LinuxQuestions.org
Welcome to the most active Linux Forum on the web.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices

Reply
 
LinkBack Search this Thread
Old 12-23-2006, 06:07 PM   #1
FishBoy
Member
 
Registered: Nov 2004
Distribution: SuSE 10.2
Posts: 56

Rep: Reputation: 15
GUI not starting up


Hey, I installed suse 10.2 on my machine and everything was working perfectly until I installed MythTV and rebooted my machine, since that my GUI loads up in black screen for 2 seconds with the "loading" clock in the middle then switches back to a terminal (tty1).
Any idea why that happened and how to fix it?

Thanks
 
Old 12-23-2006, 06:32 PM   #2
jeelliso
Member
 
Registered: Oct 2005
Location: Knoxville, Tn (USA)
Distribution: OpenSUSE, Ubuntu
Posts: 250

Rep: Reputation: 30
First, we need some kind of insight as to what is happening. Once you have been kicked back to tty1, try running "startx" as root to start the X windows system. If something is failing, it should print the error messages to the screen.

You could also try uninstalling MythTV and see if that fixes the problem, but I would consider this as a last resort; after all, you want to keep MythTV, otherwise you wouldn't have installed it in the first place.

Good Luck,
~Justin
 
Old 12-24-2006, 08:26 AM   #3
FishBoy
Member
 
Registered: Nov 2004
Distribution: SuSE 10.2
Posts: 56

Original Poster
Rep: Reputation: 15
the first thing i did actually was uninstall MythTV and reboot and still nothing, I ran startx and here's the log from it, at the end i had to ctrl-c because the gui just froze there doing nothing.
Quote:
xauth: creating new authority file /root/.serverauth.15760

This is a pre-release version of the X server from The X.Org Foundation.
It is not supported in any way.
Bugs may be filed in the bugzilla at http://bugs.freedesktop.org/.
Select the "xorg" product for bugs you find in this release.
Before reporting bugs in pre-release versions please check the
latest version in the X.Org Foundation git repository.
See http://wiki.x.org/wiki/GitPage for git access instructions.

X Window System Version 7.1.99.902 (7.2.0 RC 2)
Release Date: 13 November 2006
X Protocol Version 11, Revision 0, Release 7.1.99.902
Build Operating System: openSUSE SUSE LINUX
Current Operating System: Linux FishBoyPC 2.6.18.2-34-default #1 SMP Mon Nov 27 11:46:27 UTC 2006 x86_64
Build Date: 28 November 2006
Before reporting problems, check http://wiki.x.org
to make sure that you have the latest version.
Module Loader present
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sun Dec 24 12:58:35 2006
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"

(WW) RADEON: No matching Device section for instance (BusID PCI:1:0:1) found
(**) RADEON(0): RADEONPreInit
(**) RADEON(0): RADEONScreenInit e8000000 0
(**) RADEON(0): Map: 0xe8000000, 0x08000000
(**) RADEON(0): RADEONSave
(**) RADEON(0): RADEONSaveMode(0x7d9758)
(**) RADEON(0): Read: 0x00080002 0x00040018 0x00000000
(**) RADEON(0): Read: rd=2, fd=24, pd=4
(**) RADEON(0): RADEONSaveMode returns 0x7d9758
(**) RADEON(0): RADEONInitMemoryMap() :
(**) RADEON(0): mem_size : 0x08000000
(**) RADEON(0): MC_FB_LOCATION : 0xefffe800
(**) RADEON(0): MC_AGP_LOCATION : 0xffffffc0
(**) RADEON(0): RADEONModeInit()
1280x1024 106.97 1280 1360 1496 1712 1024 1025 1028 1059 (24,32)
1280x1024 106.97 1280 1360 1496 1712 1024 1025 1028 1059 (24,32)
(**) RADEON(0): Pitch = 10485920 bytes (virtualX = 1280, displayWidth = 1280)
(**) RADEON(0): dc=10697, of=21394, fd=95, pd=2
(**) RADEON(0): RADEONInit returns 0x7da108
(**) RADEON(0): RADEONRestoreMode()
(**) RADEON(0): RADEONRestoreMode(0x7da108)
(**) RADEON(0): RADEONRestoreMemMapRegisters() :
(**) RADEON(0): MC_FB_LOCATION : 0xefffe800
(**) RADEON(0): MC_AGP_LOCATION : 0xffffffc0
(**) RADEON(0): Map Changed ! Applying ...
(**) RADEON(0): Map applied, resetting engine ...
(**) RADEON(0): Updating display base addresses...
(**) RADEON(0): Memory map updated.
(**) RADEON(0): Programming CRTC1, offset: 0x00000000
(**) RADEON(0): Wrote: 0x0000000c 0x0001005f 0x00000000 (0x0000bc00)
(**) RADEON(0): Wrote: rd=12, fd=95, pd=1
(**) RADEON(0): GRPH_BUFFER_CNTL from 20204c4c to 20167c6c
(**) RADEON(0): RADEONSaveScreen(0)
(**) RADEON(0): Setting up initial surfaces
(**) RADEON(0): Initializing fb layer
(**) RADEON(0): Setting up accel memmap
(**) RADEON(0): Initializing backing store
(**) RADEON(0): Setting up final surfaces
(**) RADEON(0): Initializing Acceleration
(**) RADEON(0): EngineInit (32/32)
(**) RADEON(0): Pitch for acceleration = 160
(**) RADEON(0): EngineRestore (32/32)
(**) RADEON(0): Initializing DPMS
(**) RADEON(0): Initializing Cursor
(**) RADEON(0): Initializing color map
(**) RADEON(0): Initializing DGA
(**) RADEON(0): Initializing Xv
(**) RADEON(0): RADEONScreenInit finished
(EE) AIGLX: DRI module not loaded
Could not init font path element /usr/share/fonts/Speedo, removing from list!
Could not init font path element unix/:7100, removing from list!
(**) RADEON(0): RADEONSaveScreen(2)
No profile for user 'root' found
/etc/X11/xim: Checking wether an input method should be started.
INPUT_METHOD is not set or empty (no user selected input method).
Trying to start a default input method for the locale en_US.UTF-8 ...
Checking for a default input method in /etc/X11/xim.d/en/
sourcing /etc/X11/xim.d/en/50-scim ...
Launching a SCIM daemon with Socket FrontEnd...
Loading simple Config module ...
Creating backend ...
Loading socket FrontEnd module ...
Starting SCIM as daemon ...
Launching a SCIM process with x11...
Loading socket Config module ...
Creating backend ...
Loading x11 FrontEnd module ...
GTK Panel of SCIM 1.4.5

Starting SCIM as daemon ...
SCIM has been successfully launched.
Smart Common Input Method 1.4.5

/etc/X11/xim.d/en/50-scim started sucessfully
startkde: Starting up...
/opt/kde3/bin/kdeinit: symbol lookup error: /usr/lib64/libXft.so.2: undefined symbol: FT_Library_SetLcdFilter
startkde: Could not start kdeinit. Check your installation.
Warning: connect() failed: : No such file or directory
kbuildsycoca running...
kded [kdeinit]: symbol lookup error: /usr/lib64/libXft.so.2: undefined symbol: FT_Library_SetLcdFilter
(**) RADEON(0): RADEONLeaveVT
(**) RADEON(0): RADEONRestore
(**) RADEON(0): RADEONRestoreMode()
(**) RADEON(0): RADEONRestoreMode(0x7d9758)
(**) RADEON(0): RADEONRestoreMemMapRegisters() :
(**) RADEON(0): MC_FB_LOCATION : 0x1fff0000
(**) RADEON(0): MC_AGP_LOCATION : 0x27ff2000
(**) RADEON(0): Map Changed ! Applying ...
(**) RADEON(0): Map applied, resetting engine ...
(**) RADEON(0): Updating display base addresses...
(**) RADEON(0): Memory map updated.
(**) RADEON(0): Programming CRTC1, offset: 0x00000000
(**) RADEON(0): Wrote: 0x00080002 0x00040018 0x00000000 (0x0000bc00)
(**) RADEON(0): Wrote: rd=2, fd=24, pd=4
(**) RADEON(0): Ok, leaving now...
(**) RADEON(0): RADEONEnterVT
(**) RADEON(0): RADEONModeInit()
1280x1024 106.97 1280 1360 1496 1712 1024 1025 1028 1059 (24,32)
1280x1024 106.97 1280 1360 1496 1712 1024 1025 1028 1059 (24,32)
(**) RADEON(0): Pitch = 10485920 bytes (virtualX = 1280, displayWidth = 1280)
(**) RADEON(0): dc=10697, of=21394, fd=95, pd=2
(**) RADEON(0): RADEONInit returns 0x7da108
(**) RADEON(0): RADEONRestoreMode()
(**) RADEON(0): RADEONRestoreMode(0x7da108)
(**) RADEON(0): RADEONRestoreMemMapRegisters() :
(**) RADEON(0): MC_FB_LOCATION : 0xefffe800
(**) RADEON(0): MC_AGP_LOCATION : 0xffffffc0
(**) RADEON(0): Map Changed ! Applying ...
(**) RADEON(0): Map applied, resetting engine ...
(**) RADEON(0): Updating display base addresses...
(**) RADEON(0): Memory map updated.
(**) RADEON(0): Programming CRTC1, offset: 0x00000000
(**) RADEON(0): Wrote: 0x0000000c 0x0001005f 0x00000000 (0x0000bc00)
(**) RADEON(0): Wrote: rd=12, fd=95, pd=1
(**) RADEON(0): GRPH_BUFFER_CNTL from 20204c4c to 20167c6c
(**) RADEON(0): EngineRestore (32/32)
(**) RADEON(0): RADEONSaveScreen(2)
(**) RADEON(0): RADEONLeaveVT
(**) RADEON(0): RADEONRestore
(**) RADEON(0): RADEONRestoreMode()
(**) RADEON(0): RADEONRestoreMode(0x7d9758)
(**) RADEON(0): RADEONRestoreMemMapRegisters() :
(**) RADEON(0): MC_FB_LOCATION : 0x1fff0000
(**) RADEON(0): MC_AGP_LOCATION : 0x27ff2000
(**) RADEON(0): Map Changed ! Applying ...
(**) RADEON(0): Map applied, resetting engine ...
(**) RADEON(0): Updating display base addresses...
(**) RADEON(0): Memory map updated.
(**) RADEON(0): Programming CRTC1, offset: 0x00000000
(**) RADEON(0): Wrote: 0x00080002 0x00040018 0x00000000 (0x0000bc00)
(**) RADEON(0): Wrote: rd=2, fd=24, pd=4
(**) RADEON(0): Ok, leaving now...
 
Old 12-24-2006, 01:37 PM   #4
jeelliso
Member
 
Registered: Oct 2005
Location: Knoxville, Tn (USA)
Distribution: OpenSUSE, Ubuntu
Posts: 250

Rep: Reputation: 30
Quote:
startkde: Could not start kdeinit. Check your installation.
This could be the source of the problem, since it doesn't kill out but just freezes. Installing MythTV could have possibly spoiled your KDE installation somehow. Try reinstalling KDE or run 'kdm' and choose a different session than KDE.

~Justin
 
Old 12-24-2006, 04:11 PM   #5
FishBoy
Member
 
Registered: Nov 2004
Distribution: SuSE 10.2
Posts: 56

Original Poster
Rep: Reputation: 15
ok so i'm gonna try to delete all packages related to GUI and then reinstall them and see if that works
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Preventing the GUI from starting up A1programmer Linux - Newbie 8 08-31-2006 04:07 PM
Starting the GUI.... samurai_jack_fan Suse/Novell 9 11-21-2005 01:35 PM
starting gui ltdlm Linux - Newbie 3 03-19-2004 06:10 PM
starting GUI garf12 Linux - Newbie 2 12-10-2003 06:27 AM
starting gui scudjockey Linux - General 2 03-17-2002 05:07 AM


All times are GMT -5. The time now is 08:20 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration