LinuxQuestions.org
Register a domain and help support LQ
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 01-06-2005, 12:17 AM   #1
SocialEngineer
Member
 
Registered: May 2003
Distribution: Slackware
Posts: 236

Rep: Reputation: 30
Slack 10, kernel 2.6.7, SB Live Value+ALSA, causing rosegarden headaches


Ok, so I compiled and installed rosegarden. I try to start it, and it says /dev/snd/seq doesn't exist - I check, and it doesn't. Anywhere.

I've got an SB Live! Value (5.1). Sound has worked fine, and I have had no problems. I have 0 clue as to why I don't have /dev/snd/seq.

Any clues? I didn't know which forum to post this to, so i just choice the software forum.
 
Old 01-06-2005, 05:44 AM   #2
__J
Senior Member
 
Registered: Dec 2004
Distribution: Slackware, ROCK
Posts: 1,973

Rep: Reputation: 46
are you using udev?
 
Old 01-06-2005, 12:27 PM   #3
SocialEngineer
Member
 
Registered: May 2003
Distribution: Slackware
Posts: 236

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Yes.
 
Old 01-06-2005, 02:56 PM   #4
__J
Senior Member
 
Registered: Dec 2004
Distribution: Slackware, ROCK
Posts: 1,973

Rep: Reputation: 46
Well, with udev it will not create an entry on /dev/ unless the drivers are loaded. make sure you have all the alsa drivers loaded (not just the base drivers).
 
Old 01-06-2005, 03:00 PM   #5
SocialEngineer
Member
 
Registered: May 2003
Distribution: Slackware
Posts: 236

Original Poster
Rep: Reputation: 30
How do I do that?
 
Old 01-06-2005, 03:43 PM   #6
__J
Senior Member
 
Registered: Dec 2004
Distribution: Slackware, ROCK
Posts: 1,973

Rep: Reputation: 46
do the following command (might need to be root):

lsmod


when you execute lsmod see if you have a module name "snd-seq-device" (or on a 2.6 kernel snd_seq_device" if not try adding it in:


modprobe snd-seq-device (or on 2.6 kernels snd_seq_device) and see if that helps


this will show you what drivers are loaded into the kernel

you'll have to do a google for alsa and your card to see what it needs (sorry I've never had a SB)
 
Old 01-06-2005, 04:12 PM   #7
SocialEngineer
Member
 
Registered: May 2003
Distribution: Slackware
Posts: 236

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Well, I decided to update ALSA. I did ./configure --with-cards=emu10k1 --with-sequencer=yes, and it doesn't create /dev/sequencer. No idea why.
 
Old 01-06-2005, 04:17 PM   #8
__J
Senior Member
 
Registered: Dec 2004
Distribution: Slackware, ROCK
Posts: 1,973

Rep: Reputation: 46
/dev/sequencer?

you mean /dev/snd/seq?

is the snd_seq_device driver loaded into your kernel?
 
Old 01-06-2005, 04:31 PM   #9
SocialEngineer
Member
 
Registered: May 2003
Distribution: Slackware
Posts: 236

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Either one. Yeah, lsmod says it's there. the Alsa install guide says to chmod /dev/sequencer, as well as others, but /dev/sequencer doesn't exist... So.. Heh. /dev/snd/seq still doesn't exist either.

Note, this is after the ./configure, make, and make install of Alsa-driver 1.0.7.
 
Old 01-06-2005, 04:34 PM   #10
__J
Senior Member
 
Registered: Dec 2004
Distribution: Slackware, ROCK
Posts: 1,973

Rep: Reputation: 46
you might have to make an entry to /etc/modules.conf.

might want to try the hardware section of these forums surely someone around here has a SB and alsa on a 2.6 kernel.
 
Old 01-06-2005, 05:48 PM   #11
SocialEngineer
Member
 
Registered: May 2003
Distribution: Slackware
Posts: 236

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Yeah, I posted a thread over here.
http://www.linuxquestions.org/questi...hreadid=274738

Thanks for your help.
 
Old 04-14-2005, 01:32 PM   #12
Linux.tar.gz
Senior Member
 
Registered: Dec 2003
Location: Paris
Distribution: Slackware forever.
Posts: 2,227

Rep: Reputation: 86
You need this:
modprobe snd-seq-midi
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
issues setting up rosegarden/JACK/ALSA jgams Linux - Software 7 04-20-2005 01:42 AM
SB 5.1 Live not working with emu10k1 alsa driver in 2.6 kernel taty Fedora 9 10-06-2004 11:37 AM
SB 5.1 Live not working with emu10k1 alsa driver in 2.6 kernel taty Linux - Newbie 2 10-04-2004 01:20 PM
ALSA doesn't like Rosegarden?? oudent Linux - Software 0 07-01-2004 11:53 AM
Alsa not working correctly with SB Live under Slack Current njbrain Linux - General 5 04-01-2004 09:42 PM


All times are GMT -5. The time now is 03:29 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration