LinuxQuestions.org
Download your favorite Linux distribution at LQ ISO.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Server
User Name
Password
Linux - Server This forum is for the discussion of Linux Software used in a server related context.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 07-23-2007, 08:57 AM   #1
aeby
Member
 
Registered: Mar 2007
Posts: 109

Rep: Reputation: 15
nagios + cgi


Hi,

I have configured nagios , but when i try to access the
statusmap.cgi,

Not Found

The requested URL /nagios/cgi-bin/statusmap.cgi was not found on this server.

When i try and access 3-D status map it gives
me

You have tried to open statuswrl.cgi do you want to open or save this file.

I can figure out what the erroe is, my http error log os given below

sses and 0 max threads.
[Mon Jul 23 14:55:25 2007] [notice] Apache/2.2.3 (CentOS) configured -- resuming normal operations
[Mon Jul 23 14:57:19 2007] [error] [client 10.5.1.245] script not found or unable to stat: /usr/local/nagios/sbin/statusmap.cgi, referer: http://10.5.0.251/nagios/side.html
[Mon Jul 23 14:57:29 2007] [error] [client 10.5.1.245] script not found or unable to stat: /usr/local/nagios/sbin/histogram.cgi, referer: http://10.5.0.251/nagios/side.html
[Mon Jul 23 14:57:30 2007] [error] [client 10.5.1.245] script not found or unable to stat: /usr/local/nagios/sbin/histogram.cgi, referer: http://10.5.0.251/nagios/side.html
[Mon Jul 23 15:03:48 2007] [error] [client 10.5.1.245] File does not exist: /var/www/html/usr
[Mon Jul 23 15:11:25 2007] [error] [client 10.5.1.245] script not found or unable to stat: /usr/local/nagios/sbin/statusmap.cgi, referer: http://10.5.0.251/nagios/side.html
[Mon Jul 23 15:48:33 2007] [error] [client 10.5.1.245] script not found or unable to stat: /usr/local/nagios/sbin/statusmap.cgi, referer: http://10.5.0.251/nagios/side.html
[Mon Jul 23 15:51:33 2007] [error] [client 10.5.1.245] script not found or unable to stat: /usr/local/nagios/sbin/statusmap.cgi, referer: http://10.5.0.251/nagios/side.html



My httpd.conf

ScriptAlias /nagios/cgi-bin /usr/local/nagios/sbin

<Directory "/usr/local/nagios/sbin">
Options ExecCGI
AllowOverride None
Order allow,deny
Allow from all
AuthName "Nagios Access"
AuthType Basic
AuthUserFile /usr/local/nagios/etc/htpasswd.users
Require valid-user
</Directory>

Alias /nagios /usr/local/nagios/share

<Directory "/usr/local/nagios/share">
Options None
AllowOverride None
Order allow,deny
Allow from all
AuthName "Nagios Access"
AuthType Basic
AuthUserFile /usr/local/nagios/etc/htpasswd.users
Require valid-user
</Directory>


Thanks in advance ,

Kind Regards

Last edited by aeby; 07-23-2007 at 08:58 AM.
 
Old 07-23-2007, 10:11 AM   #2
asommer
Member
 
Registered: Mar 2003
Location: North Carolina
Distribution: Gentoo
Posts: 168

Rep: Reputation: 30
Can you see the other pages of your Nagios site?

Are there any browser plugins you need for the statusmap?

Also, what version of Nagios are you using?
 
Old 07-24-2007, 01:31 AM   #3
aeby
Member
 
Registered: Mar 2007
Posts: 109

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Hi,
The rest of the pages are perfectly fine, only the statuamap, histiry.cgi and 3d status Map are having problems. i am running nagios version 2.9 ,
i dont know about the browser plugins, how do i check that .
Thanks for the help.

Kind Regards
 
Old 07-24-2007, 08:35 AM   #4
asommer
Member
 
Registered: Mar 2003
Location: North Carolina
Distribution: Gentoo
Posts: 168

Rep: Reputation: 30
I believe it's only the 3d status map that needs a plugin. I found this site:

http://nagios.sourceforge.net/docs/1...igextinfo.html

That recommends you have Extended Host Information configured. You might want to make sure of that and also check that you have the gd library installed to create the png image files.
 
Old 08-01-2007, 04:05 PM   #5
saxykat
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2007
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
i too have noticed with version 2.9 that trends.cgi, histogram.cgi and statusmap.cgi are not found. if you look in the directory where your cgi's are located, for me, they are not there.

when i looked into the .c files in the installation files, there are treds.c, histogram.c and statusmap.c, however it seems they never compiled. I try to run gcc statusmap.c but get a boatload of errors.

do the rest of your cgis show up and work properly? mine just give me a whoops message. i am not sure why.

"" Whoops!

Error: Could not read object configuration data!

Here are some things you should check in order to resolve this error:

1. Verify configuration options using the -v command-line option to check for errors.
2. Check the Nagios log file for messages relating to startup or status data errors.
3. Make sure you've compiled the main program and the CGIs to use the same object data storage options (i.e. default text file or template-based file).

Make sure you read the documentation on installing, configuring and running Nagios thoroughly before continuing. If all else fails, try sending a message to one of the mailing lists. More information can be found at nagios dot org."
"
 
Old 09-20-2007, 10:26 AM   #6
sranang
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2007
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
Need help aeby, i have the same problems

I ran into the same problems. Anyone who knows the solution to my problem, please help!!! Your help is greatly appreciated.

The requested URL /nagios/cgi-bin/statusmap.cgi was not found on this server.

Also the statuswrl.cgi and also
The requested URL /nagios/cgi-bin/histogram.cgi was not found on this server.
 
Old 09-21-2007, 08:33 AM   #7
saxykat
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2007
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
http://www.nagios.org/faqs/viewfaq.php?faq_id=55

that FAQ on the nagios.org page has the solution. You have to make sure to install the libraries.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
nagios cgi-bin permission error noir911 Linux - Software 5 05-26-2006 11:38 PM
Nagios cgi problem michieldg Linux - Software 0 12-12-2005 03:05 AM
Nagios & cgi-bin JJX Linux - Software 0 10-12-2005 07:24 AM
Cannot access cgi-bin directory for Nagios hywaydave23 Linux - Software 1 10-12-2005 06:16 AM
Nagios and Check.cgi kopite2012 Linux - Newbie 1 04-08-2004 04:42 AM


All times are GMT -5. The time now is 03:21 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration