LinuxQuestions.org
View the Most Wanted LQ Wiki articles.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Server
User Name
Password
Linux - Server This forum is for the discussion of Linux Software used in a server related context.

Notices



Reply
 
Search this Thread
Old 12-05-2012, 10:19 AM   #1
romanrsr
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2012
Posts: 6

Rep: Reputation: Disabled
[Help] Problem Server DNS and Hostnames


Hello friends, sorry for my poor English. I come from a long-standing problem I can not solve, and I need your help .. I have a server with Bind DNS with Zentyal administer it. The problem I came for a while, is that when configuring a Samba + LDAP client I can login from other servers by IP but not by hostname. For example if the server is called "ServidorITS" and your IP is "192.168.0.33" I can access its IP, but I can access the full name: ServidorITS.midominio.com but not by hostname. Even when I do an nslookup IP to me works ok, but when I do it tells me NXDOMAIN Hostname. Someone can give me a hand? It's really appreciate it!

Greetings!
 
Old 12-05-2012, 12:11 PM   #2
mmheera
Member
 
Registered: Oct 2012
Location: Germany
Distribution: Ubuntu, Debian, Fedora,Windows 7
Posts: 107

Rep: Reputation: 11
You may try http://intodns.com/ to check your dns server for possible issues.

Thanks!
 
Old 12-05-2012, 01:56 PM   #3
romanrsr
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2012
Posts: 6

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Quote:
Originally Posted by mmheera View Post
You may try http://intodns.com/ to check your dns server for possible issues.

Thanks!
The problem is not the domain as works out well .. What is not good is the hostname resolves. Greetings!
 
Old 12-05-2012, 03:17 PM   #4
mmheera
Member
 
Registered: Oct 2012
Location: Germany
Distribution: Ubuntu, Debian, Fedora,Windows 7
Posts: 107

Rep: Reputation: 11
Quote:
Originally Posted by romanrsr View Post
...I can login from other servers by IP but not by hostname. For example if the server is called "ServidorITS" and your IP is "192.168.0.33" I can access its IP, but I can access the full name: ServidorITS.midominio.com but not by hostname. Even when I do an nslookup IP to me works ok, but when I do it tells me NXDOMAIN Hostname. Someone can give me a hand? It's really appreciate it!
Does that mean you CAN access by full name? Do you mean, you CAN NOT access using "ServidorITS", but you CAN using "ServidorITS.midominio.com"?

The error NXDOMAIN refers to non-existent Internet or Intranet domain name, if the DNS is unable to resolve the domain name this error is returned.

Are you sure your DNS is properly configured? You need A record for the hosts.
 
Old 12-06-2012, 12:46 PM   #5
romanrsr
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2012
Posts: 6

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Quote:
Originally Posted by mmheera View Post
Does that mean you CAN access by full name? Do you mean, you CAN NOT access using "ServidorITS", but you CAN using "ServidorITS.midominio.com"?

The error NXDOMAIN refers to non-existent Internet or Intranet domain name, if the DNS is unable to resolve the domain name this error is returned.

Are you sure your DNS is properly configured? You need A record for the hosts.
Exactly, I can connect to ServidorITS.midominio.com same as it would connect to the IP, but I can not connect to the Hostname ServidorITS it. A I have configured the DNS to another server as it does work. A detail .. In Windows Explorer, for example, in domain networks, the server does not appear, but if I open it from Start / Run / \ \ servidorits.lempert.com.ar opening it.
 
Old 12-06-2012, 04:30 PM   #6
mmheera
Member
 
Registered: Oct 2012
Location: Germany
Distribution: Ubuntu, Debian, Fedora,Windows 7
Posts: 107

Rep: Reputation: 11
Make sure that nmbd (NetBIOS name server daemon) is running. You can check whether the nmbd is running by the following command:

$ ps -ef | grep nmbd

Try enabling WINS support and make sure you have netbios support enabled on the windows machines.
 
Old 12-06-2012, 04:37 PM   #7
mmheera
Member
 
Registered: Oct 2012
Location: Germany
Distribution: Ubuntu, Debian, Fedora,Windows 7
Posts: 107

Rep: Reputation: 11
Also, please try to look at the samba logs for possible issues. It should be in /var/log/ directory. If not sure, then check your samba.conf file.

Thanks!
 
Old 12-07-2012, 09:46 AM   #8
romanrsr
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2012
Posts: 6

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Quote:
Originally Posted by mmheera View Post
Also, please try to look at the samba logs for possible issues. It should be in /var/log/ directory. If not sure, then check your samba.conf file.

Thanks!
The nmbd process is not running, but in the smb.conf file I have configured the NetBIOS name, which may be happening? Thank you!

Greetings!
 
Old 12-07-2012, 11:15 AM   #9
mmheera
Member
 
Registered: Oct 2012
Location: Germany
Distribution: Ubuntu, Debian, Fedora,Windows 7
Posts: 107

Rep: Reputation: 11
You should try to start nmbd service and make it running. It depends on your Linux distribution, how you start/stop your services. You may try:

service nmbd start
 
Old 12-07-2012, 12:51 PM   #10
romanrsr
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2012
Posts: 6

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Quote:
Originally Posted by mmheera View Post
You should try to start nmbd service and make it running. It depends on your Linux distribution, how you start/stop your services. You may try:

service nmbd start
Is that when I started, I said unknown service, but what I have called Samba ..
 
Old 12-07-2012, 01:15 PM   #11
mmheera
Member
 
Registered: Oct 2012
Location: Germany
Distribution: Ubuntu, Debian, Fedora,Windows 7
Posts: 107

Rep: Reputation: 11
Which Linux distribution are you using? Try the following then:

service smbd restart

and check afterwards if nmbd is running.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
can't resolve hostnames on Ubuntu 11 - no DNS? sneakyimp Linux - Newbie 16 02-02-2013 06:47 AM
DNS not working with short hostnames tiuz Linux - Server 4 07-24-2010 06:05 PM
DNS not resolving internet hostnames KeenAs Linux - Networking 9 02-05-2009 04:20 AM
Unable to resolve hostnames (DNS) from LAN pc's > server > internet KeenAs Linux - Networking 12 01-10-2009 09:17 AM
updating hostnames via DNS keex Linux - Networking 3 09-23-2003 12:38 AM


All times are GMT -5. The time now is 09:01 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration