LinuxQuestions.org
Download your favorite Linux distribution at LQ ISO.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Server
User Name
Password
Linux - Server This forum is for the discussion of Linux Software used in a server related context.

Notices



Reply
 
Search this Thread
Old 02-25-2009, 09:32 PM   #1
farid_lmu
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2009
Posts: 18

Rep: Reputation: 0
Post XAMPP server and Joomla is not running


Hello,

Can anyone please give me some suggestions about joomla installation
in linux platform. I'm running a lamp server. I already configured
apache web server, php and mysql server. I tested all the servers that
are running. After that I tried to install well known CMS joomla. Before running or install joomla first need to run XAMPP server. Joomla actually run on that server. My problem is that after instaling XAMPP server when I tried to test it that means when I write http://localhost/ in web browser it still shows my apache web server page/my web page. I actually extracted the XAMPP files in /opt file system(/opt/lampp). After that I installed and configured the joomla and extracted it in (/opt/lampp/htdocs/joomla) XAMPP server. After that in testing purposes when I write http://localhost/joomla in web browser, it shows the browser doesn't found.(Apache 2.0/2.1 couldn't found localhost/ in port 80). In that case
I cant move forward to configure more options about the joomla (graphical options).

I actually setup my webpage file in /var/www/html directory.
I think my apache web server makes an interference with the joomla. thats why joomla cant start up.

I checked in command line:
shell# sudo ./lampp start
which shows apache and mysql is already running
and XAMPP for linux started.

but i cant tested in web browser by http://localhost/joomla/
can anyone please give me some idea in that which will be greatful.


Thank you indeed.
 
Old 02-25-2009, 10:37 PM   #2
frieza
Senior Member
 
Registered: Feb 2002
Location: harvard, il
Distribution: Ubuntu 11.4,DD-WRT micro plus ssh,lfs-6.6,Fedora 15,Fedora 16
Posts: 3,111

Rep: Reputation: 371Reputation: 371Reputation: 371Reputation: 371
if you have apache configured and installed with php and mysql then you might not need xampp
try putting your joomla install in /var/www, /var/www/htdocs or /var/www/html (depending on your distro) and seeing what happens when you point it to localhost/joomla
 
Old 02-27-2009, 09:34 PM   #3
farid_lmu
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2009
Posts: 18

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Post Joomla is not running

Quote:
Originally Posted by frieza View Post
if you have apache configured and installed with php and mysql then you might not need xampp
try putting your joomla install in /var/www, /var/www/htdocs or /var/www/html (depending on your distro) and seeing what happens when you point it to localhost/joomla

Hai frieza thank you indeed for your reply. Yes I followed your idea and I ignore the XAMPP server and I put my joomla installation in the original apache web server document root directory ; var/www/html and after that when I write in browser for starting joomla http://localhost/joomla I got the following statement:


Notice: Use of undefined constant PREG_OFFSET_CAPTURE - assumed 'PREG_OFFSET_CAPTURE' in
/var/www/html/joomla/libraries/joomla/environment/uri.php on line 726

Notice: Use of undefined constant PREG_OFFSET_CAPTURE - assumed 'PREG_OFFSET_CAPTURE' in
/var/www/html/joomla/libraries/joomla/environment/uri.php on line 726

Fatal error: Call to undefined function: file_get_contents() in /var/www/html/joomla/libraries
/joomla/utilities/simplexml.php on line 177


can you please give me any solution in that.

Thank you very much indeed.
 
Old 03-02-2009, 02:39 PM   #4
farid_lmu
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2009
Posts: 18

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Unhappy joomla installation problem

Hello,

Can anyone please give me some suggestions about joomla installation
in linux platform. I'm running a lamp server. I already configured
apache web server, php and mysql server. I tested all the servers that
are running. After that I tried to install well known CMS joomla. Before running or install joomla first need to run XAMPP server. Joomla actually run on that server. My problem is that after instaling XAMPP server when I tried to test it that means when I write http://localhost/ in web browser it still shows my apache web server page/my web page. I actually extracted the XAMPP files in /opt file system(/opt/lampp). After that I installed and configured the joomla and extracted it in (/opt/lampp/htdocs/joomla) XAMPP server. After that in testing purposes when I write http://localhost/joomla in web browser, it shows the browser doesn't found.(Apache 2.0/2.1 couldn't found localhost/ in port 80). In that case
I cant move forward to configure more options about the joomla (graphical options).

I actually setup my webpage file in /var/www/html directory.
I think my apache web server makes an interference with the joomla. thats why joomla cant start up.

I checked in command line:
shell# sudo ./lampp start
which shows apache and mysql is already running
and XAMPP for linux started.

but i cant tested in web browser by http://localhost/joomla/

First time I got help from frieza and he advised me as follows:
if you have apache configured and installed with php and mysql then you might not need xampp try putting your joomla install in /var/www, /var/www/htdocs or /var/www/html (depending on your distro) and seeing what happens when you point it to localhost/joomla

after that I avoid XAMPP server and put my joomla installation in /var/www/html directory and when I wrote http://localhost/joomla/
in browser it shows as follows:


Notice: Use of undefined constant PREG_OFFSET_CAPTURE - assumed 'PREG_OFFSET_CAPTURE' in /var/www/html/joomla/libraries/joomla/environment/uri.php on line 726

Notice: Use of undefined constant PREG_OFFSET_CAPTURE - assumed 'PREG_OFFSET_CAPTURE' in /var/www/html/joomla/libraries/joomla/environment/uri.php on line 726

Fatal error: Call to undefined function: file_get_contents() in /var/www/html/joomla/libraries /joomla/utilities/simplexml.php on line 177



can anyone please give me some idea in that which will be greatful.


Thank you indeed.
 
Old 03-03-2009, 01:51 AM   #5
Zilvermeeuw
Member
 
Registered: Jan 2006
Distribution: Fedora 16, CentOS 5.8, Ubuntu 10.10 (not anymore)
Posts: 74

Rep: Reputation: 16
Did you move your joomla from /opt/lampp/htdocs to /var/www/html? Or did you install a fresh package?

You should do the last.
 
Old 03-03-2009, 12:11 PM   #6
Lowell1947
Member
 
Registered: May 2007
Location: Florida
Distribution: Ubuntu, SuSE10.2, LFS, Ubuntu Server (AMD64), Windows 7, Mac OSX
Posts: 30

Rep: Reputation: 16
Are your XAMP and LAMP servers having port conflicts? I've used Joomla on my Apache/MySQL/PHP server and never had to install XAMP also. My guess is that the two are not playing well together.
 
Old 03-03-2009, 08:25 PM   #7
farid_lmu
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2009
Posts: 18

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Joomla is not running

Quote:
Originally Posted by Zilvermeeuw View Post
Did you move your joomla from /opt/lampp/htdocs to /var/www/html? Or did you install a fresh package?

You should do the last.
=================================================
Yes boss thanks for your reply anyway I have sort out my problem.

thanks indeed.
 
Old 03-30-2009, 10:16 AM   #8
kushk
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2008
Posts: 5

Rep: Reputation: 0
I have installed XAMPP in Ubuntu (/opt/lampp). It starts fine. However, when I type "local host" in the browser it says "It Works" but does not take me to the main XAMPP page. "It Works" is htm file within the XAMPP folder. But I need to bring up the main XAMPP screen which has phpmyadmin.
 
Old 04-22-2009, 06:41 AM   #9
JohnE1
Member
 
Registered: Jun 2007
Location: Houston, TX
Distribution: Fedora, CentOS, Ubuntu
Posts: 66

Rep: Reputation: 16
Quote:
Originally Posted by farid_lmu View Post
=================================================
Yes boss thanks for your reply anyway I have sort out my problem.

thanks indeed.

What did you figure out?

Share your solution with us, so others can benefit from this thread.

This is the way we learn from each other.

.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Running joomla in Ubuntu umwai Linux - Newbie 2 07-25-2008 03:55 AM
problems running xampp php konqi Linux - Software 1 02-25-2008 02:26 PM
i installed xampp wiil it cause conflict with the monkey server that comes with it firedancer Linux - Server 0 10-14-2007 02:55 PM
running ASP from XAMPP based apache augurseer Linux - Software 3 02-02-2006 09:53 AM
How to bring my XAMPP server online? pcwillem Linux - Newbie 1 08-25-2005 08:20 PM


All times are GMT -5. The time now is 09:43 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration