LinuxQuestions.org
Welcome to the most active Linux Forum on the web.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 02-15-2011, 04:35 AM   #1
TigerLinux
Senior Member
 
Registered: Sep 2005
Location: Kuala Lumpur, Malaysia
Distribution: Ubuntu 11.04
Posts: 1,731

Rep: Reputation: 30
Cool Computer slow in response while playing Amarok


My notebook is using intel core 2 duo T6400 CPU and 2GB Ram,
when I am playing MP3 with Amarok and at the same time running Firefox, the computer tends to hang and slow in response to open new website.
IS it due to my hardware?
 
Old 02-15-2011, 08:13 PM   #2
marco18
Member
 
Registered: Jul 2007
Location: Argentina
Distribution: Ubuntu 13.04 , Debian Lenny 5.0.7
Posts: 223

Rep: Reputation: 21
See "top" command output to check which process is hogging your CPU when that happens. Post it here so we can have some more info.
 
Old 02-15-2011, 09:01 PM   #3
TigerLinux
Senior Member
 
Registered: Sep 2005
Location: Kuala Lumpur, Malaysia
Distribution: Ubuntu 11.04
Posts: 1,731

Original Poster
Rep: Reputation: 30
what do you mean : "top" command output ?
type top in shell?
 
Old 02-16-2011, 05:45 AM   #4
repo
LQ 5k Club
 
Registered: May 2001
Location: Belgium
Distribution: Linux Mint
Posts: 8,497

Rep: Reputation: 883Reputation: 883Reputation: 883Reputation: 883Reputation: 883Reputation: 883Reputation: 883
Quote:
type top in shell?
Yes

Kind regards
 
Old 02-16-2011, 07:36 AM   #5
TigerLinux
Senior Member
 
Registered: Sep 2005
Location: Kuala Lumpur, Malaysia
Distribution: Ubuntu 11.04
Posts: 1,731

Original Poster
Rep: Reputation: 30
when I typed Top, a table appeared to show the applications running, but the listed items keep on changing.
4 root 20 0 84168 37m 14m S 6 1.9 1:21.33 Xorg
2407 yplim 20 0 640m 90m 53m S 4 4.5 0:09.64 amarok
2380 yplim 20 0 173m 14m 10m S 3 0.7 0:01.66 gnome-terminal
1452 yplim 20 0 97.7m 26m 8136 S 1 1.3 0:12.17 compiz
1457 yplim 9 -11 286m 6888 5612 S 1 0.3 0:01.45 pulseaudio
1388 yplim 20 0 180m 24m 14m S 0 1.2 0:02.65 python
1783 yplim 20 0 395m 104m 32m S 0 5.2 4:12.05 seamonkey-2.0-b
2404 yplim 20 0 2620 1236 928 R 0 0.1 0:00.64 top
1 root 20 0 2876 1736 1244 S 0 0.1 0:00.46 init
2 root 20 0 0 0 0 S 0 0.0 0:00.00 kthreadd
3 root 20 0 0 0 0 S 0 0.0 0:00.06 ksoftirqd/0
4 root RT 0 0 0 0 S 0 0.0 0:00.00 mig
 
Old 02-16-2011, 07:38 AM   #6
TigerLinux
Senior Member
 
Registered: Sep 2005
Location: Kuala Lumpur, Malaysia
Distribution: Ubuntu 11.04
Posts: 1,731

Original Poster
Rep: Reputation: 30
top - 21:38:03 up 35 min, 2 users, load average: 1.28, 0.92, 0.61
Tasks: 179 total, 1 running, 178 sleeping, 0 stopped, 0 zombie
Cpu(s): 17.2%us, 8.3%sy, 0.0%ni, 73.5%id, 0.9%wa, 0.0%hi, 0.0%si, 0.0%st
Mem: 2052464k total, 1192044k used, 860420k free, 117124k buffers
Swap: 2048252k total, 0k used, 2048252k free, 648260k cached
 
Old 02-17-2011, 12:27 PM   #7
marco18
Member
 
Registered: Jul 2007
Location: Argentina
Distribution: Ubuntu 13.04 , Debian Lenny 5.0.7
Posts: 223

Rep: Reputation: 21
As far as I can see from the results, no process is consuming much CPU resources. Maybe the situation you mention is variable and there is not always a high level of utilization.

Does this happen only with those applications opened? Watching some video on internet? A known software that consumes lot of CPU resources is the flashplayer plugin for Firefox. Try isolating the problem by opening few applications to see if the problem persists.
 
Old 02-17-2011, 10:02 PM   #8
TigerLinux
Senior Member
 
Registered: Sep 2005
Location: Kuala Lumpur, Malaysia
Distribution: Ubuntu 11.04
Posts: 1,731

Original Poster
Rep: Reputation: 30
it just hanged when amarok and Seamonkey/firefox opened at the same time, when i tried to open webpages, the webpages do not open at once, and the browser color turns grey and does not respond to mouse click. It will hanged for 1-2 minutes, then back to normal, after a while, hanged again, during this time, the amarok still playing music and the sound is smooth and does not halt intermittently.
i not sure why? This happened on my notebook only, but not on my desktop where I install Ubuntu Ultimate, my notebooks is using MACubuntu, basically the same linux kernel.

Last edited by TigerLinux; 02-17-2011 at 10:04 PM.
 
Old 02-18-2011, 01:51 AM   #9
repo
LQ 5k Club
 
Registered: May 2001
Location: Belgium
Distribution: Linux Mint
Posts: 8,497

Rep: Reputation: 883Reputation: 883Reputation: 883Reputation: 883Reputation: 883Reputation: 883Reputation: 883
Could it be Amarok is taking up bandwidth in the background, while retrieving lyrics, covers, wikipedia info ?

Kind regards

Last edited by repo; 02-18-2011 at 01:53 AM.
 
Old 02-18-2011, 07:30 AM   #10
TigerLinux
Senior Member
 
Registered: Sep 2005
Location: Kuala Lumpur, Malaysia
Distribution: Ubuntu 11.04
Posts: 1,731

Original Poster
Rep: Reputation: 30
sometimes it does, but not all songs it recognised and retrieved data.
maybe macbuntu got defect???
 
Old 02-18-2011, 08:50 AM   #11
TigerLinux
Senior Member
 
Registered: Sep 2005
Location: Kuala Lumpur, Malaysia
Distribution: Ubuntu 11.04
Posts: 1,731

Original Poster
Rep: Reputation: 30
my notebook also can boot into Windows 7, in Win7, when I run IE/Firefox together with VLC/Windows Media Player , the computer does not hang.
 
Old 02-18-2011, 09:56 AM   #12
repo
LQ 5k Club
 
Registered: May 2001
Location: Belgium
Distribution: Linux Mint
Posts: 8,497

Rep: Reputation: 883Reputation: 883Reputation: 883Reputation: 883Reputation: 883Reputation: 883Reputation: 883
Does it happen also when you use another browser like opera, another musicplayer, like vlc?

Kind regards
 
Old 02-19-2011, 06:48 AM   #13
TigerLinux
Senior Member
 
Registered: Sep 2005
Location: Kuala Lumpur, Malaysia
Distribution: Ubuntu 11.04
Posts: 1,731

Original Poster
Rep: Reputation: 30
if I played music with VLC, it does not hang!
my amarok is 2.4.0, maybe it has problem?
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[SOLVED] Amarok MP3 Not Playing wmeler Linux - Desktop 3 05-12-2011 04:21 PM
X server slow response when connected to slow Wifi bluesmanu Linux - Software 0 04-09-2008 06:56 AM
Slow response robeadam Linux - General 6 09-13-2007 09:31 AM
amarok playing mp3 TranceDude Linux - Software 3 08-27-2005 10:04 AM
Slow response as ..... umok Linux - Newbie 4 07-11-2003 12:54 PM


All times are GMT -5. The time now is 09:40 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration