LinuxQuestions.org
Download your favorite Linux distribution at LQ ISO.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 08-17-2003, 04:11 PM   #1
ThorsHamburger
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2003
Posts: 20

Rep: Reputation: 0
insalling lilo on Slackware 9.0


Hi.

I just installed SW 9.0. At the config part of the setup it asked me if I wanted to install lilo. I wanted to intall it on a floppy and not on the hardrive.
It got to a point where It said it couldnt install lilo. SO I chose to SKIP installing it.
Now I have the system installed but I cant boot into it. I have the image install CD and a boot disk.
I want to install lilo so that when I turn my comp on I have the choice to boot into it. If I dont want to boot to SW and instead want to boot to my winXP then I just leave the floppy disk out.

Could someone help
 
Old 08-17-2003, 05:06 PM   #2
phoeniXflame
Member
 
Registered: Feb 2003
Location: Somewhere, UK
Distribution: Slack, OpenBSD, Debian, SuSE
Posts: 189

Rep: Reputation: 30
you know you can use lilo to boot a windoze system dont you ? edit your /etc/lilo.conf and add the relevent entrys, something similar to this ...

Code:
...
other = /dev/yourwindowspartition
label = WinXP
table = /dev/yourhdd
...
then run '/sbin/lilo' to install to the disks mbr (if that fails you may have to specifiy where you want it installed using -d, check the man files)

then when your system boots you can choose whether to boot into linux or windoze
 
Old 08-17-2003, 05:28 PM   #3
Skyline
Senior Member
 
Registered: Jun 2003
Distribution: Debian/other
Posts: 2,104

Rep: Reputation: 45
Yep - LILO to the MBR during the install would be preferable - as Phoenix said - LILO can dual boot Slack 9 and XP from the MBR.

If you want to install LILO to the MBR - get to a shell - open lilo.conf with gedit and make sure the

boot= directive says

boot=/dev/hda

(this will ensure that LILO is installed to the MBR when you run /sbin/lilo as root )

Also add the entry that Phoenix gave you making sure you substitute the relevant info in.
 
Old 08-17-2003, 08:40 PM   #4
ThorsHamburger
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2003
Posts: 20

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Ok now i got the lilo installed properly. It gives the option boot Linux. Then I choose linux and then it for a scond begins to load then it hangs and I get nothing, just a black blank screen staring back at me.
And how do I get to the command prompt from booting off the cd.
After the cd boots I see:

boot:/

So I hit enter

then eventually it takes me to this

root@slackware:/

I try various commands but nothing.
I can look at my files by using cd and ls, but if I try and su it says
cannot find file or directory.
When I did type liloconfig at that prompt I got the same message.
I tried and mount or mny cdrom but I get permision denied but I dont know how to log on as root.

Anyway right now Im mostly concerned about figuring why the system just hangs after lilo.
 
Old 08-18-2003, 12:55 AM   #5
andrewlkho
Member
 
Registered: Jul 2003
Location: London
Posts: 548

Rep: Reputation: 30
Okay, two things here. Firstly, I think that the reason it's not finding your commands is that in slackware, when you log in as root [I've never logged in as root personally, I just su to it], it doesn't specify your PATH variable, so you need to specify exact location of commands. This is a security function.
About lilo: use a text editor to edit /etc/lilo.conf with the above. Don't forget to run /sbin/lilo after editing to update the changes
 
Old 08-18-2003, 01:05 AM   #6
Arclite
Member
 
Registered: Aug 2003
Posts: 56

Rep: Reputation: 15
If your linux is installed in '/hdb1', specify that the root is in 'hdb2'.

This took me 10 hrs to figure out.l
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
lilo ntldr missing after running lilo after slackware install SeriousArnoud Slackware 1 08-16-2005 10:07 AM
Insalling NDIS Wrapper suse 9.2 Shasta2005 Linux - Wireless Networking 10 03-07-2005 03:02 PM
Insalling Linux on a old laptop Flak Pyro Linux - Laptop and Netbook 2 02-01-2004 02:13 AM
I install Slackware on small HDD with LILO, can't boot LILO? kleptophobiac Slackware 4 08-10-2003 05:50 PM
Insalling a utility???? BHewes Linux - Software 0 05-07-2001 03:37 PM


All times are GMT -5. The time now is 07:19 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration