LinuxQuestions.org
LinuxAnswers - the LQ Linux tutorial section.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 03-07-2006, 11:29 PM   #1
crazee64
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2006
Location: Australia
Distribution: FC4 & FC5-Various Kernels & Vector Linux
Posts: 11

Rep: Reputation: 0
JFS on Raid50 wont mount in FC4


Had a raid 50 set up last week on a new server and it seemed to work. I set it up from a pair of 3 disk raid 5 arrays and put a JFS filesystem on it. So far all good. I even put data on it (that I'd like to keep!).

Today when I booted up the machine (possibly the first reboot since I put data on the raid) I found that i could not mount /dev/md2. I get:

mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/md2,
missing codepage or other error
In some cases useful info is found in syslog - try
dmesg | tail or so

cat /proc/mdstat shows it running:
Personalities : [raid0] [raid5]
md2 : active raid0 md0[0] md1[1]
639804288 blocks 64k chunks

md1 : active raid5 sde2[0] sdg2[2] sdf2[1]
319902208 blocks level 5, 128k chunk, algorithm 2 [3/3] [UUU]

md0 : active raid5 sdb2[0] sdd2[2] sdc2[1]
319902208 blocks level 5, 128k chunk, algorithm 2 [3/3] [UUU]

unused devices: <none>

and I've set up /etc/fstab with an entry that worked last time I booted the machine.

However mdadm --examine /dev/md2 shows:
mdadm: No super block found on /dev/md2 (Expected magic a92b4efc, got 00001fed)

Is this bad? I never checked before so I don't know. The other thing that concerned me was that mdadm --examine on /dev/md1 and /dev/md0 (the raid 5s) shows them to be raid level "raid0"???

Any suggestions on how to proceed from here without blowing away the JFS system that sits on this raid?
 
Old 03-08-2006, 02:25 PM   #2
comptiger5000
Member
 
Registered: May 2005
Distribution: Fedora Core Since version 3
Posts: 193

Rep: Reputation: 30
i dont think you can do what your thinking, so i'm not sure about data recovery
 
Old 03-08-2006, 04:00 PM   #3
crazee64
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2006
Location: Australia
Distribution: FC4 & FC5-Various Kernels & Vector Linux
Posts: 11

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Clarification:

I did actually reboot once (i remember not being silly enough not to test this) while some data was on it and that was fine. When I boot up, md0 and md1 are autodetected and start, but md2 does not - but i can simply do a mdadm --assemble /dev/md2 /dev/md[01] and then mount /dev/md2 and it was working. But now it starts and will not mount.

Does anyone have any ideas? Why would a JFS filesystem not mount? I can only assume that something weird is going on in the underlying raid which has corrupted the filesystem? No data has been written to the disks between it working and not working, so in theory the FS is still intact.
 
Old 03-08-2006, 04:20 PM   #4
crazee64
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2006
Location: Australia
Distribution: FC4 & FC5-Various Kernels & Vector Linux
Posts: 11

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Smile Resolution

Wow - ok, found the answer everybody. Did a jfs_fsck /dev/md2, it told me the filesystem was clean, then it mounted straight away! Dunno why - but it worked.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
opera on fc4 wont start Barserk Linux - Software 9 11-06-2005 08:14 PM
FC4 wont boot... markw8500 Linux - Newbie 2 07-30-2005 05:44 PM
Realplayer wont launch on FC4 - cannot find libstdc++.so.5 pacificred Linux - Software 1 07-27-2005 04:12 PM
atmel wireless in fc4 wont work zombiedeth Linux - Wireless Networking 1 07-10-2005 07:11 PM
FC4-64 wont update kernel V_LESTAT Linux - Newbie 2 07-07-2005 07:30 PM


All times are GMT -5. The time now is 11:23 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration