LinuxQuestions.org
Did you know LQ has a Linux Hardware Compatibility List?
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 11-23-2005, 08:04 PM   #1
dexim
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2005
Posts: 9

Rep: Reputation: 0
gnome audio error: "Sorry, no mixer elements and/or devices found"


Any assistance is greatly appreciated! Sound was working on stock Fedora Core 3 install, after up2date update no sound. I am using thinkpad x40, 2.6.12-1.1372_FC3.

system-config-soundcard output:
Vendor: Intel
Model: Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Audio Controller
Module: snd-intel8x0

I have these alsa packages installed:
alsa-lib-1.0.6-8.FC3
alsa-lib-devel-1.0.6-8.FC3
gnome-alsamixer-0.9.6-3.1.fc3.rf
alsa-utils-1.0.9rf-2.FC4
alsaplayer-0.99.76-2.1.fc3.rf

I adjust volume control moving slide to + side via volume control icon and slide automatically moves to -. I go to applications -> Sound & Video -> Volume Control and get message "Sorry, no mixer elements and/or devices found"

Any ideas? Please let me know if additional information is needed.


Thanks!
 
Old 11-23-2005, 09:41 PM   #2
emanresu
Member
 
Registered: Apr 2004
Distribution: Gentoo
Posts: 76

Rep: Reputation: 15
I am taking a wild shot here:

1. modprobe snd_intel8x0 to make sure it is loaded
2. rc-update add /etc/init.d/alsasound default
3. see if you have a menu item called multimedia selector or something similar. Pick the one that says ALSA.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
"/dev/dsp not found" error on KDE, GNOME sound also doesn't work KneeLess Linux - Software 3 09-04-2007 03:41 PM
"The volume control did not find any elements and/or devices to controll" Redeyes_Gambit Linux - Software 1 11-26-2005 06:04 PM
VIA audio configuration: "Sorry, no mixer elements and/or devices found" ahz Linux - Hardware 18 08-06-2005 07:45 PM
No mixer elements and/or devices found. Works only as root! titan_pi8 Linux - Newbie 2 04-30-2005 06:51 AM
"no valid devices were found..." error during installation mit97 Linux - Software 2 04-09-2001 12:29 PM


All times are GMT -5. The time now is 06:41 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration