LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Linux - Server (http://www.linuxquestions.org/questions/linux-server-73/)
-   -   slackware; sendmail; authentication fails (http://www.linuxquestions.org/questions/linux-server-73/slackware%3B-sendmail%3B-authentication-fails-706032/)

TheLinuxDuck 02-19-2009 05:17 PM

slackware; sendmail; authentication fails
 
I've got a mail server I'm attempting to set up to replace an outdated one, and am having some hair-pulling troubles getting sendmail to work. Basically, when I try to send mail through Thunderbird, it repeatedly asks me for the password, and authentication never works. I eventually have to hit cancel, and the sending fails.

I'm no stranger to sendmail, but I admit my knowledge is limited.

The server is running Sendmail 8.14 and SASL2, and I cannot get them to play nice at all.

Sendmail is configured to use sasl2:

Code:

/var/log> sendmail -d0.1 -bv root | grep SASL
    NAMED_BIND NETINET NETUNIX NEWDB NIS PIPELINING SASLv2 SCANF
/var/log> telnet localhost 25
Trying 127.0.0.1...
Connected to localhost.
Escape character is '^]'.
220 ESMTP Sendmail 8.14/8.14; Thu, 19 Feb 2009 17:10:34 -0600
ehlo localhost
250-Hello localhost [127.0.0.1], pleased to meet you
250-ENHANCEDSTATUSCODES
250-PIPELINING
250-8BITMIME
250-SIZE
250-DSN
250-ETRN
250-AUTH DIGEST-MD5 CRAM-MD5
250-DELIVERBY
250 HELP

The sasl2 libraries are in "the right place" i.e. findable:

Code:

/var/log> findlib --all sasl
/usr/lib/libsasl2.so.2.0.22
/usr/lib/sasl2
/usr/lib/libsasl2.la
/usr/lib/libsasl2.so
/usr/lib/libsasl2.so.2
/usr/lib/sasl2/libsasldb.la
/usr/lib/sasl2/libsasldb.so
/usr/lib/sasl2/libsasldb.so.2
/usr/lib/sasl2/libsasldb.so.2.0.22

sasl2's Sendmail.conf is configured as I have read it should be:
Code:

/var/log> cat /usr/lib/sasl2/Sendmail.conf
pwcheck_method: saslauthd

I used saslpasswd2 to create a password entry for the user in question... the password matches the system password for that user, for testing purposes.

the sasldb2 password file is located at /etc/sasldb2

Both sasl2 and sendmail are running, as shown in the sasl auth check above.

Thunderbird has the outgoing mail server with the right host and domain name and is configured to use username and password, and the username is set correctly, the same as on the sendmail server.

The server maillog has the following to say (the IP address was changed to represent the localhost, be be assured the correct IP address is in place and being used:
Code:

Feb 19 17:10:51 www2 sm-mta[22325]: n1JNAY3g022325: localhost [127.0.0.1] did not issue MAIL/EXPN/VRFY/ETRN during connection to MTA
I assume this is because authentication continues to fail and then I click cancel, so it writes that log line. Am I correct?

What else can I do, check, set, test, try? Any other information I can give? I'm at my wits end here.

TheLinuxDuck 02-20-2009 02:11 PM

Learned today that if I disable the "use username and password" part of the outgoing mail server in Thunderbird, I can send mail just fine. Is this a SASL problem? I can't figure that out. Seems like a poor idea to keep that for a production server... :) anyone have any experience with that?

TheLinuxDuck 02-24-2009 10:14 AM

No one knows anything about this?


All times are GMT -5. The time now is 07:58 PM.