LinuxQuestions.org
Review your favorite Linux distribution.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 02-02-2006, 10:42 AM   #1
killy9999
Member
 
Registered: Feb 2005
Location: Poland
Distribution: openSUSE 11.3/11.4 x64
Posts: 114

Rep: Reputation: 15
mplayer - xv driver can't run


I have a problem with mplayer. When I try to run any movie I get something like this:
http://komputery.katalogi.pl/9/image...0109231245.jpg

When I run mplayer from command line, I get:
Quote:
[killy@staticline23775 : /dane/donagrania/filmy] gmplayer
MPlayer 1istribution-Packman-4.0.2 (C) 2000-2005 MPlayer Team
CPU: Advanced Micro Devices (Family: 8, Stepping: 0)
Detected cache-line size is 64 bytes
CPUflags: MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 1 3DNow2: 1 SSE: 1 SSE2: 1
Compiled with runtime CPU detection - WARNING - this is not optimal!
To get best performance, recompile MPlayer with --disable-runtime-cpudetection.

vo: X11 running at 1152x864 with depth 24 and 32 bpp (":0" => local display)
Linux RTC init error in ioctl (rtc_irqp_set 1024): Permission denied
Try adding "echo 1024 > /proc/sys/dev/rtc/max-user-freq" to your system startup scripts.
Opening joystick device /dev/input/js0
Can't open joystick device /dev/input/js0 : No such file or directory
Can't init input joystick
Setting up LIRC support...
mplayer: could not connect to socket
mplayer: Connection refused
Failed to open LIRC support.
You will not be able to use your remote control.
[GUI] Adding video filter: pp
Playing /dane/donagrania/filmy/American.Pie.Band.Camp.avi.
AVI file format detected.
VIDEO: [XVID] 624x352 12bpp 25,000 fps 981,5 kbps (119,8 kbyte/s)
Clip info:
Software: VirtualDubMod 1.5.10.2 (build 2540/release)
SUB: Detected subtitle file format: microdvd
SUB: Read 695 subtitles.
SUB: Adjusted 425 subtitle(s).
SUB: added subtitle file (1): /dane/donagrania/filmy/American.Pie.Band.Camp.txt
==========================================================================
Trying to force audio codec driver family libvorbis...
Opening audio decoder: [mp3lib] MPEG layer-2, layer-3
AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, s16le, 128,0 kbit/8,33% (ratio: 16000->192000)
Selected audio codec: [mp3] afm:mp3lib (mp3lib MPEG layer-2, layer-3)
==========================================================================
It seems there is no Xvideo support for your video card available.
Run 'xvinfo' to verify its Xv support and read DOCS/HTML/en/video.html#xv!
See 'mplayer -vo help' for other (non-xv) video out drivers. Try -vo x11
Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device.
Can someone tell me where exactly is DOCS/HTML/en/video.html, so I can read it, and most important can someone tell me what to do? I belive this is some kind of X/driver configuration issue. I'm using ati proprietary driver (fglrx module).

EDIT. Oh yeah, and xvinfo output:

[killy@staticline23775 : /dane/donagrania/filmy] xvinfo
X-Video Extension version 2.2
screen #0
no adaptors present

Last edited by killy9999; 02-02-2006 at 10:48 AM.
 
Old 02-02-2006, 10:59 AM   #2
druuna
LQ Veteran
 
Registered: Sep 2003
Posts: 10,532
Blog Entries: 7

Rep: Reputation: 2374Reputation: 2374Reputation: 2374Reputation: 2374Reputation: 2374Reputation: 2374Reputation: 2374Reputation: 2374Reputation: 2374Reputation: 2374Reputation: 2374
Hi,

DOCS/HTML/en/video.html#xv is part of the sourcetree (probably not present on your computer).

You can try using other video out settings.

In your gui.conf (~/.mplayer/gui.conf) there's an entry that looks like this:

vo_driver = "xv" or vo_driver = "x11"

The xv/x11 can be changed into something else. To get a list of possible video output drivers run the following command in a terminal:

mplayer -vo help

Output should look like this:

Code:
MPlayer 1.0pre6-3.3.3 (C) 2000-2004 MPlayer Team
CPU: <SOME SYSTEM SPECIFIC INFO>

Available video output drivers:
        xv      X11/Xv
        x11     X11 ( XImage/Shm )
        xover   General X11 driver for overlay capable video output drivers
        gl      X11 (OpenGL)
        gl2     X11 (OpenGL) - multiple textures version
        .
        .
If you have gl/gl2 drivers, try those first.

Hope this helps.
 
Old 02-02-2006, 11:07 AM   #3
killy9999
Member
 
Registered: Feb 2005
Location: Poland
Distribution: openSUSE 11.3/11.4 x64
Posts: 114

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Hi,

in fact I don't want any other drivers. x11 isn't capable of running fullscreen (well it is, but it doesn't scale the movie) and gl/gl2 have very low performance (audio desyncs). But they work.

I found that documents on mplayer homepage: http://www.mplayerhq.hu/DOCS/HTML/en/video.html#xv

So there are 5 points in that document. I have a problem with fourth point (xvinfo). Other things seem ok (XVideo extension is loaded, mplayer has xv support)
 
Old 02-06-2006, 05:30 AM   #4
killy9999
Member
 
Registered: Feb 2005
Location: Poland
Distribution: openSUSE 11.3/11.4 x64
Posts: 114

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Ok, I solved my problem by running aticonfig with these options:

aticonfig --initial -f --ovt=Xv --ovon=1 --resolution=1152x864,1024x768,800x600,1280x1024 --hsync=30.0-70.0 --vrefresh=50.0-160.0 --tls=on --iagp=on --agpl=on -v

I believe the options for solving this problem are: --ovt=Xv --ovon=1
 
Old 02-11-2006, 08:53 AM   #5
dj_prime
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2004
Posts: 23

Rep: Reputation: 15
thanks druuna

using the gl video output worked for me

cheers mate
 
  


Reply

Tags
ati, fullscreen, mplayer, radeon, xv


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How to run MPlayer GUI ? thandermax Linux - Newbie 2 07-04-2005 06:08 PM
Can't run Mplayer dolphans1 Mandriva 14 06-03-2005 08:03 AM
How to run Mplayer with GUI ? xelt Linux - Software 2 04-28-2005 04:27 PM
How do I run mplayer Fear58 Linux - Software 8 06-13-2004 08:57 AM
More Mplayer CRAP! Won't run... lt1derful Slackware 5 07-25-2003 03:04 PM


All times are GMT -5. The time now is 05:35 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration