LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 04-04-2003, 11:20 PM   #1
romcgill
Member
 
Registered: Jan 2003
Location: New Zealand
Distribution: Windows 95, Lycoris desktopLX
Posts: 112

Rep: Reputation: 15
trouble with XFree on Mandrake 9.1 install


I have just installed Mandrake 9.1 in my computer. Install went very well but now have no GUI.

"startx" gives me a long error message, which contains this
"X10 fatal 10 error 104

I tried "grep /var/log/Xfree86.0.log" but there was no outpu.

"/sbin/runlevel" and got "N5".

I got these command via LUG but they haven't been able to help.

Mdk correctly detected my Graphics card as S3 Trio 64V2 generic
and monitor as HPD2825 Ultra VGA. I used those settings first, then tried 800x600 256 colour, and got "error" on tesing.

So tried 800x600 @ 60Hz (worked with a previous install of Suse 7). Didn't get opportunity to test, but still didn't work.

I know that the person who installed Mandrake 9 for me had problems with GUI but don't know what and can't contact him just now to find out.

Any ideas most welcome. I am a newbie so instructions for command line need to be explicit please!

This is just s frustrating - I hope it can be resolved.

Thanks in hope
Rose
 
Old 04-05-2003, 04:57 PM   #2
carlywarly
Member
 
Registered: Feb 2003
Location: Sunny Southport, again.
Distribution: PCLinuxOS 0.93 and 0.92, Vector sometimes
Posts: 825

Rep: Reputation: 30
Try setting up X again. Log in as root into a console. Type XFdrake and have a go by trial and error. If that command doesn't work, try /usr/sbin/XFdrake and it should.
 
Old 04-06-2003, 03:29 AM   #3
romcgill
Member
 
Registered: Jan 2003
Location: New Zealand
Distribution: Windows 95, Lycoris desktopLX
Posts: 112

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Quote:
Originally posted by carlywarly
[B]Try setting up X again. Log in as root into a console. Type XFdrake and have a go by trial and error.
I tried that (the command works, and have worked through trying half a page of different cards, even though it recognises mine. I also tried different resolutions and refressh rates. Went to Xfree website, but the pages didn't load (maybe busy I suppose).

Guess I'll keep trying the range of options unless someone can steer me.

Is it expensive and/or difficult to buy new graphics cards?

Thanks
Rose
 
Old 04-06-2003, 03:38 AM   #4
carlywarly
Member
 
Registered: Feb 2003
Location: Sunny Southport, again.
Distribution: PCLinuxOS 0.93 and 0.92, Vector sometimes
Posts: 825

Rep: Reputation: 30
I picked up a nice ATI Rage Pro 128 32meg AGP card for just less than 20 UK - $30 US, I think. I did have an SiS 305 based card and found no acceptable driver for it under Linux. Just check to see if your board takes AGP or PCI. Pretty much all boards take PCI, but many newer ones (3yrs old or less) also take AGP cards which work better.
 
Old 04-06-2003, 04:29 AM   #5
romcgill
Member
 
Registered: Jan 2003
Location: New Zealand
Distribution: Windows 95, Lycoris desktopLX
Posts: 112

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Hmmm - I'm in NZ - don't know what the exchange rate is at the moment. Probably 2 to 21/2 I think. I hope to buy a new computer reasonably soon, so wouldn't want tp spend too much. Once I get hold of the person who installed Mdk 9 he might remember what he used and it might work in 9.1 too. I tried an install of 9 and had same problem.

Thanks for your advice - I'll see what happens.

Rose
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Trouble with XFree akela Linux - Software 3 07-22-2004 04:31 PM
Trouble partitioning during install Mandrake 10 with SATA hd. mind2work Mandriva 3 07-13-2004 09:32 AM
Mandrake 10.0 install trouble TheWendysGuy Mandriva 1 05-26-2004 06:50 PM
Mandrake 9.1 install trouble trsdos Linux - Distributions 2 06-27-2003 10:18 AM
Mandrake Install trouble on laptop kcbnac Linux - Newbie 0 03-14-2003 09:03 AM


All times are GMT -5. The time now is 12:41 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration