Go Job Hunting at the LQ Job Marketplace
Go Back > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.


  Search this Thread
Old 11-23-2004, 10:45 PM   #1
Registered: Mar 2004
Distribution: Gentoo
Posts: 55

Rep: Reputation: 15
mplayer problems on debian (sarge)

I've been having problems getting mplayer to work in debian now, and i can't seem to figure it out. I downloaded the package, since at first i couldn't portage it. I configured it and it gave me the error that I didn't have the codecs installed. Okay, no problem i thought. Installed codecs and no dice. I got sound but no video.

After a bit of searching i found that by adding to my /etc/apt/sources.list i could use portage. I did so, but no matter which version of portage I have it displays both audio and video, but when I try to put it in fullscreen the playback stays the same size and the rest of the screen just turns black (i.e. its not scaling the picture)

any ideas? please help.
Old 11-23-2004, 11:44 PM   #2
LQ Newbie
Registered: Nov 2004
Posts: 3

Rep: Reputation: 0
mplayer -vo xv -fs
that forces it to use the XVideo extensions... if ur X setup supports it.
otherwise read the FAQ:
Q: The -xy or -fs option doesn't work with the x11 driver (-vo x11) ...
A: It does, but you have to explicitly specify software scaling (very slow) with the -zoom option.

so try: mplayer -vo x11 -fs -zoom

if ur computer is not very fast then u will get slow playback using this method.

Old 11-24-2004, 12:10 AM   #3
LQ Newbie
Registered: Nov 2004
Location: georgia, us
Distribution: linux mint
Posts: 18

Rep: Reputation: 0
if you don't have the xv extension, you may still have the gl extension, so you may have luck with the command "mplayer -vo gl" or "mplayer -vo gl2"

Old 11-30-2004, 01:51 AM   #4
Registered: Mar 2004
Distribution: Gentoo
Posts: 55

Original Poster
Rep: Reputation: 15
thank you all a bunch

tried the first solution and it worked great

now i'll just alias mplayer -vo xv -fs to mplayer and be done with this problem


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
"Skin not found" problem from installing Mplayer in Debian/Sarge !!! Blue Jacket Linux - Software 2 10-05-2005 02:58 AM
Problems with debian Sarge Giustiniano Debian 5 09-03-2005 08:59 AM
Debian Sarge and Mplayer justin_p Debian 5 12-22-2004 06:41 AM
Installing mplayer on debian linux (sarge 3.0) indikaw Linux - Newbie 2 12-16-2004 06:57 AM
debian sarge - MANY problems salparadise Debian 5 05-24-2004 03:48 AM

All times are GMT -5. The time now is 04:03 PM.

Main Menu
Write for LQ is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration