LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 01-08-2005, 10:36 PM   #1
nadroj
Senior Member
 
Registered: Jan 2005
Location: Canada
Distribution: ubuntu
Posts: 2,539

Rep: Reputation: 58
xmms [looks like] refuses to run


hello,
i am running ubuntu, and used Synaptic to install xmms for my mp3s. all was well for a day or so. then i started fooling around, installing jvm and plugins and some things.
i forget exactly what i did, but... now, whenever i try and open xmms or open mp3 (which default opens with xmms), it doesnt show up, or seem to run. either my eyes are playing trix, or, when i open it, i see a small flash in the taskbar[?] at the bottom, as if it opens/closes immediately, maybe im just making myself think i see it though.
i decided then to use Synaptic to first do reinstall of xmms... didnt seem to work... then un/installed again and nothing seemed to change either.

i was going to simply reinstall ubuntu altogether, but this shouldnt be necessary, and would be a good experience for me to learn and repair it with someones guidance. im wondering if there is something you can tell me to fix this? or some file to check or, whatever... to see whats up?

if you need more details on what happens when i open it or what i might have been doing prior to it failing to load, ask ill log into it and try and think about it.

thank U a bunch for your help
 
Old 01-08-2005, 10:48 PM   #2
cs-cam
Senior Member
 
Registered: May 2004
Location: Australia
Distribution: Gentoo
Posts: 3,544
Blog Entries: 4

Rep: Reputation: 56
I'd try uninstalling it and compiling it from source, then if it doesn't work you know you have a major conflict with something XMMS links to. Don't use it so I can't tell you where to look for a log file but if you know where one is, try running tail -f /path/to/log and then running XMMS in a GUI and it should tell you why it quits.
 
Old 01-08-2005, 11:34 PM   #3
SlackerLX
Senior Member
 
Registered: Dec 2004
Location: Herzliyya, Israel
Distribution: SuSE 10.1; Testing Distros
Posts: 1,834

Rep: Reputation: 47
Try opening it with ternimal. It WILL show you why xmms fails to start
 
Old 01-08-2005, 11:40 PM   #4
nadroj
Senior Member
 
Registered: Jan 2005
Location: Canada
Distribution: ubuntu
Posts: 2,539

Original Poster
Rep: Reputation: 58
i dont even know how to do that :|

uninstall.. could i use Synaptic to uninstall fine?
"compiling it from source"...that mean go to the site and download the source for xmms and extract it and follow the directions there?

i just tried launching xmms from cmdln and it gave this msg

libmikmod.so.2: cannot open shared object file: No such file or directory
Inconsistency detected by ld.so: ../sysdeps/generic/dl-tls.c: 72: _dl_next_tls_modid: Assertion `result <= _rtld_local._dl_tls_max_dtv_idx' failed!

i dont even know where i installed xmms to, to find the log it may produce... i dunno im too tired. thanks though

Last edited by nadroj; 01-08-2005 at 11:42 PM.
 
Old 01-08-2005, 11:51 PM   #5
SlackerLX
Senior Member
 
Registered: Dec 2004
Location: Herzliyya, Israel
Distribution: SuSE 10.1; Testing Distros
Posts: 1,834

Rep: Reputation: 47
To install and uninstall open Synaptic with superuser privelegies, fire up search, find your xmms package, deselect it, then when it uninstalls select it again. Check also for recommended packges it suggests
 
Old 01-09-2005, 12:03 AM   #6
scuzzman
Senior Member
 
Registered: May 2004
Location: Hilliard, Ohio, USA
Distribution: Slackware, Kubuntu
Posts: 1,851

Rep: Reputation: 47
to launch it from a terminal, open Konsole and type xmms
 
Old 01-09-2005, 12:06 AM   #7
nadroj
Senior Member
 
Registered: Jan 2005
Location: Canada
Distribution: ubuntu
Posts: 2,539

Original Poster
Rep: Reputation: 58
perfect!
i did what you recommended... using synaptic to completely remove it and reinstall, also selecting recommended packages and it works again my ears thank you
'libmikmod2' was recommended, so i selected and it works. i must have done something to this pkg config when i was doing jvm setup.. id think.
 
Old 01-09-2005, 12:06 AM   #8
SlackerLX
Senior Member
 
Registered: Dec 2004
Location: Herzliyya, Israel
Distribution: SuSE 10.1; Testing Distros
Posts: 1,834

Rep: Reputation: 47
Quote:
Originally posted by nadroj

i just tried launching xmms from cmdln and it gave this msg

libmikmod.so.2: cannot open shared object file: No such file or directory
Inconsistency detected by ld.so: ../sysdeps/generic/dl-tls.c: 72: _dl_next_tls_modid: Assertion `result <= _rtld_local._dl_tls_max_dtv_idx' failed!

i dont even know where i installed xmms to, to find the log it may produce... i dunno im too tired. thanks though
SCUZZMAN!
You missed his last post.he did that with outcome of regular dependancy insufficiency
 
Old 01-09-2005, 12:08 AM   #9
SlackerLX
Senior Member
 
Registered: Dec 2004
Location: Herzliyya, Israel
Distribution: SuSE 10.1; Testing Distros
Posts: 1,834

Rep: Reputation: 47
I'm happy that everything wrapped up nicely for you!
Anytime, buddy, anytime
 
Old 04-04-2005, 11:55 PM   #10
xstefanox
Member
 
Registered: Mar 2005
Location: São Paulo - Brazil
Distribution: Debian
Posts: 45

Rep: Reputation: 15
Yeah, I had that problem today after I recompiled my kernel and installed 2.6.8. The trick worked just fine!

Thanks too!
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
X refuses to run (BusID PCI 1:0:1) among other issues. Jaster150 Linux - Software 4 06-29-2006 08:02 PM
X refuses to run (BusID PCI:1:0:1), among other troubles Jaster150 Slackware 2 09-09-2004 02:40 PM
K3b refuses to run timelord726 Linux - Software 1 08-12-2004 04:04 PM
Suse 9.1 - Mozilla refuses to run after I've ran Thunderbird LadFromWales85 Linux - Software 2 07-15-2004 08:33 AM
CVS WineX still refuses to run programs... young1024 Linux - Software 1 05-29-2004 08:49 PM


All times are GMT -5. The time now is 07:11 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration