LinuxQuestions.org
Register a domain and help support LQ
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 04-30-2009, 04:49 PM   #1
devaj
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2009
Posts: 17

Rep: Reputation: 1
system hangs at startup (black screen) after updating system ( ATI X200 )


HI all,a total linux newbie here,so please bear with me.I updated my system today using the update manager and downloaded all the needed packages.After the completion of installation I was told to restart the system.I rebooted the system and now I can't log in to my system.The system hangs with a blank screen with a little 'X' in the middle of the screen.At this point I can't use the keyboard or the mouse as the system is totally unresponsive (can't use ctrl+alt+backspace or alt+F1 or alt+F2).
I had installed the system yesterday and had installed ATI DRIVERS (ati-driver-installer-9-3-x86.x86_64.run) downloaded from the ati/amd site successfully.I didn't installed the system default ati proprietary FGLRX graphics driver as there was some unknown problem due to which I wasn't able to download it through the default method.After the installation all the effects were active like compiz,etc.The output of fglrxinfo and glxinfo | grep direct were all positive,that is,my video card was detected and direct rendering was also on.

UPDATE:

After booting into the recovery mode and using xfix I am able to log back into my system but now no desktop effect is active.The output of fglrxinfo is

display: :0.0 screen: 0
OpenGL vendor string: DRI R300 Project
OpenGL renderer string: Mesa DRI R300 20060815 x86/MMX/SSE2 NO-TCL
OpenGL version string: 1.3 Mesa 7.2

while the output of glxinfo | grep direct is

direct rendering: No (If you want to find out why, try setting LIBGL_DEBUG=verbose).

MY SYSTEM SPECS ARE
INTEL DUAL CORE 2.8
TRANSCEND DDR1 512MB
EMBEDDED MOTHER BOARD CARD :ATI X200
UBUNTU 8.10 DESKTOP EDITION.

Please do let me know if you need anything else.
(its 3:15 am here,time to go to sleep,please don't get offended if I don't reply promptly,but would make sure to check up and reply to you guys as soon as I can)

THANK YOU ALL.
 
Old 04-30-2009, 05:21 PM   #2
DragonSlayer48DX
Registered User
 
Registered: Dec 2006
Posts: 1,454
Blog Entries: 1

Rep: Reputation: 74
Did the update include a new version Kernel? IIRC, when you upgrade the Kernel with drivers installed for ATI or nVidia systems, you need to reinstall the drivers. Try that and let us know if it works.

Cheers
 
Old 05-01-2009, 05:29 AM   #3
devaj
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2009
Posts: 17

Original Poster
Rep: Reputation: 1
Quote:
Originally Posted by dragonslayer48dx View Post
Did the update include a new version Kernel? IIRC, when you upgrade the Kernel with drivers installed for ATI or nVidia systems, you need to reinstall the drivers. Try that and let us know if it works.

Cheers
Hi,thank you for replying.One last question.Yes the update included new version of kernel.
Do I have to uninstall the driver that I had installed previously,something like in windows where if you are going to install or reinstall the driver you have to uninstall the driver that you have installed previously.Hoping to hear from you soon.Thank you once again for replying

UPDATE:
I took the risk of installing the ati drivers without uninstalling the previously installed one.The result,well now everything is A-OK.All the desktop effects are back.Thank you for your help and time dragonslayer48dx.Hope this thread helps someone.

Last edited by devaj; 05-01-2009 at 01:22 PM. Reason: UPDATE
 
Old 05-01-2009, 03:49 PM   #4
DragonSlayer48DX
Registered User
 
Registered: Dec 2006
Posts: 1,454
Blog Entries: 1

Rep: Reputation: 74
Sorry I wasn't available to answer your question promptly. As you've already learned, some things are actually easier in Linux than with Windows.

Thank you for letting us know you have your system running again.

Cheers
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
System hangs on startup. ralexand88 Mandriva 4 06-15-2004 11:00 AM
System hangs on KDE startup captainfreedom Linux - Newbie 1 05-19-2004 03:48 PM
MDK 9.2 - Long black screen when starting or rebooting system WinUnixUser Mandriva 0 10-26-2003 12:46 PM
Cyrix trouble - system hangs at startup funkymunky Linux - Hardware 0 10-10-2003 06:53 AM
usb burner hangs system startup kntgtaid Linux - Hardware 1 09-07-2003 12:49 AM


All times are GMT -5. The time now is 10:54 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration