LinuxQuestions.org
Download your favorite Linux distribution at LQ ISO.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 05-16-2001, 11:21 AM   #1
froycard
Member
 
Registered: May 2001
Location: Caracas, Venezuela
Distribution: Mandrake 8.0, RedHat 7.0
Posts: 30

Rep: Reputation: 15
Angry


I have Red Hat 6.1, and it is shipped with XFree86 ver. 3.3.5. I found out there was a new version 4.0.2. (according to http://www.xfree86.org). Well, I downloaded the binaries and removed the old version completely from /usr/X11R6 and then I proceeded to install the new version from scratch. I followed the instructions in the Install document. Upon finishing the installation, I proceeded to run the setup utility: XF86Setup, but it just showed a gray screen and nothing else happened, I then killed the utility by pressing: ctrl-alt-delete. It seemed that it was unable to locate a font (Speedo), although it was installed too.

I then used another utility: xf86config in order to set Xwindows manually. When it finished setting it up, I was able to start Xwindows: startx. But now, Xwindows only showed a couple of windows (Xterm ?), but I donīt know now how to run GNOME or KDE? Should I reinstall those both Xwindows desktop in order that either one can detect the new version I installed?

Any suggestions or instructions to set up the whole thing together?

Thanks !
 
Old 05-16-2001, 10:49 PM   #2
ther-a-pea
LQ Newbie
 
Registered: May 2001
Posts: 23

Rep: Reputation: 15
Try....

Try typing...

startx gnome

or

startx kde


I believe it has something to do with an XFree configuration file.... I ran into this problem but honestly can't remember how to fix it......
 
Old 05-17-2001, 10:29 PM   #3
froycard
Member
 
Registered: May 2001
Location: Caracas, Venezuela
Distribution: Mandrake 8.0, RedHat 7.0
Posts: 30

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Thanks for your answer, but it didnīt help...
Let me repeat the steps again for you.
1. I installed RedHat 6.1
2. It works cool, Gnome and KDE desktops run ok.
3. I wanted to upgrade XFree86 to ver. 4.03
4. After upgrading, now I ainīt able to run neither desktop.

When I run startkde, some error messages I get are:
Kfm: cannot find link to X server
Krootwm: cannot find link to X server.
Kcontrol: cannot find link to X server.

and when I run gnome-session, this is the error I get:

cannot open display.

So, what should I do in order to set up those desktops in order to work with XFree86?

Thanks !
 
Old 05-22-2001, 09:22 AM   #4
trickykid
LQ Guru
 
Registered: Jan 2001
Posts: 24,149

Rep: Reputation: 234Reputation: 234Reputation: 234
Did you install and compile the new X version in a different location, its like KDE or GNOME cannot find it where it use to be at.
 
Old 05-22-2001, 09:51 AM   #5
froycard
Member
 
Registered: May 2001
Location: Caracas, Venezuela
Distribution: Mandrake 8.0, RedHat 7.0
Posts: 30

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Angry

I installed following the instructions of INSTALL file of XFree86. Moreover I used the script: Xinstall, so it must itself have taken care of any installation directories (/usr/X11R6).

Still having the same problem:
When I run Xwindows (using startx) there are only three Xterm windows and nothing else, I havenīt been able to start Gnome or KDE just the way I used to when I just installed RedHat 6.1

Thanks !
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
which ver of XFree86 is installed? houmie Linux - Laptop and Netbook 5 03-11-2005 03:09 PM
check.sh from ATI.com cannot find XFree86 ver. ryedunn Linux - Hardware 1 10-12-2004 11:16 PM
Ver. 2 @ Ver. 3 Compiler / WinModem Prob. cam34 Linux - Software 1 08-31-2003 04:55 PM
Problems upgrading XFree86 to ver. 4.0.2 froycard Linux - Software 2 05-18-2001 06:08 PM
Upgrading XFree86 to ver. 4.03 with RED HAT 6.1 froycard Linux - Software 2 05-12-2001 02:47 PM


All times are GMT -5. The time now is 10:13 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration