LinuxQuestions.org
Welcome to the most active Linux Forum on the web.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 02-19-2006, 01:12 PM   #1
cmbakeremj
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2006
Posts: 3

Rep: Reputation: 0
Suse 10 and air2pc v.2 setup, newbe needs help


Hello all,

I am relatively new to getting into the inner workings of linux, have used suse 8.2 for a little while dual booted with an "um other" operating system that I have become disenchanted with and have decided to take the plunge to full linux os system. I have been very impressed with linux and associated programs including the stability. I have recently blasted my hard drive and converted solely to suse 10. I do feel comfortable with using linux and can navigate fairly efficiently within the point and click aspect of the os, but do need some expertise in setting up a couple more pieces of hardware.

First things first,

My rig is as follows:
ECS K7S5A Pro
AMD xp2000 @1.66
512 pc2100 DDR Mem
160 gig Maxtor HD
Lite on dvd player
Lite on dvd 16x burner
Ati 9550 256meg vga, dvi, s-video
Ati tv wonder ve
Air2pc v.2 dvb-t card
Optoma EP719 VGA projector as monitor

I am very happy with this setup, it has been EXTREMLY stable and reliable rig running windows 98 to xp, suse 8.2 and now suse 10

I am VERY happy with suse 10, so far I HAVE been able to update Kaffiene, xine, and all other programs to get DVD viewing, analog tv viewing (wonder ve card) cd playing and dvd burning to work.

What I AM having a problem with is getting my ATI Radeon 9550 card to work with acceleration. I do have the 8.16.20-i386 driver downloaded. I set it up once already, but cant get it to work correctly.
Also, my air2pc v.2 card is recognized (with drivers), and Kaffiene see's it but no tuning to stations, or audio pulldown menus.
As far as playing regular analog tv and even dvd's, the picture is PERFECT. Very stable crisp and clear.
I AM trying to set up a home theater pc, everything BUT internet (until local cable tv has high speed).

I do understand rpm's, and loading some drivers, but navigating around linux and understanding kernal is still a bit confusing. I am in the process of deprogramming myself of windows knowledge and learning the unix to linux and kernal etc. language.

Could someone please help me, in laymans terms, in how this all comes together to get my system up and running?

Thanks
 
Old 02-19-2006, 02:35 PM   #2
victorh
Member
 
Registered: Jul 2005
Location: La Paz, Bolivia
Distribution: Debian Sarge - Sid, Slackware, Gentoo, openSuse, Fedora, Ubuntu, Mandriva
Posts: 241

Rep: Reputation: 30
hi cmbakeremj,

To solve your problem with the ATI graphic card, you need to do the following:

1. Download the latest ATI driver installer, in your case I believe this is the right one:
https://a248.e.akamai.net/f/674/9206...2.5-x86_64.run

2. Make sure you have the kernel source, type the following command to show you your current kernel:
Code:
uname -r
using YaST download the kernel-source corresponding to your kernel.

3. Verify that you have installed gcc and libstdc again using YaST.

4. Change to root

5. Once you have download everything verify that you're using the sources of your current kernel. Type:
Code:
ls -al /usr/src
The soft link "linux" must be pointing to the directory of your current kernel. Otherwise delete the link and create one for your current kernel:
Code:
# rm /usr/src/linux
# ln -s linux 2.6.**-**.*
6. Build the kernel-module for your ATI graphic driver.
Option 1.
- Go to the directory where you download the ATI driver installer
- Create the rmp installer as root:
Code:
# sh ./ati-driver-installer-8.22.5-x86_64.run --buildpkg SuSE/SUSE100-IA32
- Switch to init 3
Code:
# init 3
- Go to the directory where you build the rpm installer and type:
Code:
# rpm -Uhv fglrx_****.rpm
Option 2.
- Go to the directory where you downloaded the ATI driver installer
- Change to root
- Use the ATI installer, type:
Code:
# sh ati-driver-installer-8.22.5-x86_64.run
- You must choose to install the ATI driver, accept the License, the installer will automatically detect that you are using SuSE, and will build the kernel-module.
*** Note. If something goes wrong, the installer will write a file and will give you the path. Read this file carefully or post here.

7. Update the file xorg.conf. Follow carefully the instructions and insert all the info required, as hardware specs of your monitor, resolutions needed, etc. You can use sax2 or fglrxconfig
Code:
# sax2 -r -m 0=fglrx -b /usr/share/doc/packages/fglrx/sax2-profile
or
Code:
#fglrxconfig
I prefer using fglrxconfig since it's more stable. Many users have reported problems with sax2.

8. Check if you have the kernel-module installed. Type as root:
Code:
# modprobe fglrx
If you have installed the module you will have see the a new prompt line without any message. Otherwise you'll see an error indicating that the module has not been found.

9. Finally check with the following commands, if indeed you have 3D acceleration enabled:
Change to your usert, and if you're still in init 3, change to init 5:
Code:
init 5
or you can also type:
Code:
startx
If you are in init 5 press
Code:
Ctrl+Alt+Backspace
You should be now in your Desktop environment, type:
Code:
fglrxinfo
so you can check if you are using the driver, you should have an output like these:
Quote:
linux:/home/victor # fglrxinfo
display: :0.0 screen: 0
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: RADEON X600 PRO Generic
OpenGL version string: 2.0.5582 (8.21.7)
You can also use glxgears, you must have +2000 FPS if you installed correctly the driver:
Code:
glxgears
Hope this helps to solve your problem.
 
Old 02-19-2006, 08:32 PM   #3
cmbakeremj
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2006
Posts: 3

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Thanks a bunch, I will try this out, sounds easy enough.

Anyone have advise about the dvb-t card problem? I have been poking around and still cannot get it to work correctly. Any info would be greatly appreciated.

Thanks again.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Newbe asking for help!! SeeSor Linux - Newbie 2 03-05-2005 02:36 AM
[SUSE 9.1 PROF] How can I copy the setup files to my harddisk and start the setup? TheRealFalcon Linux - Distributions 1 08-07-2004 11:49 PM
Help For A New New New Newbe blu_la Linux - Newbie 4 02-15-2004 12:15 AM
Hi Another newbe Here splatoid Linux - Software 6 06-13-2003 12:56 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie

All times are GMT -5. The time now is 10:15 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration