LinuxQuestions.org
Visit the LQ Articles and Editorials section
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 08-05-2004, 08:15 AM   #1
Onyx^
Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Cornwall, UK
Distribution: Debian / Red Hat 7.3 / Peewee / Feather
Posts: 56

Rep: Reputation: 15
help: ALSA OSS/Free Emulation problems


Hi there,

I am a little mixed up about how the alsa oss/free is supposed to work

I think what I am doing (from searching LQ) is mixing up loading oss modules and the alsa modules which is causing conflicts that I don't know how to resolve.

Some notable facts about my system:-

1) I run 2.4.20 kernel (sound support compiled in but nothing else)

2) I have a sis7019 onboard chipset, for which there do not exist any ALSA drivers, but I have an OSS driver

3) I have compiled the sis7019 OSS driver. I have also installed the alsa-drivers onto my system

4) If I modprobe snd-pcm-oss it loads in the relevant mixers etc ok. However the snd-pcm-oss says unused. If i then cat "blahblah" > /dev/dsp it says /dev/dsp/ No such device

5) If I modprobe the compiled SiS driver it loads in soundcore, ac97_codec, and the driver, but once again in lsmod it says sis7019 driver is unused


modules.conf

alias char-major-116 snd
alias sound-slot-0 sis7019
below sis7019 ac97_codec soundcore
alias sound-card-0 sound-slot-0
alias char-major-14 soundcore
alias sound-service-0-0 snd-mixer-oss
alias sound-service-0-1 snd-seq-oss
alias sound-service-0-3 snd-pcm-oss

lsmod

snd-pcm-oss 36680 0 (unused)
snd-pcm 55712 0 [snd-pcm-oss]
snd-page-alloc 5426 0 [snd-pcm]
snd-timer 13924 0 [snd-pcm]
snd-mixer-oss 11320 0 [snd-pcm-oss]
snd 29060 0 [snd-pcm-oss snd-pcm snd-timer snd-mixer-oss]
sis7019 23312 0 (unused)
soundcore 3396 2 [snd sis7019]
ac97_codec 10216 0 [sis7019]

end of dmesg

PCI: Found IRQ 10 for device 00:01.4
ac97_codec: AC97 Audio codec, id: ALG64(Unknown)

/proc/interrupts

10: 0 XT-PIC SiS 7019 PCI Audio

*******************

I am worried by the fact both snd and sis7019 are bound to soundcore in lsmod.

Q: How do I use my supplied oss drivers in combination with the alsa oss/free emulation ?
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Quake 3 freezes with alsa-oss emulation magoot Linux - Games 14 10-15-2007 05:25 PM
AC97 Alsa OSS/free emulation questions KoS Linux - Newbie 7 04-05-2006 08:12 AM
ALSA and OSS emulation crud Slackware 6 01-30-2005 04:48 PM
ALSA OSS Emulation amnesty_puppy Linux - Software 0 11-01-2004 04:00 AM
Alsa OSS emulation problem linksocc Linux - Software 2 10-30-2003 09:30 AM


All times are GMT -5. The time now is 04:03 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration