa-base alsa-utils linux-image-`uname -r` linux-ubuntu-modules-`uname -r` libasound2" in the terminal.
 
Old 09-18-2012, 01:32 PM   #7
CalebW
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2012
Posts: 18

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Edit: it worked but after I shut the computer down and logged back in it reset back to the way it was before I fixed it. Any way to make this permenant?
 
  


Reply

Tags
devices, output, sound


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Quadro FX570 - HDMI not listed as output device (therefore no sound :-( ) ggerri Linux - Hardware 11 10-05-2011 07:24 PM
[SOLVED] 13.1 "VLC failed to initialize your sound output device" if opened after Firefox RajahBrooke Slackware 17 08-31-2010 07:46 AM
audio output device changes to 'dummy output' Joshwaaa Linux - Software 1 04-02-2010 11:03 PM
Virtual sound output device? ACiD GRiM Linux - Software 1 07-03-2009 02:58 AM
Adjusting sound output device DanielTan Linux - Laptop and Netbook 3 10-19-2005 02:35 PM


All times are GMT -5. The time now is 09:36 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration