LinuxQuestions.org
Support LQ: Use code LQ3 and save $3 on Domain Registration
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 06-23-2006, 08:46 AM   #1
totte71
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2006
Distribution: SUSE 10.1
Posts: 4

Rep: Reputation: 0
Soundblaster Audigy 2 ZS and SUSE 10.1


Hi.

I have a problem understanding what to d to get my soundcard to function in SUSE 10.1

I'm an old windows user that are trying to get a grip on Linux.

SUSE 10.1 find the card, i can configurate it in YaST. I have read som other post and played around some and I can se that using lspci list my card as..

03:06.0 Multimedia audio controller: Creative Labs SB Audigy (rev 05)

and using the lsmod list following for snd****

snd_pcm_oss 47104 0
snd_mixer_oss 20480 1 snd_pcm_oss
snd_seq_midi 12928 0
snd_emu10k1_synth 11520 0
snd_emux_synth 36736 1 snd_emu10k1_synth
snd_seq_virmidi 10752 1 snd_emux_synth
snd_seq_midi_event 10752 2 snd_seq_midi,snd_seq_virmidi
snd_seq_midi_emul 9984 1 snd_emux_synth
snd_seq 53360 5 snd_seq_midi,snd_emux_synth,snd_seq_virmidi,snd_seq_midi_event,snd_seq_midi_emul
snd_emu10k1 110596 1 snd_emu10k1_synth
snd_rawmidi 28160 3 snd_seq_midi,snd_seq_virmidi,snd_emu10k1
snd_ac97_codec 87072 1 snd_emu10k1
snd_ac97_bus 6144 1 snd_ac97_codec
snd_pcm 86788 3 snd_pcm_oss,snd_emu10k1,snd_ac97_codec
snd_seq_device 11916 6 snd_seq_midi,snd_emu10k1_synth,snd_emux_synth,snd_seq,snd_emu10k1,snd_rawmidi
snd_timer 25860 3 snd_seq,snd_emu10k1,snd_pcm
snd_util_mem 8704 2 snd_emux_synth,snd_emu10k1
snd_hwdep 12804 2 snd_emux_synth,snd_emu10k1
snd 57092 16 snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_seq_midi,snd_emu10k1_synth,snd_emux_synth,snd_seq_virmidi,snd_seq_midi _emul,snd_seq,snd_emu10k1,snd_rawmidi,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_seq_device,snd_timer,snd_util_mem,s nd_hwdep

So in what I have read so far I understand it that Linux and SUSE sees my card and the modules are running..

So what am I doing wrong. I read in the ALSA homepage that the module snd_emu19k1 should support this card.

Can anyone help understand what I'm doing wrong...
 
Old 06-23-2006, 10:05 AM   #2
ethics
Senior Member
 
Registered: Apr 2005
Location: London
Distribution: Arch - Latest
Posts: 1,522

Rep: Reputation: 45
the module you stated does indeed work with that card ,i have the same card and used that modle on Arch Linux.

What exactly is the problem? i assume there is no sound?

You seem to have the right modules loaded (and your onboard ac97 too?) have you tried running
Code:
alsamixer
and cranking up the volume? that's the most obvious one
 
Old 06-23-2006, 11:33 AM   #3
totte71
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2006
Distribution: SUSE 10.1
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
I have tried to use alsamixer and turned up the volume. I read somwhere that the Audigy A (Audigy Analog/Digital Output Jack ) option should bo set to on for the card to start giving some sound.

But it does not work for me...
 
Old 06-23-2006, 01:30 PM   #4
totte71
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2006
Distribution: SUSE 10.1
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
I solved it by reinstalling SUSE 10.1, which automatically detects and installs the driver for Soundblaster Audigy 2 ZS.

When the install is ready, the first thing I did was to use the program Kmix inside of KDE an turn on the volume for diverse settings and most important, set the setting for Audigy Analog/D out to on in the third panel.

That did it for me...
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problems on Soundblaster Audigy 2 NX USB Sound - suse 10 sb300869 Linux - Hardware 4 10-29-2005 12:07 PM
soundblaster audigy 2 s9722 Linux - Hardware 13 11-27-2004 09:54 AM
SoundBlaster Audigy kbz2007 Linux - Newbie 3 08-27-2004 01:12 AM
No sound on SuSe 9.0 with Soundblaster! Audigy Gamer smokey83647 Linux - Hardware 0 02-09-2004 11:56 AM
Soundblaster Audigy. WildTurkey Linux - General 5 02-25-2002 08:13 PM


All times are GMT -5. The time now is 11:55 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration