LinuxQuestions.org
Visit the LQ Articles and Editorials section
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 03-19-2012, 12:52 PM   #1
Hoff123
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2010
Posts: 13

Rep: Reputation: 0
jack("jackd") doesn't work, have tried EVERYTHING!


Hi!

I am trying to run jack(or "jackd") and it won't start. I have tried both QjackCtl and via the terminal. I have tried both jack1 and jack2. I have done everything possible I can do with PulseAudio(I even tried to uninstall it, didn't help at all). I even installed Ubuntu Studio(which had a real time kernel). Yes I did install it via VirtualBox(if it makes any difference). I suspect I have to get a new REAL sound card(I am using an integrated one).

I am using Arch Linux 64 bit. And installed Ubuntu Studio 64 bit via VirtualBox(inside Arch Linux).

The motherboard: http://www.asus.com/Motherboards/AMD...specifications

Jack error:
Could not connect to JACK server as client.
-Overal operation failed.
-Unable to connect to server.
Please check the messages window for more info.

Messages window:
18:32:47.642 Patchbay deactivated.
18:32:47.642 Statistics reset.
18:32:47.708 ALSA connection change.
18:32:47.717 ALSA connection graph change.
18:32:54.323 JACK is starting...
18:32:54.323 /usr/bin/jackd -p128 -dalsa -dhw:0 -r44100 -p64 -n2 -S
18:32:54.346 JACK was started with PID=2326.
18:32:54.538 Could not connect to JACK server as client. - Overall operation failed. - Unable to connect to server. Please check the messages window for more info.
18:47:28.393 JACK is stopping...

Should I get a new, REAL sound card?

Last edited by Hoff123; 03-19-2012 at 12:53 PM.
 
Old 03-21-2012, 05:45 AM   #2
Roken
Member
 
Registered: Oct 2011
Location: Bolton, UK
Distribution: Arch local, Debian on VPS
Posts: 252

Rep: Reputation: 40
I had no end of problems with jack and pulseaudio. I removed pulse and reverted to oss4, and can now start and stop jack at a whim without issue. Also on Arch.

If you go this route the only thing worth noting is that you will have to reinstall oss after each kernel upgrade:

Code:
sudo pacman -S oss
You may also need to install esd for full system sounds with oss and add esd and oss to your modules array in /etc/rc.conf
 
Old 03-21-2012, 02:44 PM   #3
Hoff123
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2010
Posts: 13

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Thank you, but unfortunately it didn't work.

But I noticed something very strange, when I choose "net" instead of alsa(or oss) in QjackCtl(Setup>Driver) it seems to work???
I tried all the options and only "net" seems to work? isn't that the thing called "netjack" or something? And that isn't really the right way to start jack is it?

Anyway when I run ZynAddSubFX there is no sound, so should I get a new sound card(already asked that I now)?
I tried an old sound card(it was called something like "c-media...something...rev 10", lol). But I couldn't get the sound(normal sound with ALSA and PulseAudio) to work with that.
 
  


Reply

Tags
error, jackd, pulseaudio


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
C++ - "snprintf" inside "for" doesn't work as expected. (int to char*) Repgahroll Programming 14 08-31-2010 08:27 AM
My "Intel Pro/Wireless 3945ABG " doesn't work on OpenSuse 10.2 aswinkillua_z Linux - Laptop and Netbook 9 09-05-2007 05:11 PM
Any way to get "Alice"; "Call of Duty" series and "Descent 3" to work? JBailey742 Linux - Games 13 06-23-2006 01:34 PM
keyboard doesn't work at the "Choose your Language" prompt on all liveCDs bgryderclock Linux - Hardware 4 03-19-2006 04:17 PM
Odd Problem KDE doesn't work with "big desktop" xanas3712 Slackware 0 09-21-2004 11:05 PM


All times are GMT -5. The time now is 06:17 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration