LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices

Reply
 
LinkBack Search this Thread
Old 07-06-2006, 02:10 PM   #1
eshban
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2006
Posts: 5

Rep: Reputation: 0
library error occurs - plz help


Hi,

i successfully installed XINE player, but when i run any audio/video file in it, the player closes itself, and give this message.

xine: relocation error: /usr/lib/xine/plugins/1.1.2/xineplug_ao_out_alsa.so: symbol snd_pcm_hw_params_set_rate_resample, version ALSA_0.9 not defined in file libasound.so.2 with link time reference

i also installed alsa-lib-1.0.3a-2.src.rpm, but this problem remains at its place. What can i do now.

plz plz hep me in this regard.

I have RHEL 4 installed.

Hope for a response soon

Thanks
Eshban
 
Old 07-07-2006, 09:29 AM   #2
Lenard
Senior Member
 
Registered: Dec 2005
Location: Indiana
Distribution: RHEL/CentOS/SL 5 i386 and x86_64 pata for IDE in use
Posts: 4,790

Rep: Reputation: 56
Quote:
i also installed alsa-lib-1.0.3a-2.src.rpm, but this problem remains at its place. What can i do now.
Since you download the source rpm for alsa-lib-1.0.3a-2 build it. This is what src.rpm files are for afterall. You properly do not need to build this anyhow, as the binary rpm (what is built from the source rpm) is already installed. To check from the console or xterm session type something like; rpm -qa 'alsa*'


You might want to visit Dag Wieers site and download/install both;
http://dag.wieers.com/packages/rpmforge-release/
http://dag.wieers.com/packages/yum/

Then you can install xine again this time the the other packages you are missing will be installed also, as root or equivalent;

yum -y install xine
 
Old 07-08-2006, 12:42 PM   #3
eshban
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2006
Posts: 5

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Again Problem

Hi,

I have remove xine from my PC.

and install your rpm "rpmforge-release-0.3.4-1.el4.rf.i386.rpm"

than i install xine libraries, then xine interface , then codecs

but when i play any file, the software closes itself.

and give me this message

xine: relocation error: /usr/lib/xine/plugins/1.1.2/xineplug_ao_out_alsa.so: symbol snd_pcm_hw_params_set_rate_resample, version ALSA_0.9 not defined in file libasound.so.2 with link time reference

what can i do now
 
Old 07-08-2006, 07:23 PM   #4
Lenard
Senior Member
 
Registered: Dec 2005
Location: Indiana
Distribution: RHEL/CentOS/SL 5 i386 and x86_64 pata for IDE in use
Posts: 4,790

Rep: Reputation: 56
Is alsa installed??

rpm -qa 'asla*'
Sample output;
alsa-lib-1.0.11-4
alsa-lib-devel-1.0.11-4
alsa-utils-1.0.11-6

Also try; locate libasound.so.2

Do not worry about the version numbers for the alsa rpm packages yours will be different.
 
Old 08-06-2006, 11:46 PM   #5
JohnKerryJr
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2004
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
alsa relocation error

I have FC3 and got the same libasound.so.2 relocation error upon compiling ALSA.

After having installed ALSA-1.0.12rc2, I found I had two instances of libasound.so.2 (/lib and /usr/lib). The one in /lib was from the original RPM, and the one in /usr/lib was the one I compiled with the ALSA tarball.

My solution was to remove (or rename) /lib/libasound.so.2.0.0 and /lib/libasound.so.2 (symlnk)
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
What happens when a segmentation fault occurs rob_of_owensboro Programming 5 01-12-2006 03:21 PM
Shared library creation ...... Problem... Plz Help.. rajsun Programming 2 03-31-2005 11:09 AM
UT: "fread failed: BufferCount = -248172 Error=1" occurs after gfx card change SBing Linux - Games 2 07-04-2004 04:40 PM
9.1 install error (ext2 -fs error) plz advise :) sirpelidor Slackware 1 12-26-2003 10:32 AM
CRC error --System Halted occurs occasionally quinnculator Linux - General 4 06-19-2003 11:46 AM


All times are GMT -5. The time now is 05:52 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration