LinuxQuestions.org
Download your favorite Linux distribution at LQ ISO.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 08-25-2006, 10:29 PM   #1
sethis
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2006
Posts: 26

Rep: Reputation: 15
Ubuntu - lost OEM account - NO admin power!


Hello! I created an account without giving it admin abilities and then i typed in terminal: sudo oem-config-prepare
and then i rebooted, then i tried to log into oem and it was gone!
any ideas before I have to reinstall ubuntu?

thanks!
 
Old 08-26-2006, 01:05 AM   #2
MasterC
LQ Guru
 
Registered: Mar 2002
Location: Salt Lake City, UT - USA
Distribution: Gentoo ; LFS ; Kubuntu
Posts: 12,612

Rep: Reputation: 64
Boot up with a LiveCD. Mount the / of your Ubuntu install at some arbitrary location:
mount /dev/hda1 /mnt/hda
Assuming hda1 is your / and you created /mnt/hda:
mkdir /mnt/hda
Then:
cd /mnt/hda/etc
And:
vim /etc/passwd
And then remove the x from:
root:x:0:0:root:/root:/bin/bash
Or from a user account.

Reboot, remove LiveCD, login and just hit enter if prompted for password.

Bam! (tm)

At least that *should* work, but because root is virtually dead on Ubuntu, I'm not sure how much luck you'll have with that.

Cool
 
Old 08-26-2006, 10:47 AM   #3
sethis
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2006
Posts: 26

Original Poster
Rep: Reputation: 15
That seems.......confusing. Anyways i geuss i can always reinstall it. Thanks for you time.
 
Old 08-26-2006, 11:32 AM   #4
pixellany
LQ Veteran
 
Registered: Nov 2005
Location: Annapolis, MD
Distribution: Arch/XFCE
Posts: 17,802

Rep: Reputation: 738Reputation: 738Reputation: 738Reputation: 738Reputation: 738Reputation: 738Reputation: 738
Quote:
Originally Posted by sethis
Hello! I created an account without giving it admin abilities and then i typed in terminal: sudo oem-config-prepare
and then i rebooted, then i tried to log into oem and it was gone!
any ideas before I have to reinstall ubuntu?

thanks!
Did you already have the account that was created when you installed--or was "oem" the very first account you created?

The first account created on a Ubuntu install has "sudo" powers. Also, enabling the root account is easy:
sudo passwd root
enter user password
at the prompt, enter the new root password.

If this is a brand-new install, then it may, in fact, be easist to re-install.
 
Old 08-26-2006, 11:38 AM   #5
sethis
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2006
Posts: 26

Original Poster
Rep: Reputation: 15
yah... i just reinstalled... i realized that sudo oem-config-prepare deletes the oem account.
thanks a tonne anyways!
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Making an account an admin? sleepykit Mandriva 9 11-23-2005 06:51 PM
admin account recovery rajivb Linux - Newbie 4 02-20-2005 03:06 AM
power lost from cable modem, interface lost a10392 Linux - Networking 4 11-16-2004 10:01 AM
domain admin account ? alris Linux - Networking 0 11-01-2004 09:15 PM
Resetting Admin Account mcronin Linux - Software 0 07-03-2002 01:29 AM


All times are GMT -5. The time now is 07:10 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration