LinuxQuestions.org
Latest LQ Deal: Complete CCNA, CCNP & Red Hat Certification Training Bundle
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 01-09-2003, 05:14 PM   #1
opo
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2002
Distribution: RedHat 8.0
Posts: 24

Rep: Reputation: 15
Newbe help neded


I got a lot of questions.
1_ I have two fat32 partition ,I manage to mount them with fstab,I can acces them but what I want is to have posibility as a certain user(other then root) to add files into them ,not to erase...This is because I use a lot Windows at work but at home I'll like to learn linux,so when I check on the net for programs I would like to surf with Linux...but i wanna save the files in the fat partitions...So where should I modify and how??
2_ I brought from the internet mplayer so I can wach movies but is asking me to many dependencies...I came from Windows where every dependencies are included in the Kit pakage...so I am not so familiarized with that...How should i think and how should i search the dependencies??Maybe if i had started a long time ago i would knew already because everything is conectid but....Same problem with xine...Shouldn't the producer of the pakage put the dependencies on his page or links to download page???
3_ This refrash rate is killing me and I don't know exactly what refrash i use...I tried X configurator XConfigurator XF86Config nothing worked..How should i do it ???Manualy...How??

Any help wil be apreciated.(God will see)

 
Old 01-09-2003, 05:32 PM   #2
MasterC
LQ Guru
 
Registered: Mar 2002
Location: Salt Lake City, UT - USA
Distribution: Gentoo ; LFS ; Kubuntu
Posts: 12,612

Rep: Reputation: 64
Hi

1. You will need to edit the enties in /etc/fstab where it probably says "default" to say something along the lines of:
Code:
/dev/hdb6        /mnt/fat32       vfat        umask=000,auto,users,rw   1   0
/dev/hdb6 and /mnt/fat32 are the partition and mount points, so those are up to you.

2. To download dependencies I tend to suggest www.rpmfind.net but you can usually find some of them on the install CD.

3. Not too sure on... Do you mean you want your screen demension bigger/smaller or what?

Cool
 
Old 01-09-2003, 05:37 PM   #3
neo77777
LQ Addict
 
Registered: Dec 2001
Location: Brooklyn, NY
Distribution: *NIX
Posts: 3,704

Rep: Reputation: 56
1. In your /etc/fstab file the entry for your win* partitions should contain among the options umask=000, like this
/dev/hdc1 vfat user,umask=000,other options 0 0
2. Dependencies is what you must deal with almost all the time when you install something on your system, the best place for you to hunt dependencies pacakges is http://www.rpmfind.net (make a bookmark by pressing Ctrl-D)
3. What is your video hardware? If you want to adjust it through XConfigurator I suggest lowering the color depth, lets say from 32 to 24 or from 24 to 16. In the earlier days of linux you had to calculate the values for your refresh rate according to the monitor specifications, now it is all done for you by the X-server, if you tell us what video card and monitor you have it will help us and you to get rid off the strobe light you have in front of you.
 
Old 01-09-2003, 05:38 PM   #4
neo77777
LQ Addict
 
Registered: Dec 2001
Location: Brooklyn, NY
Distribution: *NIX
Posts: 3,704

Rep: Reputation: 56
Well done Chad, notice how we hit on the threads almost at the same time, he-he
 
Old 01-09-2003, 05:49 PM   #5
MasterC
LQ Guru
 
Registered: Mar 2002
Location: Salt Lake City, UT - USA
Distribution: Gentoo ; LFS ; Kubuntu
Posts: 12,612

Rep: Reputation: 64
ha ha ha, and even very similar responses, good to know I wasn't way off on this

Cool
 
Old 01-10-2003, 08:47 AM   #6
opo
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2002
Distribution: RedHat 8.0
Posts: 24

Original Poster
Rep: Reputation: 15


Thanks you all it work super...Life is so beautifull

I have monitor Compaq FS740 and video card Ati Radeon 8500

Thans guys you make me think that the world is not so bad outthere and is not just mony that counts
 
Old 01-10-2003, 09:01 AM   #7
Aussie
Senior Member
 
Registered: Sep 2001
Location: Brisvegas, Antipodes
Distribution: Slackware
Posts: 4,590

Rep: Reputation: 56
To get you Raedon 8500 working properly your going to have to download and install the ATI linux driver.
 
Old 01-12-2003, 08:16 AM   #8
opo
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2002
Distribution: RedHat 8.0
Posts: 24

Original Poster
Rep: Reputation: 15
ok

I brought from the net the ati driver..I run sh Check.sh I see that i don't have instaled gcc...I start Kpakage and I try to instal the pakage...Here I find a stupid thing --that I cant instal the pacage that i see there(even there are coming in the instalation CD) cause i don't have kerberos ...and another dependencies...(could it be because i downloaded the latest kernel and instalit??(autoupdate)).So I boot from cd I and I install all the C pacage that ši see there so that it's install all the headers and sources it needs ....Ok when i restart in the latest kernel install I try to install my drivers and it tels me that I have to recompile my kernell...Bla bla ...I execute their script and it is telling me that instal.h is for kernel?? (older).So i restart and boot in the first kernel..ok it lets me install.I run the utility for configuring x ...it rewrite X86Config.I restart and it gives me text screen with strange caracters. I manage to escape and login as root..I recopy old X86Config -- startx --OK. But still is not ok because is same as before --refrash-- I mean.

++I can't install Xine to see movies cause it needs OpenGl as dependencies that I think that is coming with video drivers... I have one log XFree86.0.log with some errors mesage ...

So what and how should I do??
By the way i have values for my monitor from the Producer PDF

Last edited by opo; 01-12-2003 at 08:32 AM.
 
Old 01-14-2003, 06:35 PM   #9
opo
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2002
Distribution: RedHat 8.0
Posts: 24

Original Poster
Rep: Reputation: 15


when i try to install ati driver it tels me

Tailored kernel module for fglr200 not present in your system.
You must go to /lib/modules/fglr200/build_mod subdir
and execute './make.sh' to build a fully customed kernel module.
Afterwards go to /lib/modules/fglr200 and run './make_symlink.sh'
in order to install the module into your kernel includes file.
(see readme.txt for more details.)


and when I try to run make.sh i got the folowing messege

[root@localhost build_mod]# ./make.sh
ATI module generator V 1.0
==========================
kernel includes at /usr/src/linux/include not found or incomplete
file: /usr/src/linux/include/linux/version.h


Last edited by opo; 01-14-2003 at 06:36 PM.
 
Old 01-14-2003, 06:54 PM   #10
Aussie
Senior Member
 
Registered: Sep 2001
Location: Brisvegas, Antipodes
Distribution: Slackware
Posts: 4,590

Rep: Reputation: 56
What do you have in /usr/src?
 
Old 01-14-2003, 07:12 PM   #11
opo
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2002
Distribution: RedHat 8.0
Posts: 24

Original Poster
Rep: Reputation: 15
this is what I got

[io@localhost src]$ ls
fglrx_panel_sources.tgz fglrx_sample_source.tgz redhat
[io@localhost redhat]$ lsocalhost redhat]$
BUILD RPMS SOURCES SPECS SRPMS
[io@localhost RPMS]$ ls
athlon i386 i486 i586 i686 noarch
[io@localhost src]$

all folders are empty. I found one folder include : /usr/include with a lot of staff inside ...could it be IT??should i edit make.sh eliminate src from the path?? forgot to tell you that my videocard is made by Hercules ...Does it change enything...cause they don't give suport for linux(and they are very proud of it....).Escuze my english....
Thanks
 
Old 01-14-2003, 07:18 PM   #12
opo
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2002
Distribution: RedHat 8.0
Posts: 24

Original Poster
Rep: Reputation: 15
[root@localhost Drivers ati]# rpm -i --force fglrx-glc22-4.2.0-2.5.1.i586.rpm

*** Trying to install a precompiled kernel module.
- creating symlink
- recreating module dependency list
- trying a sample load of the kernel module
Warning: loading /lib/modules/2.4.18-14/kernel/drivers/char/drm/fglrx.o will tai
nt the kernel: non-GPL license - Proprietary. (C) 2002 - ATI Technologies, Starn
berg, GERMANY
See http://www.tux.org/lkml/#export-tainted for information about tainted modu
les
Module fglrx loaded, with warnings
done.
===
ATI display drivers successfully installed
please run 'fglrxconfig' now
===


is that bad or ok??

in readme it tels that opengl info should show ati come producer .This is what it tels me

[root@localhost Drivers ati]# fglrxinfo
display: :0.0 screen: 0
OpenGL vendor string: VA Linux Systems, Inc.
OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
OpenGL version string: 1.2 Mesa 3.4.2

Last edited by opo; 01-14-2003 at 07:21 PM.
 
Old 01-14-2003, 07:32 PM   #13
Aussie
Senior Member
 
Registered: Sep 2001
Location: Brisvegas, Antipodes
Distribution: Slackware
Posts: 4,590

Rep: Reputation: 56
Do "lsmod" to see if the module is loaded.
 
Old 01-15-2003, 04:15 PM   #14
opo
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2002
Distribution: RedHat 8.0
Posts: 24

Original Poster
Rep: Reputation: 15
us mod tels me this
Module Size Used by Not tainted
sr_mod 18168 0 (autoclean)
cmpci 35944 43 (autoclean)
soundcore 6500 45 (autoclean) [cmpci]
binfmt_misc 7528 1
autofs 13348 0 (autoclean) (unused)
8139too 17704 1
mii 2156 0 [8139too]
ipt_REJECT 3736 6 (autoclean)
iptable_filter 2412 1 (autoclean)
ip_tables 14840 2 [ipt_REJECT iptable_filter]
ide-scsi 10512 0
scsi_mod 107240 2 [sr_mod ide-scsi]
ide-cd 33608 1
cdrom 33696 0 [sr_mod ide-cd]
ohci1394 20076 0 (unused)
ieee1394 46988 0 [ohci1394]
nls_iso8859-1 3516 3 (autoclean)
nls_cp437 5148 2 (autoclean)
vfat 13084 2 (autoclean)
fat 38744 0 (autoclean) [vfat]
mousedev 5524 1
keybdev 2976 0 (unused)
hid 22244 0 (unused)
input 5920 0 [mousedev keybdev hid]
usb-uhci 26188 0 (unused)
ehci-hcd 17448 0 (unused)
usbcore 77056 1 [hid usb-uhci ehci-hcd]
ext3 70336 1
jbd 52212 1 [ext3]
 
Old 01-15-2003, 05:56 PM   #15
Aussie
Senior Member
 
Registered: Sep 2001
Location: Brisvegas, Antipodes
Distribution: Slackware
Posts: 4,590

Rep: Reputation: 56
Well, it's not in that list so that means the module is not loaded into the kernel, try loading it with the "modprobe" commmand.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help neded shell script arungs Linux - Newbie 3 10-27-2005 09:34 AM
Newbe asking for help!! SeeSor Linux - Newbie 2 03-05-2005 03:36 AM
Please help and NewBe niccotheman Mandriva 3 09-15-2004 09:55 PM
Help For A New New New Newbe blu_la Linux - Newbie 4 02-15-2004 01:15 AM
Newbe rhotaling1 Linux - General 0 12-02-2002 08:57 PM


All times are GMT -5. The time now is 04:47 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration