LinuxQuestions.org
Latest LQ Deal: Complete CCNA, CCNP & Red Hat Certification Training Bundle
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 02-28-2010, 11:06 AM   #1
SSStylish
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2010
Location: Macedonia
Distribution: Ubuntu
Posts: 4

Rep: Reputation: 0
Unhappy Ubuntu wont detect hard drive


Hello,
I recently got the Ubuntu 9.10 cd desktop-i386 (i ordered it from canonical) and i tried to install it , but when i came to step 4 (to pratition the HDD) it doesent recognize my hard drive (3 partitions : 15 gb ext4, 37gb ntfs , 25 gb ntfs).I run Windos XP on 37 gb partition withot problems. I reserved that ext4 for karmic. Also i booted up the live cd to try smth in the terminal...i tried with sudo apt-get -y remove dmraid but still doesnt work.Also when i looked into Places menu the HDD partitions were not there.Also i dont know why but if i dont select ACPI=OFF, ofter booting up desktop freezes after 10 sec...when i select ACPI=OFF it runs great. And when i select ACPI=OFF and NOLAPIC from the F6 boot menu , ubuntu detects my hard drive in places menu and instalation menu,but after 15-20 sec the screen freezes and i must restart .I dont think it's the cd because when i teseted the live cd at my friends computer it detects their HDD, even without NOLAPIC ! I dont know what to do and i really need Ubunt. Do i need to upgrade my BIOS or what ? PLS HELP !
 
Old 02-28-2010, 11:16 AM   #2
EricTRA
LQ Guru
 
Registered: May 2009
Location: Gibraltar, Gibraltar
Distribution: Fedora 20 with Awesome WM
Posts: 6,805
Blog Entries: 1

Rep: Reputation: 1295Reputation: 1295Reputation: 1295Reputation: 1295Reputation: 1295Reputation: 1295Reputation: 1295Reputation: 1295Reputation: 1295
Hello and welcome to LinuxQuestions,

Can you please specify some more information regarding your hardware? What type of Harddisk is it? Make, model, IDE, SATA, ...? Also what chipset do you use? Is it a computer you bought like that or build yourself?

The more info you can provide in regards to the hardware in use, the more specific any answers here will be.

Kind regards,

Eric
 
Old 02-28-2010, 11:43 AM   #3
amani
Senior Member
 
Registered: Jul 2006
Location: Kolkata, India
Distribution: Debian 64-bit GNU/Linux, Kubuntu64, Fedora QA, Slackware,
Posts: 2,766

Rep: Reputation: Disabled
Post out put of
#sudo lspci-v

#sudo lshw -sanitize

#sudo hdparm -I /dev/sda

sdb
sdc

Upgrade bios definitely
For SATA use ahci
 
1 members found this post helpful.
Old 02-28-2010, 01:35 PM   #4
SSStylish
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2010
Location: Macedonia
Distribution: Ubuntu
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
BIOS Type: Phoenix - AwardBIOS v6.00PG
BIOS ID: 01/17/2005-nForce-6A61CFK9C-00
BIOS Date: 20050117
BIOS Vendor: Phoenix Technologies, LTD
BIOS Version: 6.00 PG
BIOS Size: 524288
Chipset: Athlon 1100 rev 0
SuperIO: ITE 8712F rev 7 at port 002E
OEM Sign-on: WinFast NF3250 Series 4BMW1P19 011705
Base Product: nForce

can someone help me find upgrade for this kind of bios ,cuz i couldn't find enywhere.Tried with Bios agent plus but nothing
 
Old 04-08-2010, 07:45 PM   #5
SSStylish
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2010
Location: Macedonia
Distribution: Ubuntu
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Smile Solved

I updated my bios and it worked thx for your help !

Last edited by SSStylish; 04-08-2010 at 07:46 PM. Reason: typo
 
  


Reply

Tags
detect, ubuntu910


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Ubuntu 8.04 wont detect ide dvd drive gflo Linux - Newbie 1 07-22-2008 07:15 AM
Suse 10.0 wont detect X60 hard drive during install shinycisco Linux - Laptop and Netbook 1 09-20-2006 09:11 PM
Suse 10.0 wont detect X60 hard drive during install shinycisco Linux - Laptop and Netbook 3 09-20-2006 04:45 PM
Booting onto Hard Drive....when bios wont detect it williamp0044 Red Hat 1 08-22-2004 03:04 PM


All times are GMT -5. The time now is 10:13 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration