LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Linux - Software (http://www.linuxquestions.org/questions/linux-software-2/)
-   -   cm8738 (http://www.linuxquestions.org/questions/linux-software-2/cm8738-199167/)

AMArt79196 06-29-2004 02:30 PM

cm8738
 
I am a newbie...I just installed redhat9.0. I have the cm8738 sound card. the system see's the sound card but doesn't play sound. PLease HELP!!!!!!!!!!!!

LavaDevil94 06-29-2004 03:18 PM

Do this command as root:
lsmod
and post the output.

eqxro 06-29-2004 03:26 PM

I hope you're not trying to play any mp3s without the mp3 patch for RedHat... :D. Anyway, I have an CMI8738, and you should have the module loaded into the kernel. lsmod tells you what modules are running. Check wether you have Alsa installed. If you do try alsaconf and see if the program detects your card correctly. If everything went ok with alsaconf, execute alsamixer and see if you can set volumes. If you can, listen to the output on the earphones/speakers. The statics should give you a hint wether it works. If alsamoxers fires up and show you the volume levels, that means, it should be morking OK. try playing some souds. Any sound will do EXCEPT mp3 (unless you have installed the red hat patch). Give some more details (errors - alsaconf/alsamixer & co, lsmod output as LaraDevil94 said. :D

AMArt79196 06-29-2004 06:35 PM

here is the posted outcome
 
[root@LongIsland root]# lsmod
Module Size Used by Not tainted
binfmt_misc 7272 1
parport_pc 18756 1 (autoclean)
lp 8868 0 (autoclean)
parport 36480 1 (autoclean) [parport_pc lp]
autofs 12948 0 (autoclean) (unused)
e1000 49708 1
ipt_REJECT 3896 6 (autoclean)
iptable_filter 2380 1 (autoclean)
ip_tables 14648 2 [ipt_REJECT iptable_filter]
audio 46264 0
soundcore 6276 2 [audio]
keybdev 2880 0 (unused)
mousedev 5428 1
hid 21700 0 (unused)
input 5792 0 [keybdev mousedev hid]
usb-uhci 25868 0 (unused)
usbcore 77696 1 [audio hid usb-uhci]
ext3 69984 1
jbd 51220 1 [ext3]
[root@LongIsland root]#


It doesn't look like its there. What do I do?

JoeVan 06-30-2004 10:06 AM

Absolute newbie here ^^. I got the similar problem. I'm running on Red Hat 8.0 and i have the CMI-8738 onboard.
And from my GNOME menu->System setting->Soundcard detection ,it is recognised as CM8738 and its module is
DISABLED!!! HELP.....Please...


[root@localhost dev]# lsmod
Module Size Used by Not tainted
sr_mod 18136 0 (autoclean)
soundcore 6532 0 (autoclean)
radeon 93976 0
autofs 13348 0 (autoclean) (unused)
8139too 17704 1
mii 2156 0 [8139too]
ipt_REJECT 3736 6 (autoclean)
iptable_filter 2412 1 (autoclean)
ip_tables 14936 2 [ipt_REJECT iptable_filter]
ide-scsi 10512 0
scsi_mod 107176 2 [sr_mod ide-scsi]
ide-cd 33608 0
cdrom 33696 0 [sr_mod ide-cd]
printer 8992 0 (unused)
mousedev 5524 1
keybdev 2976 0 (unused)
hid 22244 0 (unused)
input 5888 0 [mousedev keybdev hid]
usb-ohci 21320 0 (unused)
usbcore 77024 1 [printer hid usb-ohci]
ext3 70368 2
jbd 52212 2 [ext3]

Thanks in advance

eqxro 06-30-2004 01:59 PM

So both of you have RH... RH has a hardware detection tool - kudzu I belive, check it out. I'm a MDK fan, so I don't know exactly what config tools RH has in there for you. Kudzu I know 4 sure. Try it. Next, make sure you have ALSA installed. It's done its job, detecting even ISA SoundBlaster AWE64 cards. So... Install alsa&co, making sure you have alsaconf installed. Run it... It should be an ncurse app, so run it as root in a console. (su to root or login on a terminal - CTRL+ALT+Fx as root). It should dispay some warnings in case alsa is running, skip over it, and let it search the cards database.

If it finds your CMedia CMI-8738 PCI :D card, you should be about done... alsa should take care of installing the modules for you. After it's done, check the sound. DON'T PLAY MP3s, as they will fail unelss you have the patch for RH. Sndconfig might proove useful. Dunno if it will work OK on RH9, but if alsaconf fails, give it a try and post the errors U get (in case you'll get errors :D)

Whatshisface 07-09-2004 08:29 PM

Here's my lsmod output:
[root@amysbox amy]# lsmod
Module Size Used by Not tainted
isofs 28148 1 (autoclean)
nls_iso8859-1 3484 1 (autoclean)
udf 88736 0 (autoclean)
sg 35068 0 (autoclean) (unused)
st 30680 0 (autoclean) (unused)
sr_mod 19384 0 (autoclean) (unused)
sd_mod 13804 0 (autoclean) (unused)
scsi_mod 106176 4 (autoclean) [sg st sr_mod sd_mod]
lp 8160 0
parport_pc 25544 1
parport 34472 1 [lp parport_pc]
i810 61436 13
agpgart 48292 6 (autoclean)
soundcore 6340 0 (unused)
nfsd 75280 0 (autoclean)
af_packet 14856 1 (autoclean)
ide-floppy 16128 0 (autoclean)
ide-tape 48816 0 (autoclean)
ide-cd 33956 1 (autoclean)
cdrom 32608 0 (autoclean) [sr_mod ide-cd]
floppy 55932 0
8139too 17384 1 (autoclean)
mii 3864 0 (autoclean) [8139too]
supermount 84032 2 (autoclean)
usb-uhci 25136 0 (unused)
usbcore 74988 1 [usb-uhci]
rtc 9004 0 (autoclean)
ext3 60048 2
jbd 39264 2 [ext3]

I have MDK 9.2 and the consensus of all the posts I've read is that I need to recompile the kernel-source. Now I've been working on getting the kernel -source but there aren't any instructions anywhere. I'ver read that 9.2 doesn't come with kernel-source and I've read that I can boot the install disk and choose "upgrade" to install the source - Not True. Some simple and true instructions on how to get an Aureal soundcard on a Vortex2 chipset to work with MDK9.2 would be nice.

@nt 11-02-2004 11:21 AM

Hi ! I have a problem.... I have a built-in soundcard C-Media 8738. With the precompiled 2.4.22-1.2129.nptl kernel (on RH, Fedora Core) it works good. But if I compile 2.6.7, 2.6.8.1 kernels and restart KDE, it says, it couldn't open device /dev/dsp . But if I do " modprobe cmpci ", OSS begin to work, although aRTs doesn't work... Redhat soundconfiguring says, my soundcard isn't compatable. Say me please, how I must configure my 2.6.8.1 kernel for working aRTs and OSS ?


All times are GMT -5. The time now is 06:15 AM.