LinuxQuestions.org
Welcome to the most active Linux Forum on the web.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 04-01-2004, 01:30 PM   #1
astroboiii
Member
 
Registered: Feb 2004
Posts: 83

Rep: Reputation: 15
dvdrom + dvdrw not found through scanbus


i can use both drives pefectly fine and they are in /dev/dvdrom and /dev/dvd
(both are link to the actual devices.

ne recording program i use to burn something tells me that there are NO recording devices found ...

what d0 i do?

here's a scanbus from cdrecord for an example of how both are not found

# cdrecord -scanbus
Cdrecord 2.00.3 (i686-pc-linux-gnu) Copyright (C) 1995-2002 Jörg Schilling
cdrecord: No such file or directory. Cannot open '/dev/pg*'. Cannot open SCSI driver.
cdrecord: For possible targets try 'cdrecord -scanbus'. Make sure you are root.
cdrecord: For possible transport specifiers try 'cdrecord dev=help'.

and i *am* root btw ,

ne help would be greatly appreciated =\
 
Old 04-01-2004, 01:32 PM   #2
fzzy
Member
 
Registered: May 2003
Posts: 31

Rep: Reputation: 15
SCSI

make sure you have the approprate SCSI modules or kernel support. SCSI emulation and generic SCSI i think.
 
Old 04-01-2004, 01:34 PM   #3
astroboiii
Member
 
Registered: Feb 2004
Posts: 83

Original Poster
Rep: Reputation: 15
no ide-scsi?

Module Size Used by Tainted: P
nvidia 1965152 6 (autoclean)
audio 41656 0
keybdev 1952 0 (unused)
mousedev 4244 1
hid 21156 0 (unused)
usbmouse 2008 0 (unused)
input 3200 0 [keybdev mousedev hid usbmouse]
parport_pc 14724 0
parport 23264 0 [parport_pc]
uhci 24496 0 (unused)
usbcore 58400 1 [audio hid usbmouse uhci]
emu10k1 61064 2
ac97_codec 9512 0 [emu10k1]
soundcore 3332 6 [audio emu10k1]
emu10k1-gp 1352 0 (unused)
gameport 1452 0 [emu10k1-gp]
tulip 40928 1
crc32 2880 0 [tulip]
pcmcia_core 40032 0
ide-scsi 9424 0
agpgart 39576 3


alth0 they work fine when i mountthem and read from both drives there seems to be no ide-scsi devices whe ni lsmod...
 
Old 04-01-2004, 10:30 PM   #4
_john_i_
Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Austin, TX
Distribution: Linux from Scratch
Posts: 52

Rep: Reputation: 15
You might try this:

Put a cd in the drive, and run:

cdrecord dev=ATAPI:0,0 -atip

If that dumps info on your drive and the CD in it, just forget -scanbus, and specify the dev=ATAPI:0,0 when burning.

This will use the ide driver rather than SCSI emulation (you don't even need ide-scsi module loaded for this). This defintely works for me in the 2.6 kernel, and I've even used it in the later 2.4 kernels with no problems.

This will allow you to record CD's. To record DVD's you need to get one of the modified versions of cdrecord with DVD support, or get a copy of growisofs (which is what I use). If you use KDE, download K3B, and it will run growisofs for DVD's, and cdrecord for CD's.

I hope this works for you.

_john_i_

Last edited by _john_i_; 04-01-2004 at 10:31 PM.
 
Old 04-05-2004, 04:26 AM   #5
astroboiii
Member
 
Registered: Feb 2004
Posts: 83

Original Poster
Rep: Reputation: 15
oki cdrecord dev=ATAPI:0,0 -atip w0rks for me but it doens't work under k3b because i don't have ide-scsi emulation enabled =C ne suggestions?
 
Old 04-05-2004, 08:25 PM   #6
_john_i_
Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Austin, TX
Distribution: Linux from Scratch
Posts: 52

Rep: Reputation: 15
What version of K3B are you using? The latest versions will work without SCSI emulation.
I use 0.11, and it works fine for me.

You may have to go into the k3b config and explicitly give it the /dev/hdX device for the writer.
 
Old 04-06-2004, 07:29 AM   #7
astroboiii
Member
 
Registered: Feb 2004
Posts: 83

Original Poster
Rep: Reputation: 15
i HAD .10 installed.. i removed it and installed .11 but it STILL came up with the error "no atapi support" .. only this time it had the option startk3bsetup2 i did that but then the err0r came up ne wayz and it seemd as if the startk3bsetup2 was jus to select ur burners and the l0t..........

maybe i should somehow get scsi emulation?
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mount Problems: dvdrom and dvdrw patkalolo Linux - Hardware 7 01-15-2006 11:53 AM
Configure DVDROM/DVDRW with 2.6.9 and SATA disk AKded Linux - Hardware 2 02-21-2005 09:55 AM
CDrecord -scanbus Gerardoj Linux - Software 4 05-02-2004 09:27 PM
cdrecord -scanbus james.farrow Fedora 2 01-18-2004 10:01 PM
cdrecord -scanbus Cybers19 Linux - General 4 05-22-2003 02:22 PM


All times are GMT -5. The time now is 10:47 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration