LinuxQuestions.org
Download your favorite Linux distribution at LQ ISO.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 12-17-2006, 05:26 PM   #1
Magsimoe
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2006
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
Unhappy Extremely slow disk read access software raid 5


Hello,

I've just installed a box with Fedora Core 6, using the install program
to setup raid 5 over 3 disks, cele...@1.7ghz.

Now, the read access is descent unbuffered (apx 95mb/s with hdparm). It
feels fairly fast in most operations, but some are dreadfully slow.

For example:
* Copying a directory containig 100 files with cp to the same partition
only takes a whiff.
* Doing the same thing with MC and it only seems to copy one file per
sec.
* FTP Uploading a file to the box - about 10MB/s, Downloading from it
about 3kB/s.

It's the actual disk read that takes forever using some programs. It's
as if some progs use a special way of reading files that doesn't at all
go well with my disk setup.

It only seems to be when reading, but I havn't tested this that much.

Anyone have any ideas?


Running hdparm gives me this:

/dev/sda1:
Timing cached reads: 3032 MB in 2.00 seconds = 1515.26 MB/sec
Timing buffered disk reads: 124 MB in 1.79 seconds = 69.41 MB/sec

It's the same for sdb1 and sdc1 aswell. Looks pretty good, doesn't it?

So I'm confused.

Last edited by Magsimoe; 12-17-2006 at 06:11 PM.
 
Old 12-18-2006, 11:49 AM   #2
exvor
Senior Member
 
Registered: Jul 2004
Location: Phoenix, Arizona
Distribution: LFS-Version SVN-20091202, Arch 2009.08
Posts: 1,496

Rep: Reputation: 68
Do your partitions span physical disks? Like are you using local volumes. If so maybe its something with the raid driver instead of something with the disks.
 
Old 12-18-2006, 05:59 PM   #3
Magsimoe
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2006
Posts: 2

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Finally found out what was wrong. It had nothing to do with the disks, what so ever.. It was because of the NIC - Attansic L1.

All I had to do was to disable TSO and it works like a charm.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Will a ex - Software Raid 1 disk boot without Raid software? carlosruiz Linux - Software 0 05-27-2006 02:12 PM
Slow gigabit performance with software RAID The_Last_Nerd Linux - Networking 9 04-25-2005 02:47 PM
slackware: slow disk access ? Menestrel Slackware 3 05-22-2004 06:46 PM
2.6.0 SLOW disk access wayback Linux - Hardware 5 01-15-2004 02:43 AM
hdb1 access suddenly EXTREMELY slow... vance Linux - Hardware 3 06-14-2003 08:29 PM


All times are GMT -5. The time now is 12:54 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration