LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 10-31-2010, 03:30 PM   #1
rbees
Member
 
Registered: Mar 2004
Location: northern michigan usa
Distribution: Debian Squeeze, Whezzy, Jessie
Posts: 652

Rep: Reputation: 42
xserver won't load after power failure


Ladies & Gents

The other day I was in the process of updating an install of Debian Testing (Squeeze). It so happens that the power went out at just the wrong time. According to the dpkg log it looks like it was in the proccess of completing the postinst script for the kernel update. So....

I purged all the kernels that were installed and reinstalled the most recent version. Mind you, that the machine booted and appeared to be just fine when the power came back on but I had no gui. So after reinstalling the kernel I still didn't have a gui.

So I proceded to purge and reinstall kdm, xorg, xserver-xorg & related, and anything else I could think of. All with out success.

This machine has an xorg.conf file. I have edited that file to try the vesa driver instead of the intel driver, no joy. I have renamed that file to force a complete auto-configuration of the xserver on launch but no joy.

The log is less than helpful
Code:
(II) LoadModule: "intel"                                                                                                         
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/intel_drv.so                                                                          
(II) Module intel: vendor="X.Org Foundation"                                                                                     
        compiled for 1.7.7, module version = 2.12.0                                                                              
        Module class: X.Org Video Driver                                                                                         
        ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0                                                                               
(II) intel: Driver for Intel Integrated Graphics Chipsets: i810,                                                                 
        i810-dc100, i810e, i815, i830M, 845G, 854, 852GM/855GM, 865G, 915G,                                                      
        E7221 (i915), 915GM, 945G, 945GM, 945GME, Pineview GM, Pineview G,                                                       
        965G, G35, 965Q, 946GZ, 965GM, 965GME/GLE, G33, Q35, Q33, GM45,                                                          
        4 Series, G45/G43, Q45/Q43, G41, B43, B43, Clarkdale, Arrandale,                                                         
        Sandybridge, Sandybridge, Sandybridge, Sandybridge, Sandybridge,                                                         
        Sandybridge, Sandybridge                                                                                                 
(II) Primary Device is: PCI 00@00:02:0                                                                                           
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0                                                                                       
drmOpenDevice: open result is 9, (OK)                                                                                            
drmOpenByBusid: Searching for BusID pci:0000:00:02.0                                                                             
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0                                                                                       
drmOpenDevice: open result is 9, (OK)                                                                                            
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns 9                                                                                           
drmOpenByBusid: drmGetBusid reports pci:0000:00:02.0                                                                             
(II) intel(0): Creating default Display subsection in Screen section                                                             
        "Default Screen" for depth/fbbpp 24/32                                                                                   
(==) intel(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32                                                                                 
(==) intel(0): RGB weight 888                                                                                                    
(==) intel(0): Default visual is TrueColor                                                                                       
(II) intel(0): Integrated Graphics Chipset: Intel(R) 845G                                                                        
(--) intel(0): Chipset: "845G"                                                                                                   
(==) intel(0): video overlay key set to 0x101fe
At that point I get a black screen with a small white line (-) in the upper left corner. The keyboard is unresponsive and the only way to do anything with the machine is to ssh into it. The above log section is from when the xorg.conf contains the intel driver line.

When I use the vesa driver line I get

Code:
(II) LoadModule: "vesa"                                                                                                          
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so                                                                           
(II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"                                                                                      
        compiled for 1.7.7, module version = 2.3.0                                                                               
        Module class: X.Org Video Driver                                                                                         
        ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0                                                                               
(II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa                                                                                        
(II) Primary Device is: PCI 00@00:02:0                                                                                           
(EE) VESA: Kernel modesetting driver in use, refusing to load                                                                    
(WW) Falling back to old probe method for vesa                                                                                   
(EE) No devices detected.                                                                                                        
                                                                                                                                 
Fatal server error:                                                                                                              
no screens found                                                                                                                 
                                                                                                                                 
Please consult the The X.Org Foundation support                                                                                  
         at http://wiki.x.org                                                                                                    
 for help.                                                                                                                       
Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
When I try with no xorg.conf I get

Code:
(--) PCI:*(0:0:2:0) 8086:2562:8086:5641 Intel Corporation 82845G/GL[Brookdale-G]/GE Chipset Integrated Graphics Device rev 1, Mem
 @ 0xf0000000/134217728, 0xffa80000/524288                                                                                       
(--) PCI: (0:1:0:0) 109e:036e:1002:0003 Brooktree Corporation Bt878 Video Capture rev 2, Mem @ 0xceafe000/4096                   
(II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)                                                                                
(II) LoadModule: "extmod"                                                                                                        
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libextmod.so                                                                       
(II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"                                                                                    
        compiled for 1.7.7, module version = 1.0.0                                                                               
        Module class: X.Org Server Extension                                                                                     
        ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0                                                                           
(II) Loading extension SELinux                                                                                                   
(II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER                                                                                          
(II) Loading extension XFree86-VidModeExtension                                                                                  
(II) Loading extension XFree86-DGA                                                                                               
(II) Loading extension DPMS                                                                                                      
(II) Loading extension XVideo                                                                                                    
(II) Loading extension XVideo-MotionCompensation                                                                                 
(II) Loading extension X-Resource                                                                                                
(II) LoadModule: "dbe"                                                                                                           
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdbe.so                                                                          
(II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"                                                                                       
        compiled for 1.7.7, module version = 1.0.0                                                                               
        Module class: X.Org Server Extension                                                                                     
        ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0                                                                           
(II) Loading extension DOUBLE-BUFFER                                                                                             
(II) LoadModule: "glx"                                                                                                           
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so                                                                          
(II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"                                                                                       
        compiled for 1.7.7, module version = 1.0.0                                                                               
        ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0                                                                           
(==) AIGLX enabled                                                                                                               
(II) Loading extension GLX                                                                                                       
(II) LoadModule: "record"                                                                                                        
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/librecord.so                                                                       
(II) Module record: vendor="X.Org Foundation"                                                                                    
        compiled for 1.7.7, module version = 1.13.0                                                                              
        Module class: X.Org Server Extension                                                                                     
        ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0                                                                           
(II) Loading extension RECORD                                                                                                    
(II) LoadModule: "dri"                                                                                                           
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri.so                                                                          
(II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"                                                                                       
        compiled for 1.7.7, module version = 1.0.0
        ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0                                                                           
(II) Loading extension XFree86-DRI                                                                                               
(II) LoadModule: "dri2"                                                                                                          
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri2.so                                                                         
(II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"                                                                                      
        compiled for 1.7.7, module version = 1.1.0                                                                               
        ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0                                                                           
(II) Loading extension DRI2                                                                                                      
(==) Matched intel as autoconfigured driver 0                                                                                    
(==) Matched vesa as autoconfigured driver 1                                                                                     
(==) Matched fbdev as autoconfigured driver 2                                                                                    
(==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout                                                                                 
(II) LoadModule: "intel"                                                                                                         
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/intel_drv.so                                                                          
(II) Module intel: vendor="X.Org Foundation"                                                                                     
        compiled for 1.7.7, module version = 2.12.0                                                                              
        Module class: X.Org Video Driver                                                                                         
        ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0                                                                               
(II) LoadModule: "vesa"                                                                                                          
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so                                                                           
(II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"                                                                                      
        compiled for 1.7.7, module version = 2.3.0                                                                               
        Module class: X.Org Video Driver                                                                                         
        ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0                                                                               
(II) LoadModule: "fbdev"                                                                                                         
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so                                                                          
(II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"                                                                                     
        compiled for 1.7.6.901, module version = 0.4.2                                                                           
        ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0                                                                               
(II) intel: Driver for Intel Integrated Graphics Chipsets: i810,                                                                 
        i810-dc100, i810e, i815, i830M, 845G, 854, 852GM/855GM, 865G, 915G,                                                      
        E7221 (i915), 915GM, 945G, 945GM, 945GME, Pineview GM, Pineview G,                                                       
        965G, G35, 965Q, 946GZ, 965GM, 965GME/GLE, G33, Q35, Q33, GM45,                                                          
        4 Series, G45/G43, Q45/Q43, G41, B43, B43, Clarkdale, Arrandale,                                                         
        Sandybridge, Sandybridge, Sandybridge, Sandybridge, Sandybridge,                                                         
        Sandybridge, Sandybridge                                                                                                 
(II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa                                                                                        
(II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev                                                                                        
(II) Primary Device is: PCI 00@00:02:0                                                                                           
(WW) Falling back to old probe method for vesa                                                                                   
(WW) Falling back to old probe method for fbdev                                                                                  
(II) Loading sub module "fbdevhw"                                                                                                
(II) LoadModule: "fbdevhw"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/linux/libfbdevhw.so                                                                           
(II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"                                                                                   
        compiled for 1.7.7, module version = 0.0.2                                                                               
        ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0                                                                               
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0                                                                                       
drmOpenDevice: open result is 9, (OK)                                                                                            
drmOpenByBusid: Searching for BusID pci:0000:00:02.0                                                                             
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0                                                                                       
drmOpenDevice: open result is 9, (OK)                                                                                            
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns 9                                                                                           
drmOpenByBusid: drmGetBusid reports pci:0000:00:02.0                                                                             
(II) intel(0): Creating default Display subsection in Screen section                                                             
        "Default Screen Section" for depth/fbbpp 24/32                                                                           
(==) intel(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32                                                                                 
(==) intel(0): RGB weight 888                                                                                                    
(==) intel(0): Default visual is TrueColor                                                                                       
(II) intel(0): Integrated Graphics Chipset: Intel(R) 845G                                                                        
(--) intel(0): Chipset: "845G"                                                                                                   
(==) intel(0): video overlay key set to 0x101fe
Does anybody have any insight to share?
 
Old 10-31-2010, 04:07 PM   #2
AwesomeMachine
Senior Member
 
Registered: Jan 2005
Location: USA and Italy
Distribution: Debian jessie/sid; OpenSuSE; Fedora
Posts: 1,592

Rep: Reputation: 162Reputation: 162
Install dselect:

apt-get install dselect

Dselect is a terminal based package manager. Try reinstalling the xfonts packages. If that doesn't work, but it probably will, reinstall xserver-xorg-core. But use the package manager to do this. Try reinstalling the fonts first.
 
Old 10-31-2010, 04:57 PM   #3
rbees
Member
 
Registered: Mar 2004
Location: northern michigan usa
Distribution: Debian Squeeze, Whezzy, Jessie
Posts: 652

Original Poster
Rep: Reputation: 42
Thanks

These are already installed. There are a lot of others with xfonts in the name, but not one named specifically xfonts.


Code:
dpkg -l|grep xfonts

ii  xfonts-100dpi                        1:1.0.1                              100 dpi fonts for X
ii  xfonts-75dpi                         1:1.0.1                              75 dpi fonts for X
ii  xfonts-base                          1:1.0.1                              standard fonts for X
ii  xfonts-encodings                     1:1.0.3-1                            Encodings for X.Org fonts
ii  xfonts-mathml                        4                                    Type1 Symbol font for MathML
ii  xfonts-scalable                      1:1.0.1-1                            scalable fonts for X
ii  xfonts-utils                         1:7.5+2                              X Window System font utility programs
I don't have a problem with apt-get for installing and removing packages. I did install dselect and launched it but it looks to be easier for me to just go on using apt-get instead of learning a new program right now.

I have already purged and replaced xserver-xorg-core with no joy. I actually think I have reinstalled most of the xserver packages before I posted here.

Last edited by rbees; 10-31-2010 at 04:58 PM. Reason: spelling
 
Old 10-31-2010, 05:05 PM   #4
rbees
Member
 
Registered: Mar 2004
Location: northern michigan usa
Distribution: Debian Squeeze, Whezzy, Jessie
Posts: 652

Original Poster
Rep: Reputation: 42
This is the way I reinstalled the xserver

# apt-get purge x11-xserver-utils xserver-common xserver-xorg-core xserver-xorg-dev xserver-xorg-input-all xserver-xorg-input-evdev

# apt-get install xserver-xorg

and the install brought all the depends with it
 
Old 10-31-2010, 05:59 PM   #5
rbees
Member
 
Registered: Mar 2004
Location: northern michigan usa
Distribution: Debian Squeeze, Whezzy, Jessie
Posts: 652

Original Poster
Rep: Reputation: 42
So I did

# apt-get purge xfonts-100dpi xfonts-75dpi xfonts-base xfonts-encodings xfonts-mathml xfonts-scalable xfonts-utils

# apt-get install xfonts-base xfonts-utils

Then I logged in and ran $ startx And got the same results. ;( except that there are some empty font directories listed in the log file. So I installed the required xfont packages, restarted the machine, and ran startx, no joy.
 
Old 11-01-2010, 05:20 AM   #6
rbees
Member
 
Registered: Mar 2004
Location: northern michigan usa
Distribution: Debian Squeeze, Whezzy, Jessie
Posts: 652

Original Poster
Rep: Reputation: 42
I think I have been bitten by an intel graphics bug.

It appears to be the same one that has bitten Ubuntu Lucid.

Here are some links that to some relevant info.

https://wiki.ubuntu.com/X/KernelModeSetting

https://wiki.ubuntu.com/X/Bugs/Lucidi8xxFreezes

So I guess I will let it set for a while and see what kind of bug fix comes out for it.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Failure of xserver upon motherboard change amrtuti Linux - Newbie 4 07-26-2008 09:20 AM
Power Supply failure or Motherboard failure? neilthereildeil Linux - Hardware 3 06-09-2008 04:47 PM
Mandriva 2007 Xserver failure Worldbeing Mandriva 5 08-25-2007 04:25 AM
set iBook to automatically power-up after power failure peachy Other *NIX 4 04-19-2006 12:44 PM
Power Failure On AC power ONLY Gateway 5300 marti35 Linux - Laptop and Netbook 1 05-22-2005 10:14 AM


All times are GMT -5. The time now is 03:15 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration