LinuxQuestions.org
View the Most Wanted LQ Wiki articles.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Server
User Name
Password
Linux - Server This forum is for the discussion of Linux Software used in a server related context.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 09-19-2012, 04:32 PM   #1
mpapet
Member
 
Registered: Nov 2003
Location: Los Angeles
Distribution: debian
Posts: 453

Rep: Reputation: 46
Debian Tomcat7 Won't Start


I'm a complete newbie to Tomcat and I'm trying to get Debian's Tomcat7 packages to run on a Debian Testing installation.

So far the only thing I've tried is "apt-get install --reinstall tomcat7 tomcat7-common tomcat7-admin tomcat7-user
"

/etc/init.d/tomcat7 start returns
Code:
 tail /var/log/tomcat7/catalina.out
java.lang.ClassNotFoundException: org.apache.catalina.startup.Catalina
        at java.net.URLClassLoader$1.run(URLClassLoader.java:366)
        at java.net.URLClassLoader$1.run(URLClassLoader.java:355)
        at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
        at java.net.URLClassLoader.findClass(URLClassLoader.java:354)
        at java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:423)
        at java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:356)
        at org.apache.catalina.startup.Bootstrap.init(Bootstrap.java:236)
        at org.apache.catalina.startup.Bootstrap.main(Bootstrap.java:426)
That's all that is logged. I'm at a total loss here as I'm not a java/tomcat admin until now.

Last edited by mpapet; 09-19-2012 at 04:34 PM.
 
Old 09-20-2012, 12:45 AM   #2
arun5002
Member
 
Registered: Aug 2011
Location: Chennai,India
Distribution: Redhat,Centos,Ubuntu,Dedian
Posts: 549
Blog Entries: 5

Rep: Reputation: Disabled
I Guess it could be java installation ? Did you install java package before starting up tomcat application

These command shows you whether java has benn installed properly are not

#java -version
 
Old 09-20-2012, 10:45 AM   #3
mpapet
Member
 
Registered: Nov 2003
Location: Los Angeles
Distribution: debian
Posts: 453

Original Poster
Rep: Reputation: 46
An update, I installed tomcat7 on a VM and it works just fine, so there's something different about this machine in particular. I got the packages identical on both machines and it still won't run.

I think it has to do with a java or tomcat path variables because the machine that won't start tomcat7 had a liferay portal all-in-one installation on /opt/liferay on it for a little bit.

I double-checked any system-wide variables on both machines with printenv and there are no differences.

Running /usr/share/tomcat7/bin/configtest.sh returns:

Code:
configtest.sh
Using CATALINA_BASE:   /usr/share/tomcat7
Using CATALINA_HOME:   /usr/share/tomcat7
Using CATALINA_TMPDIR: /usr/share/tomcat7/temp
Using JRE_HOME:        /usr
Using CLASSPATH:       /usr/share/tomcat7/bin/bootstrap.jar:/usr/share/tomcat7/bin/tomcat-juli.jar
java.lang.ClassNotFoundException: org.apache.catalina.startup.Catalina
        at java.net.URLClassLoader$1.run(URLClassLoader.java:217)
        at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
        at java.net.URLClassLoader.findClass(URLClassLoader.java:205)
        at java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:321)
        at java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:266)
        at org.apache.catalina.startup.Bootstrap.init(Bootstrap.java:236)
        at org.apache.catalina.startup.Bootstrap.main(Bootstrap.java:426)
On the VM where Tomcat7 works, there's no ClassNotFoundException error. Ideas?

Last edited by mpapet; 09-20-2012 at 10:58 AM.
 
  


Reply

Tags
java, tomcat


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
unable to start tomcat7.0.16 on web browser and eclipse IDE shazi.1212 Linux - Newbie 1 04-25-2012 05:21 PM
SSL won't start on Debian dbsput Linux - Server 3 05-18-2011 01:05 AM
X won't start after fresh Debian install Rahiiyja Linux - Newbie 12 01-14-2007 09:41 AM
Debian / X won't start kwong Linux - General 4 03-03-2003 12:45 PM


All times are GMT -5. The time now is 06:54 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration